Avizele si autorizatiile pot dura cel putin 3 luni

Subtitlu

miercuri, 06 februarie 2008, 19:14
3 MIN
 Avizele si autorizatiile pot dura cel putin 3 luni

Pentru a se incadra in acest termen, cel care doreste sa-si construiasca o casa trebuie sa aiba in proprietate un teren situat in intravilanul construibil, pentru care are si documentatia cadastrala. In cazul in care terenul se afla in intravilanul agricol, va mai pierde timp si pentru a-l trece in intravilanul construibil. In plus este nevoie si de o solutie din partea unui arhitect.

"Depinde foarte mult atit de arhitect, cit si de viitorul proprietar. In general este nevoie de 2-4 luni, daca nu si mai mult pina se ajunge la o solutie buna. Sint cazuri in care se merge insa pe proiecte deja facute si atunci lucrurile se simplifica", a precizat Sorin Vlasea, inginer constructor. Acesta este de parere ca demersurile pentru construirea unui imobil este bine sa fie incepute cu aproximativ jumatate de an inainte de momentul in care isi doreste proprietarul sa inceapa lucrarile.

Prima poarta spre noua casa: certificatul de urbanism

Primul pas il constituie obtinerea certificatului de urbanism. Acest act se elibereaza de catre autoritatile locale si specifica in ce conditii se poate construi pe o anumita suprafata de teren.

Conform legislatiei in vigoare, certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile, in conformitate cu planurile urbanistice, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solictarii.

De asemenea, sint stabilite conditiile si cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului. "Totodata, sint incluse si avizele si acordurile necesare in vederea autorizarii. Acest act se va elibera in cel mult 30 de zile de la data depunerii", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

Actele care trebuie depuse in aceasta faza nu sint numeroase: cerere tip, planurile topografice si copie xerox dupa actul de proprietate. Pentru certificatul de urbanism se plateste o taxa cuprinsa intre 30 si 100 de lei, in functie de suprafata terenului.

A doua poarta – autorizatia de constructie

Dupa eliberarea acestui certificat, urmatoarea etapa consta in obtinerea autorizatiei de constructie. "Se poate solicita un certificat si inainte de achizitionarea unui teren. Este bine sa se procedeze asa pentru a se vedea daca si ce se poate construi acolo", sint de parere constructorii.

In cazul autorizatiei de constructie, lucrurile sint ceva mai complicate, fiind vorba despre un dosar mai complex. Pe linga certificatul de urbanism, mai este nevoie de copie legalizata dupa actul de proprietate, proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructie, avizele si acordurile stabilite prin certificatul de urbanism. De asemenea, se poate cere si un studiu geotehnic pentru a se sti daca terenul respectiv este sau nu bun pentru fundare.

Pe linga avizele de la furnizorii de utilitati, este nevoie si de alte avize de la salubritate, pompieri, politie, Apararea Civila, Adminstratia Drumurilor si Podurilor, avize de la unitatile militare sau de aviatie in cazul in care terenul se afla in apropierea unui aeroport sau obiectiv militar. Pentru obtinerea acestor avize mai este nevoie de inca aproximativ o luna de zile.

Certificatul de urbanism este valabil intre 12 si 24 de luni

Practic, dupa obtinerea proiectului de la arhitect si a avizelor, se poate spune ca dosarul pentru obtinerea mult doritei autorizatii de constructie este complet. Evident, trebuie sa se achite si o taxa, care variaza intre 0,5-1% din valoarea investitiei. In acest caz, solicitantul va mai astepta cel mult 30 de zile pentru a obtine acest act.

Conform legii, in cazul depunerii unei documentatii incomplete, aceasta se restituie solicitantului in termen de 5 zile de la data inregistrarii, cu mentionarea in scris a elementelor necesare in vederea completarii acesteia.

Certificatul de urbanism este valabil intre 12 si 24 de luni iar autorizatia de constructie 12 luni. "Practic lucrarile pot fi incepute in 36 de luni. Dar la fiecare 12 luni, trebuie prelungit avizul pentru a putea fi continuate lucrarile", a specificat Trofor.

In concluzie, dupa cele aproximativ 3 luni de zile necesare arhitectului, la care se adauga, conform legii 30 de zile pentru obtinerea certificatului de urbanism, alte 30 de zile pentru obtinerea avizelor necesare si acelasi termen pentru eliberarea autorizatiei de constructie, se poate vedea ca timp de circa 6 luni de zile, locuinta ramine doar in stadiul de proiect. Aceasta este situatia ideala, in care nu apar alte probleme si nu este nevoie de obtinerea altor avize.

Comentarii