Au venit ploile. Ati izolat acoperisul?

miercuri, 24 octombrie 2007, 18:53
3 MIN
 Au venit ploile. Ati izolat acoperisul?

Proprietarii de apartamente amplasate la ultimul etaj al unei cladiri sint predispusi la mai multe necazuri cu locuintele lor decit cei de la etajele inferioare. Chiar daca la ei nu exista posibilitatea de a fi inundati din neatentia vecinului de deasupra sau de teava ruginita care cedeaza de prea multa vechime „pe cartea de munca", problemele cu „inundatiile" nu dispar. „Daca proprietarul se trezeste in aceasta perioada cu apa pe tavan este mai bine sa se mute", spune zimbind arhitectul George Carapanu.

Lucrurile nu sint chiar atit de grave incit sa fii nevoit sa iti iei bocceluta si sa pleci in lume. „Chiar daca apa apare la un colt, locul unde tavanul se imbina cu planseul, nu inseamna automat ca infiltrarile au loc chiar in spatiul respectiv. Acestea pot fi in cu totul alta zona. Apa migreaza pe sub hidroizolatie si ajunge in spatiul in care apare umezeala pe diferite cai, de exemplu un gol la instalatia electrica", continua arhitectul.

Cum izolam?

Si uite asa, respectind circuitul apei pe sub izolatie, se ajunge la „inundatii" pe plafon chiar in mijlocul anotimpului ploios. Ce ramine de facut? In primul rind este nevoie de rabdare: trebuie asteptat pina cind ploile se opresc. Apoi acoperisul trebuie curatat foarte bine, pina se ajunge la stratul termoizolator.

„In mod normal, doi oameni ar putea curata terasa de 400 de metri patrati a unui bloc in trei zile. Apoi, se lipesc membrane bituminoase in doua straturi. Cele doua membrane se prind pe directii diferite. Daca sint puse bine acestea tin si zece ani", explica arhitectul. Aceasta munca dureaza maxim trei zile.

Bitumul este aplicat direct pe membrane – a caror dimensiuni generale sint de 90 centimetri latime si zece metri lungime si au o grosime ce variaza intre 3-5 milimetri. Acesta este incalzit la flacara si trebuie aplicat cu mare grija, pentru a acoperi perfect intreaga suprafata. In cazul nerespectarii acestei reguli, sansele de „reinundatii plafonice" sint destul de ridicate.

Exista mai multe metode de termoizolare a unei terase. Una dintre ele este si cea a folosirii spumei poliuretanice, care se plica prin presiune. Acesteia i se aplica la exterior o folie speciala care reflecta razele solare. Terasa nu se incalzeste vara dar durata de viata a acestei folii este destul de mica.

Cit costa?

Conform informatiilor oferite de arhitectul George Carapanu, preturile difera de la un furnizor la altul. Insa tot el ne-a specificat faptul ca terasa de pe bloc face parte din spatiul comun. In consecinta, lucrarile de hidroizolare trebuie sustinute de toti locatarii blocului. Indicat este ca lucrarea sa fie pentru toata terasa nu pe bucatele, identice doar cu locuinta afectata.

„Terasa este un spatiu comun. Daca proprietarii apartamentelor superioare doresc sa termoizoleze terasa atunci costurile sint sustinute doar de ei. Insa, in cazul in care acestia doresc sa hidroizoleze spatiul respectiv, atunci toti locatarii sint obligati, prin legea locuintei, sa puna bani".

Hidroizolarea unei terase cu o dimensiune standard de 400 de metri patrati costa in jur de 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi). „Dupa terminarea lucrarii, terasa ar trebui umpluta cu apa, dupa ce i se astupa scurgerile. Apa trebuie lasata timp de trei zile pentru a vedea daca lucrarea este buna. Din acest motiv ii sfatuiesc pe proprietari sa angajeze specialisti. Astfel, pot semna contracte cu termen de garantie iar daca lucrarea nu este buna au pe cine trage la raspundere", explica arhitectul.

Comentarii