Virful aisbergului

marți, 08 februarie 2011, 18:32
3 MIN
 Virful aisbergului

Pina ieri, sapte vami si puncte de trecere a frontierei au fost rascolite de o armata de procurori si politisti, dupa scenariul aplicat deja la Siret. Ieri au fost vizate granitele din vest, cu precadere cele non-UE, de unde o buna parte din personal a ajuns cu elicopterele la Bucuresti, la fel ca si cei 59 de vamesi si politisti de frontiera de la Siret. Retinerea, in punctul sucevean de granita, a aproape trei sferturi din personalul vamal si militar a constituit o lovitura care arata fragilitatea granitelor "securizate" in perspectiva aderarii la spatiul Schengen. Noul val de perchezitii declansat in zorii zilei de ieri confirma problemele, dar de data aceasta actiunile au mers dincolo de sistemul vamal, pe filierele de contrabanda, in zece judete.

Zvonuri despre un val de arestari circulau inca de la inceputul anului (insusi seful statului pomenea de ele cu doua saptamini in urma, intr-un discurs sustinut in fata celorlalti lideri europeni). Dar, desi erau monitorizati de luni de zile, desi unii dintre cei vizati de ancheta procurorilor Directiei Generale Anticoruptie ocupa functii inalte – unde informatiile sint mai accesibile – si cu toate cazurile anterioare mediatizate (chiar asta-vara, la sfirsitul lunii iulie avusese loc o campanie la nivel national impotriva contrabandei cu tigari), asadar in ciuda tuturor acestor semne cit se poate de vizibile, cei retinuti si arestati zilele acestea par sa-si fi continuat fara teama activitatile ilegale de care sint acuzati acum. Sigur, nevinovatia lor primeaza, dar vechile obiceiuri care li s-au reprosat vamesilor ani de-a rindul de multi dintre calatorii peste granita, precum si omniprezenta vinzatorilor de tigari de contrabanda fac si mai credibile motivele pentru care procurorii au declansat ancheta in forta.

Ce urmeaza? Cu siguranta, DGA nu va da iama in toate punctele de trecere a frontierei – riscul de a ramine fara personal este unul major. Exista insa temerea ca, in ciuda anvergurii operatiunii, virful structurii bazate pe colectarea banilor de catre cei cazuti in plasa anchetatorilor va scapa neatins. Iar itele duc in sfera politica, adica acolo unde se fac numirile pentru sefia vamilor. Apoi, razia inceputa in punctele de trecere a frontierei este incompleta fara o incursiune in cea mai mare poarta de intrare-iesire a tarii, portul Constanta, chiar daca atuul surprizei s-a pierdut.

Mai exista un motiv de reticenta, unul invocat pina si de ministrul finlandez al Afacerilor Europene. Procurorii anticoruptie care au "ras" punctul vamal de la Siret sustin ca dosarul este bine facut, dovada si numeroasele decizii de arestare pronuntate de instanta. Dar asa a inceput, de exemplu, si scandalul permiselor false eliberate de Serviciul specializat din Arges, in 2008, iar de atunci a fost anulat un singur carnet de conducere dintre sutele banuite de anchetatori ca au fost tranzactionate ca o marfa oarecare.

Daca acuzatiile de coruptie si contrabanda in vami vor fi confirmate in instanta, inseamna ca sistemul este bolnav si trebuie insanatosit inainte sa vina iarasi cei de la Bruxelles sa ne spuna asta. Altfel, primavara nu se va face numai cu o floare, doua.

Comentarii