Ghidul consumatorului privind impletiturile

miercuri, 14 februarie 2007, 17:31
2 MIN
 Ghidul consumatorului privind impletiturile

La noi in tara rattanul este bine cunoscut sub forma mobilierului cu caracter exotic. Impletiturile de rattan sint naturale, ecologice, caracterizate prin elasticitate si foarte rezistente la umezeala. Impletiturile de rattan se pot asocia foarte bine cu lemn, pal, sticla, metal. De la combinatia bambus-rattan s-a ajuns la combinatii de structuri moderne de lemn sau metal si suprafete impletite de rattan.

De foarte multe ori se asociaza cu textile, combinatie intilnita in cazul fotoliilor si canapelelor. In ultima perioada rattanul apare vopsit in culori de maro inchis pentru a sugera combinatia wenge-bej. Datorita elasticitatii si robustetii lor, impletiturile de rattan fac posibila curbarea, arcuirea, mularea dupa diferite alte suprafete.

Materialul este disponibil ca suprafete impletite la rola cu latimi cuprinse intre 45-90cm. Se prezinta intr-o gama variata de texturi, date de grosimea firului dar si de culoare, de la bej deschis pina la brun.  Poate fi baituit, lacuit, vopsit. Lipit pe MDF, se gaseste sub forma de panouri rigide cu grosime de 10 mm. folosit in special in ramele usilor culisante pentru dressing-uri.

Alaturi de rattan, din dorinta de a depasi limitele acestuia, producatorii au conceput loom-ul, precum si o gama larga de tesaturi din cinepa si hirtie. Loom este o suprafata impletita dintr-o nuia foarte subtire, artificiala, conceputa dintr-u miez metalic, pe care s-a infasurat hirtie. Hirtia, ca material de baza, adusa la o stare apropiata de a unui material textil dar mult mai moale si mai fina a fost taiata, roluita si s-au obtinut fibre din care s-au realizat impletituri de diverse modele si culori. Acestea isi gasesc aplicatii in decoratiuni, mobilier, design interior. Bambusul a fost si el folosit la realizarea lamelelor de diferite dimensiuni, care apoi au fost lipite pe un suport textil creind suprafete care pot fi roluite.

Comentarii