Gradina de primavara

miercuri, 14 martie 2007, 18:14
3 MIN
 Gradina de primavara

Am avut de-a face anul acesta cu o iarna neobisnuit de blinda, cu temperaturi „curios" de ridicate in ultima parte a anotimpului rece, lucru ce s-a resimtit si in gradinile noastre. Fenomenul a afectat si plantele, determinindu-le sa-si reia ciclul vegetal ceva mai devreme decit de obicei.

Asadar, de aceasta data este necesar sa grabim putin activitatile de gradinarit specifice iesirii din anotimpul rece. „Cea mai importanta este curatirea si toaletarea pomilor fructiferi si a copacilor. Este recomandat sa se faca acest lucru pentru ca in momentul inmuguririi sau a infloririi sa inceapa sa se dezvolte sanatos. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa aiba ramuri neproductive iar forma viitoarei coroane e bine sa fie definita si sa primeasca protectia necesara impotriva atacului unor agenti patogeni", a explicat Simona Waszkiewicz, director GreenService. Acolo unde este necesar, se pot folosi insecticide si chiar traditionala varuire a trunchiurilor.

O serie de flori trebuie plantate in aceasta perioada si astfel, e nevoie de o pregatire speciala. Pamintul este inca reavan si poate fi cu usurinta sapat, afinat sau greblat. Tot acum, se pot stringe si resturile vegetale ramase pe teren din timpul iernii. Primavara este anotimpul cind se face si organizarea sau reorganizarea generala a curtii si gradinii. Se pot curata si aranja spatiile de depozitare, se pot pregati pentru umplere bazinele de apa, se scot de la pastrare pompele fintinilor, se pot verifica instalatiile de iluminat.

„Gradina de flori este poate cel mai spectaculos loc din jurul casei atunci cind vine primavara. Pe linga varietatile care infloresc spontan in acest sezon e bine sa tinem cont si de florile ce trebuie plantate de timpuriu si ajutate sa intre fara probleme in perioada de vegetatie. De asemenea, nu trebuie sa ne lasam furati doar de culoarea si parfumul florilor de cires sau mar, ci sa avem grija ca atunci cind copacul va fi incarcat de rod, sa arate la fel de bine", a continuat directorul GreenService.

Pentru ca explozia de culoare din gradinile noastre sa aiba efect maxim, iata si citeva flori-vedeta de primavara si necesitatile lor: margaretele sint plante perene care prefera un sol bogat, bine drenat si locurile insorite. Aceste flori se inmultesc prin seminte. Petuniile, panselutele si galbenelele trebuie plantate in locuri insorite, cu sol bogat in substante nutritive, iar udatul sa fie moderat.

Trandafirii pot fi plantati in locuri cu soare, dar si in spatii aflate in semiumbra. Solurile ar trebui sa fie bine fertilizate. Este recomandabil sa li se acorde o atentie deosebita pe timpul iernii. Tulpina trebuie musuroita si acoperita cu un borcan sau o sticla de plastic iar primavara se dezgroapa. Garofitele prefera terenurile nisipoase si insorite. Fac parte din categoria florile care rezista bine iarna afara.

Narcisele nu suporta excesul de umiditate iar 3-4 ani, bulbii lor trebuie scosi dupa inflorire si replantati iarna. Lalelele pot trai bine si in locuri usor umbrite, dar solurile trebuie sa fie bine drenate si fertile. Este important ca bulbii sa fie dezgropati dupa ofilirea florilor si sa fie tinuti la intuneric pina la replantarea lor din toamna.

Asadar daca se parcurg acesti citiva pasi, de readucere la viata a gradinii, nu avem nici un motiv sa nu ne bucuram de micile minuni ale naturii chiar in propriile noastre curti.

Comentarii