Un vot pentru Usain Bolt

vineri, 29 august 2008, 18:12
4 MIN
 Un vot pentru Usain Bolt

La o saptamina dupa Jocurile Olimpice de la Beijing, comentariile nu mai contenesc. In centrul atentiei stau cei doi corifei ai acestor Jocuri, inotatorul american Michael Phelps si sprinterul jamaican Usain Bolt. Cei doi au dovedit ca sint sportivi de inalta clasa si, daca valoarea uimitoare a lui Phelps a fost certificata si la Jocurile de acum patru ani, de la Atena, Bolt a explodat chiar in acest sezon, stabilind chiar un record mondial la 100 m chiar inaintea Olimpiadei. Pentru cei care urmaresc fenomenul atletic indeaproape, Usain Bolt nu este chiar un necunoscut. A fost dublu campion mondial de juniori, a participat chiar si la Atena, fara rezultate deosebite, iar anul trecut, la Osaka, a fost al patrulea pe 200 m. Personal, nu ma asteptam ca Bolt sa realizeze dubla 100 m – 200 m, intrucit Asafa Powell il batuse de doua ori pe mai tinarul sau compatriot, chiar dupa recordul sau mondial. Chiar daca Asafa s-a remarcat ca un excelent recordmen si un slab om de concurs, il consideram mare favorit la 100 m, in timp ce Usain n-avea rival pe 200 m. Asta in timp ce, in privinta lui Phelps, singura intrebare era legata de numarul recordurilor mondiale si titlurilor olimpice pe care le va stabili in China.

Si totusi, cineva trebuie sa fie "eponimul" Olimpiadei chineze, asa cum a fost Zatopek in 1952, Mark Spitz in 1972, Nadia Comaneci in 1976, Carl Lewis in 1984 sau insusi Michael Phelps, acum patru ani. Desi performantele au abundat la Beijing, nici un sportiv nu poate intra in competitie cu cei doi titani, astfel ca unica intrebare este legata de alegerea intre ei.

Asadar, Phelps sau Bolt? Intrebarea pare absurda, pentru ca cifra opt este mai mare ca trei, la fel si cifra cinci. Probabil ca toti statisticienii si jurnalistii din lumea intreaga ii vor acorda aceasta onoare "tritonului" american, mai ales ca Phelps a stabilit si alte doua recorduri omnisportive sui-generis: numarul total de titluri olimpice (13) si numarul de tituri obtinute la o singura editie. Ca si la noi, in lume, astfel de incoronari se bazeaza pe simpla contabilitate, adunindu-se titluri, medalii, locuri, recorduri, toate transformate in puncte. Autorul acestui comentariu isi permite o alta parere: Usain Bolt a fost eroul Jocurilor Olimpice din 2008!

Argumente? In primul rind, insumarea medaliilor de la Atena cu cele de acum n-are sens, cind vorbim de eroul de la Beijing. Apoi, se dovedeste ca, in natatie, limitele performantelor umane nu sint nici pe departe atinse, spre deosebire de atletism. La inot, la fiecare editie de Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice recordurile curg girla, in timp ce la atletism, un record mondial este o performanta, multe editii recente raminind fara astfel de performante. Explicatia este greu de dat; probabil rezida in conditiile de concurs, net superioare, ale inotatorilor. Intre 100 m si 200 m plat la atletism este o diferenta mult mai mare decit intre 100 m si 200 m fluture, valoarea performantelor lui Phelps provocind uimirea prin rezultatele din "tetratloane" (200 si 400 m mixt), unde inotatorii trebuie sa foloseasca toate cele patru stiluri, si probabil, daca acesta si-ar fi pus mintea si cu 100 m liber, ar fi cistigat si acolo.

Revenind la Usain Bolt, el nu a egalat performantele lui Jesse Owens sau Carl Lewis in privinta titlurilor cistigate (iarasi contabilitate!) si exista destui atleti care se pot lauda cu triple victorii olimpice. Insa jamaicanul este singurul care a cistigat trei titluri, toate cu recorduri mondiale. Recordul la 100 m, chiar daca este istoric (primul alergator sub 9,70 s) este poate cel mai putin valoros, pentru ca in ultimii 10 ani recordurile sutei au cazut mai mereu. Absolut senzational este cel de la 200 m, si pentru a explica aceasta trebuie sa ne amintim de vilva creata in 1979, cind italianul Pietro Mennea a alergat 19,72 s, si asta la altitudine, unde atmosfera este rarefiata si rezistenta aerului este minima. Acel record, fabulos la vremea aceea, a rezistat 17 ani, pina cind Michael Johnson l-a spulberat, in doua reprize, cu patru zecimi de secunda. 19,32 s parea un record pentru eternitate, si totusi, au trecut doar 12 ani pina cind acest Usain Bolt l-a intrecut (19,30 s). In fine, stafeta jamaicana, la care si-au adus contributia si celalalt supersprinter, Asafa Powell, dar si alti doi alergatori de nivel destul de inalt, Nesta Carter si Mike Frater, a depasit un record vechi de 16 ani, cu 40 de sutimi. 37,10 s pe 4X100 metri inseamna o medie de 9,25 s pe suta, in conditiile (ce-i drept!) in care doar primul sprinter ia startul de pe loc, dar alti doi alergatori fac suta cu doua turnante. 40 de sutimi de secunda pe 400 m inseamna, fortind putin nota, diferenta dintre asul Jeremy Wariner si un bunicel alergator european in proba individuala a turului de stadion.

Performantele lui Bolt pot fi spulberate doar in urma unei surprize provenite de la controalele antidoping. Suspiciuni planeaza mai mult asupra jamaicanului decit asupra lui Phelps, fiindca, in general, atletii se dopeaza mai mult decit inotatorii. Pina atunci, sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului.

Comentarii