Turul clarificarilor

miercuri, 07 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Turul clarificarilor

Asadar, absenta la vot a decis: la Iasi vom avea un tur doi, intre Constantin Simirad – PM (48,7%) si Traian Dobre – PDSR (24,1%). Un rezultat previzibil, care nu a surprins pe multi si care, intr-un fel, prefigureaza liniile de front de la alegerile parlamentare. Problema alegerii devine, in acelasi timp, mai simpla si mai complicata. Mai simpla, pentru ca avem de ales intre numai doi candidati, si mai complicata, pentru ca trebuie sa optam intre doua populisme de factura diferita. Simirad este candidatul care, impotriva tuturor regulilor economice, cere Presedintiei anularea TVA pe produsele de stricta necesitate. Dobre isi propune, megalomanic, sa "elimine saracia" din Iasi. Simirad doreste ca moldovenii sa fie la fel de instariti ca si ceilalti romani, iar Dobre spune ca va avea grija de romanii saraci, carora le va face cadou niste magazine cu preturi mai mici.
Pentru politicienii locali, altele sint problemele importante. Cu rezultatele alegerilor in fata, in aceste momente se negociaza aprig pentru aliantele in turul doi, care, se pare, vor aduce o clarificare pe esicherul politic local. Exista doua mari optiuni pentru taberele implicate. Sa urmeze vechile polarizari ideologice, care in 1992 si 1996 s-au realizat in jurul PDSR si CDR, sau sa se voteze pe considerente asa-zis pragmatice. Prima varianta ar fi regruparea tacita a ramasitelor CDR, in virtutea unui trecut care le leaga, care l-ar readuce pe Simirad in apropierea grupului politic ce l-a proiectat pe scena politica – PAC. Conform acestei variante, care nu admite votul pro PDSR, am putea banui sustinerea electoratului CDR, UFD si PNL. Impreuna cu Partidul Moldovenilor, acesta este nucleul politic tare in jurul caruia se va reorganiza votul pro Simirad in turul doi.
Singura surpriza ar veni din partea lui Dan Carlan, dispus, se pare, sa ignore chiar recomandarile de la centru. In momentul in care prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica lanseaza, la Bucuresti, mesajul unei ample aliante nationale anti-PDSR, liberalul Dan Carlan, al treilea clasat in competitia pentru primarie, cu peste 9% din voturi, este decis sa ofere sprijinul sau lui Traian Dobre. Deci, o coalitie PNL – PDSR, care la Bucuresti ar fi de negindit, devine, la Iasi, o formula posibila. Carlan invoca o varianta pragmatica: puncte din programul sau pentru Iasi se regasesc si in programul lui Traian Dobre.
Lasind la o parte populismul sec care transpira din ideile programatice ale candidatului PDSR, Carlan pare mai atras de citeva puncte concrete din programul lui Dobre. Acestea se refera la minusurile din administratia lui Simirad, care nici macar nu au fost recunoscute in campanie de acesta. Printre preocuparile sale se numara micsorarea blocajului financiar ce sufoca serviciile publice si, mai ales, introducerea treptata a centralelor termice de bloc. Apare intrebarea daca liberalul Dan Carlan va putea colabora cu o administratie pedeserizata, pregatita, dupa patru ani de opozitie, sa-si ia revansa. Deja, la vestea ca Dobre s-a calificat pentru turul doi, acesta se crede, ca si liderul sau de partid, incoltit si urmarit chiar de catre organele statului. Sa precizam pentru dl. Carlan: din aceste organe incriminate fac parte inclusiv membrii PNL.
Si apoi, despre ce fel de pragmatism PDSR putem vorbi? Sa ne amintim numai cum a functionat PDSR ca si opozitie in Consiliul Judetean. Cind s-au descoperit miliardele sustrase de la DADJ sub patronajul liberalilor, in loc sa ceara urgentarea rezolvarii dosarului, PDSR a intins frumos o mina, in semn de intelegere pentru colegii liberali:"Hai, mai bine, sa ciocnim un paharel". Tardiv si teatrali, cu numai o luna inainte de sfirsitul mandatului, consilierii pedeseristi si-au dat demisia pentru ca dosarul DADJ nu s-a rezolvat. Acesta este intr-adevar un tip de pragmatism, de care treptat ne vom aduce aminte dupa alegerile locale. Culmea este ca, din toata afacerea DADJ, electoratul a sanctionat numai PNL, nu si PDSR, partas la intreaga afacere.
In plus, in tentativa sa de a-si convinge electoratul, Carlan s-ar vedea contrazis de sustinatori, care, cel mai probabil, nu s-ar prezenta la alegeri pentru a-si da votul unui primar PDSR.
Cealalta posibila tabara pare conturata: PDSR, PD si ApR, care au un electorat mult mai disciplinat si usor de mobilizat. Ramine de vazut pentru cine va opta electoratul PRM. Insa, peste toate, timp de doua saptamini, PDSR va avea un excelent prilej de a-si face campanie electorala. Ultrapopulismele ieftine, pigmentate cu teorii despre protectie sociala, "eliminarea saraciei", vor face sa vuiasca Iasul. Depinde ce va alege electoratul: intre lipsa unui program, la Simirad, si promisiuni desantate, la Dobre. (Mihai CHIPER)

Comentarii