Drumul pina la o pivnita personala este pavat cu lemn, piatra naturala si pasiune

Subtitlu

miercuri, 14 noiembrie 2007, 18:25
4 MIN
 Drumul pina la o pivnita personala este pavat cu lemn, piatra naturala si pasiune

Vinurile trebuie pastrate numai in sticle

Specialistii afirma ca de la dorinta si pina la a construi o crama personala, drumul este pavat cu lemn, piatra naturala si pasiune. „Foarte multi romani isi pastreaza cel mai adesea vinul in sufragerie sau bucatarie. Altii il pastreaza la subsol sau in balcon. Numai ca aceste locuri de depozitare agreseaza vinul, reducindu-l in final la stadiul de otet", afirma Vasile Istrat, colectionar din zona Husi.

Acesta a precizat ca pentru pastrarea vinului trebuie respectate o serie de conditii de temperatura, umiditate si luminozitate. „O pivnita pentru vinuri trebuie sa aiba urmatoarele compartimente: o pivnita pentru vinuri noi, o pivnita pentru vinuri vechi si o vinoteca de colectie. Vinurile trebuie pastrate numai in sticle doarece doar in prezenta sticlei si nu a plasticului sau a altor materiale au loc procesele chimice si biochimice care duc la invechirea vinurilor. Vinul este un produs fragil care trebuie pastrat in anumite conditii pentru a se exprima pe deplin", a mai adaugat Istrat.

Temperatura ideala de pastrare a vinurilor este intre 10 si 12 grade

Cunoscatorii afirma ca temperatura interioara intr-o pivnita trebuie sa ramina constanta, intre 10 si 12 grade Celsius. „Pentru a fi indeplinita aceasta conditie, pivnita trebuie construita la 4-6 metri adincime. In general, la aceasta adincime, plaja de temperatura este intre 8 si 14 grade Celsius, dar acest lucru nu reprezinta o problema", este de parere Vasile Istrat.

Specialistii sustin ca nu sint admise variatiile bruste de temperatura. Astfel, procesul de invechire a vinului decurge lent in limitele temperaturii ideale cuprinsa intre 10 si 12 grade Celsius. „La mai putin de 8 grade Celsius, vinul se tulbura gradat, ajungind la o compozitie laptoasa si pierde din aciditatea normala, iar la o temperatura mai mare de 14 grade Celsius pentru o perioada lunga de timp, procesul de imbatrinire este grabit, vinul isi pierde calitatile si este supus unui proces de degradare, pina la otetire. De asemenea, daca temperatura este prea mare, pierderile de vin prin evaporare sint mari", explica enologii.

Acestia mai sutin ca pivnitele pot fi si mai adinci de 6 metri, daca pinza freatica permite acest lucru, iar pentru mentinerea unei temperaturi constante se pot folosi diferite materiale termoizolante sau se pot construi pereti dubli, cu un spatiu gol intre ei, aerul fiind un bun izolator.

Atentie la lumina si la umiditate

Pivnitele trebuie sa fie intunecoase deoarece lumina, prin radiatiile ultraviolete ataca vinul. „Exista boli care apar numai la lumina. Aici ar trebuie mentionat ca sticlele brune sint cele mai bune si nu cele verzi sau transparente. Cea mai buna sursa de lumina este cea cu infrarosu. Se poate folosi si becul normal dar numai atit timp cit utilizarea lui se reduce la activitatile curente din pivnita. Sursele de lumina cu ultraviolete, cum este neonul, sint total contraindicate", a declarat Istrat.

Calitatea aerului din pivnita si improspatarea constanta a acestuia sint factori deosebit de semnificativi pentru pastrarea vinurilor. Astfel, pivnita trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti puternici de aer. Ideal, ar fi o instalatie de climatizare care insa nu este economica datoprita faptului ca ar fi nevoie ca aceasta sa functioneze pe tot parcursul anului.

O alternativa o reprezinta un sistem de ventilatie din tuburi, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei amplasat intr-un capat si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, amplasat in celalalt capat. „Ideea este ca prin tubul de la pardoseala va intra aerul rece iar prin celalalt va iesi aerul cald. Fluxul de aer este necesar pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor si a mirosurilor neplacute", au specificat specialistii.

Un alt parametru care trebuie respectat este umiditatea. Ideal, este ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sint cuprinse intre 85 si 90%. Pivnitele prea uscate se intretin mai usor insa au dezavantajul ca din cauza aerului uscat dopul de pluta se dezhidrateaza si apar pierderi de vin prin evaporare.

Inginerii enologi au precizat ca vinurile se pastreaza doar in butelii de sticla cu dop de pluta asezate pe orizontala. Asezarea in aceasta pozitie este obligatorie pentru pastrarea umiditatii si a calitatilor vinului. In pozitie verticala, dopul ramine uscat si cu timpul isi micsoreaza volumul, permitind aerului sa intre in contact cu vinul, oxidindu-l.

La amenajarea unei crame este recomandat sa se foloseasca piatra si lemnul

Sticlele de vin se pastreaza cel mai bine in rafturi de lemn protejate cu ulei de in, tehnica de constructie tip fagure, cu spatiu pentru fiecare sticla. Conform specialistilor, in general, la amenajarea unei crame se folosesc doar piatra si lemnul. Acestea au avantajul de a da un aspect rustic.

„Mobilierul trebuie sa fie din lemn, cu scaune joase si masa incapatoare pentru a putea fi servite si degustate vinurile si diferite alimente. Se mai pot folosi strachini de lut, ulcioare, carafe, linguri de lemn, obiecte decorative ce au aspect rustic. Aici depinde de imaginatia fiecaruia", a explicat Vasile Istrat.

Pentru cei care nu au bani sa-si amenajeze o crama pentru pastrarea vinurilor, exista si o alternativa moderna. Solutia consta in folosirea de frigidere speciale. Acestea nu se diferentiaza la aspect de cele electrocasnice. „Sint sisteme profesionale, speciale, care insa nu pot rivaliza cu o crama, chiar daca in ceea ce priveste controlul unor parametri acest lucru este mai usor de obtinut. Pe linga asta nu se gasesc oriunde de cumparat si au un pret piperat, de circa 20.000 lei", a adaugat Istrat.

Comentarii