Asigurarea locuintei devine obligatorie din 1 iulie 2009

miercuri, 19 noiembrie 2008, 18:15
2 MIN
 Asigurarea locuintei devine obligatorie din 1 iulie 2009

Legea defineste dezastrul natural ca fiind: cutremur de pamint, alunecari de teren sau inundatii, daca se manifesta ca fenomene naturale. Despagubirile se acorda atit pentru daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural, cit si pentru daunele aparute ca efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului natural.

Legea prevede ca polita de asigurare este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora 0 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie. De asemenea, in situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si prima a fost achitata integral, polita va ramine valabila pina la data trecuta in contract. Persoana care devine proprietara a unei locuinte neasigurate este obligata sa incheie o polita de asigurare pentru aceeasi locuinta, in termen de 5 zile lucratoare de la data autentificarii titlului de proprietate.

Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, dupa data intrarii in vigoare a legii, au procedat la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectind structura de rezistenta a locuintelor si favorizind expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii. Legea nu prevede insa ce se va intimpla cu cei care au incheiat deja polite de asigurare facultativa.

Persoanele fizice sau juridice care nu-si vor incheia asigurarea obligatorie a locuintei risca sa primeasca amenzi contraventionale intre 100 si 500 de lei. Potrivit legii, suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor va intra in vigoare la 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Normele metodologice de aplicare se vor aproba prin Hotarire de Guvern, in termen de 90 de zile de la data publicarii legii. I

n urmatoarele 90 de zile, de la data aprobarii Normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, persoanele fizice si juridice sint obligate sa-si asigure toate constructiile cu destinatie de louinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Comentarii