De la anul, fiecare locuinta ar trebui sa aiba certificat energetic

miercuri, 21 mai 2008, 14:46
4 MIN
 De la anul, fiecare locuinta ar trebui sa aiba certificat energetic

Auditarea energetica ar urma sa fie facuta de catre persoane pregatite special in acest sens. „Nu cred ca se va reusi implementarea cestui proiect pina in 2009, dar acest lucru nu inseamna ca nu va deveni o cerinta obligatorie. Din ceea ce stiu, abia acum se fac cursurile pentru auditorii energetici", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Certificatul energetic va stabili consumul de energie al unei locuinte, astfel ca viitorul proprietar va sti cit are de platit pentru o parte din utilitati. Ca atare, si preturile la locuinte vor varia in functie de certificatul energetic. Auditul energetic va fi obligatoriu pentru cladirile care vor fi vindute. Astfel, nu se va mai putea face nici o tranzactie imobiliara in absenta acestui act.  

Cu ajutorul certificatului energetic, viitorul proprietar va avea posibilitatea de a-si stabili bugetul pentru cheltuieli la utilitati, stiind, spre exemplu, cit va avea de platit pentru incalzire, climatizare, iluminare. „Deocamdata la noi nu am auzit de asa ceva. Stiu ca este mai mult un proiect si nu au aparut niste norme de aplicare explicite. Am inteles ca vor fi firme atestate in acest sens", a declarat Radu Botez, patronul unei firme de constructii. In prezent, de auditul energetic al cladirilor se ocupa Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) din Bucuresti.

Certificatul energetic are 7 calificative, notate cu litere de la A la G si indica eficienta termica care este mai ridicata in cazul calificativelor A, B sau C. La calificativul A, este incadrata o cladire care consuma pina in 125 kWh/metru patrat/an. Calificativul B la certificatul energetic inseamna ca acea locuinta nu consuma mai mult de 201 kWh/mp/an, in timp ce pentru calificativul C, consumul trebuie sa fie in jur de 291 kWh/mp/an.

"Practic se aduna consumul cu incalzirea, apa calda si energia electrica pentru iluminat. Primele trei calificative sint acceptabile si sint reprezentate de culoarea verde. Problemele incep sa apara de la litera D", sustin specialistii.

Certificatele energetice de tip D sint reprezentate de culoarea galbena iar consumul variaza intre 291 si 408 kWh/mp/an. Calificativul E are culoarea portocalie si arata ca acea locuinta are un consum cuprins intre 408 si 566 kWh/mp/an. Ultimele calificative F si G presupun pierderi mari de energie, consumul situindu-se de la 820 kwh/mp/an in sus. In ceea ce priveste costurile de intretinere, orientativ, acestea variaza in jurul sumei de 100 lei lunar pentru o locuinta din clasa A, pentru una din clasa D, acestea ajung la 300-400 lei iar pentru una din clasa G, depasesc 800 de lei.

"Se expertizeaza cita energie electrica va consuma acea locuinta. Se iau in calcul foarte multe variabile si se tine cont, de exemplu, care este sistemul de incalzire ales, pe gaz, electric sau alt mijloc, daca sint sau nu folosite becuri energetice, care este orientarea locuintei. Calculul nu este usor de facut si necesita timp", a mai adaugat Chirica.

Motivele pentru care o locuinta poate primi un calificativ slab tin de izolarea termica, tencuiala, materialele din care este construita dar si calitatea subsolului si a acoperisului. De asemenea, conteaza si calitatea instalatiilor si cit de vechi sint. Un rol important il are timplaria de aluminiu daca este sau nu prezenta si in ce stare este.

"Stiu ca astfel de expertize au la baza o serie de calcule foarte complicate. De exemplu, se stie ca un imobil construit din BCA are o izolatie mai buna decit unul construit din caramida. In plus, chiar daca este termoizolatie aplicata, conteaza cum a fost facuta. Sint camere de luat vederi care vizualizeaza gradul de transfer termic si se vede clar pe unde au loc pierderile de caldura", a mai declarat Botez. Acesta a precizat ca o parte dintre indicatorii care se iau in calcul la stabilirea unui calificativ se determina inca din faza de proiectare.

De mentionat ca in proiectul de lege este mentionat faptul ca certificatul energetic va fi eliberat numai pentru cladiri. Acest lucru inseamna ca apartamentele nu vor avea in mod unitar cite un calificativ, acesta fiind valabil pentru intregul condominiu. Prin urmare, in cazul in care un proprietar a termoizolat apartamentul sau fara ca vecinii sa faca acelasi lucru, nu va beneficia de un calificativ superior.

Estimativ, in Bucuresti, preturile practicate pentru expertizarea energetica a unei cladiri variaza intre 1 si 2 euro pe metrul patrat, insa pot sa ajunga si la 10 euro pe metru patrat. Astfel, in cazul unei locuinte de 100 metri patrati, auditul energetic ar ajunge la 150-200 euro.

Printre aspectele lasate neclarificate se numara si valabilitatea acestui certificat energetic. Specialistii in domeniu au afirmat ca valabilitatea actului va fi de 10 ani insa sustin ca perioada de timp este prea mare.

Comentarii