Totul pe ultima carte

joi, 01 noiembrie 2012, 18:50
4 MIN
 Totul pe ultima carte

In ultimele doua saptamani, declaratiile de iubire dintre Victor Ponta si Crin Antonescu s-au intetit. „Important este sa terminam impreuna" strecoara, printre dinti, Antonescu. Liderul PNL isi muta candidatura din Bucuresti in fieful baronului de Teleorman, Liviu Dragnea, initiind un parteneriat amenintator pentru Victor Ponta. Mesajul acestei mutari: „vezi ca pot face cu Dragnea ceea ce tu nu reusesti sau nu indraznesti sa faci". Altfel, de ce tandemul Dragnea-Antonescu ar discuta ostentativ, in fata presei, despre plagiat, un subiect tabu in PSD?

Despre ce finalitate vorbea Antonescu? Fireste, aceea de a continua impreuna si dupa alegeri, de a rezista tentatiilor de intrare separat la putere, intr-o formula propusa de Traian Basescu. Dan Voiculescu recunoaste aceasta posibilitate si greutatile care pot apare in urma oportunistilor din USL, grabiti sa configureze o majoritate. Solutia lui? Fireste, o noua suspendare. Sa-l credem? Ani de zile, Voiculescu a spus verzi si uscate, dar de cand i-a reusit profetia din vara, respectata la virgula, ce-i drept, a devenit gura aurita a pucistilor. Se repeta figura?

Daca negocierile din culise nu garanteaza mentinerea USL in formula actuala, fara indoiala. O prima masura, compensatorie, necesara, dar nu suficienta, pentru Voiculescu ar fi identificarea posibililor tradatori. Din timpul referendumului pentru demitere, in USL vanatoarea tradatorilor este o adevarata manie. Ura fata de Basescu e unanima, insa nu e legea gravitatiei, incat sa subsumeze toate capetele de pe acolo. Dar, discursiv, sub umbrela ei poate fi plasat orice. Si realitatea ca unii liberali, Calin Popescu Tariceanu sau Ludovic Orban, nu sunt de acord cu o candidatura a lui Gigi Becali este tot o forma de basism mascat pentru Crin Antonescu. Daca vrei stat de drept se cheama basism, iar cand spui Europa, se pare ca, in mintea unora, apare capul lui Basescu aurelat cu stelutele uniunii. 

Si faptul ca, pe la Cluj, Ioan Rus, indeamna la o larga coalitie de guvernare stanga-dreapta se cheama tot basism. Sa nu uitam cum a fugit fostul ministru de Interne din guvern, dupa ce a refuzat sa-si petreaca batranetile la inchisoare, neprezentand statistici eronate despre cvorumul la referendum. Prin urmare, in PSD si in PNL sunt grupuri care pot, teoretic, destabiliza rapid acele 50% plus 1 dintre mandatele parlamentare necesare pentru pretinderea dreptului de a furniza premierul. Ca sa nu mai vorbim de armata de stransura si tradatori voiosi de la UNPR.

Puse in context, mesajele lui Antonescu si Felix, impreuna, spun urmatorul lucru lui Ponta: „Suspenda-l, ca noi nu-ti garantam nimic! E greu sa lupti cu tradatorii. Iar daca Basescu nu te mai vrea, noi ce sa facem? Mai bine il suspendam inainte, decat dupa alegeri." Asadar, Ponta stie ca, la un pas gresit, pana sa-l asteapte Basescu la cotitura, il taie pe sub masa chiar ai lui.

Este intemeiata temerea ca presedintele va redeveni jucator la desemnarea premierului? Exista precedentele in urma ultimelor doua randuri de alegeri generale. 2004: PC trece din alianta cu PSD in barca Aliantei D.A. In 2008, reuseste sa atraga PSD la guvernare sub un premier PDL. In 2009, dupa alegerile prezidentiale, rupe fasii din PSD ( viitorul UNPR) si PNL. Pe linie, presedintele si-a jucat fara ezitare dreptul constitutional. Dar mai poate repeta acest joc in 2012? Daca ar fi sigur ca PDL sau ARD reusesc un scor de 30%, nu va sta pe ganduri. Nu inainte de a explica de ce nu trebuie sa o faca, nu inainte de a reaminti de ce nu vrea sa-i dea mandatul din nou lui Victor Ponta.

Se mai justifica acest razboi cand adversarii au aratat ca sunt in stare sa mature tot statul de drept, punand propriile interese si frica de justitie mai presus de stabilitatea Romaniei? Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein se refera cu „ingrijorare" la sangele fierbinte al politicienilor, la perspectiva „dezbinarii poporului". Are informatii, cu siguranta, si dintr-o parte si din cealalta. A fost instiintat ca tacerea presedintelui va lua sfarsit si nu va ramane impasibil ca o momaie decorativa, partasa la lucruri impotriva carora s-a indreptat de la inceputul mandatelor. Din cealalta parte, Gitenstein are informatii ca planul unei noi suspendari nu este doar o obsesie, ci o varianta.

Poate Basescu sa-si traiasca mut restul mandatului, asa cum a facut-o in ultimele luni? Ar rata totul si ar consimti la un proces de derapaj feroce. Ce are inca impotriva? Un mare adversar: majoritatea romanilor. Impotriva politicienilor si coalitiilor poate lupta, dar impotriva unei adversitati populare vocale este rezervat. Personal, nu ar avea insa nimic de pierdut, fiind realmente ultimul act important pe care-l mai are de facut pana la sfarsitul mandatului.

Comentarii