Patania unui iesean cu o firma de constructii

Subtitlu

miercuri, 12 noiembrie 2008, 17:43
3 MIN
 Patania unui iesean cu o firma de constructii

Un iesean care a ramas pagubit in urma unei astfel de afaceri a decis sa-si faca publica patania. George Bodi a incheiat in luna iulie a acestui an un contract cu firma Grand-Construct pentru ridicarea unei locuinte de lemn. Valorea contractului a fost de 43.000 euro. "Din aceasta suma am platit 38.700 de euro care, conform devizului, ar fi trebuit sa acopere constructia locuintei, o ultima transa, de 4.300 euro, din care 2.150 euro reprezenta beneficiul firmei, urmind sa fie achitat la receptia lucrarii", a declarat Bodi.

Barbatul a povestit ca lucrurile au mers bine pina cind a cerut chitante pentru banii cheltuiti. "Suma de 4.645 lei a ramas neacoperita de acte doveditoare de plata si facturi, nefurnizate pe motiv ca departamentul de contabilitate era foarte ocupat in acea perioada si urma sa primim acte in cel mai scurt timp posibil. La scurt timp au disparut si muncitorii de pe santier", a adaugat Bodi.

Explicatiile au fost ca in urma unui control de la Inspectoratul Teritorial de Munca s-a descoperit ca muncitorii nu aveau actele in regula si trebuiau incheiate contracte de munca.

Dupa aproape 2 saptamini, Bodi a cerut firmei Grand-Construct rezilierea contractului. Marea surprinza a fost ca biroul firmei fusese eliberat. Mai mult, barbatul a incercat sa-si termine constructia in regie proprie si astfel a descoperit o serie de probleme.

"Astfel, fundatia nu a fost hidroizolata, peretii de fatada si o serie de pereti interiori sint strimbi, pentru sapa de nivel nu s-a folosit suficient ciment in compozitie, aceasta avind o consistenta nisipoasa si am fost incarcati la plata cu aproximativ 2 metri cubi de beton", a explicat pagubitul.

Ca atare, George Bodi s-a adresat inspectorilor de la Garda Financiara si a intentat proces firmei pentru recuperarea prejudiciului creat. Asa a aflat ca firma se afla in proces de dizolvare pentru neplata impozitelor din anul 2006 si ca pe linga el se afla mai multi clienti in aceeasi situatie.

"Dorim ca acest articol sa serveasca drept avertisment pentru toti cei care doresc sa isi construiasca o locuinta apelind la serviciile unei firme de constructii fara sa verifice", a declarat Bodi.

Ce trebuie facut pentru a fi evitate astfel de situatii

Specialistii recomanda o verificare a firmei dupa codul unic de identificare (CUI). De exemplu pe site-ul www.mfinante.ro pot fi gasite informatii cu privire la situatia financiara a firmei, daca a incheiat anul financiar pe profit ori pierdere sau daca are datorii catre bugetul de stat.

Totodata, se recomanda o atentie sporita la incheierea contractului. Astfel, ar trebui stipulat clar ca plata transelor de bani sa se faca la incheierea etapelor prevazute in contract si nu in avans.

"De asemenea, desi lucrati cu o firma, sint necesare inspectii zilnice pentru verificarea calitatii lucrarilor si utilizarea materialelor si metodelor contructive prevazute in contract", a adaugat George Bodi.

Si reprezentantii Inspectoratului Teritorial in Constructii recomanda supravegherea lucrarilor si verificarea controalelor efectuate. "Trebuie verificat daca este respectat proiectul si cum este respectat. Ar trebui consultat si un expert autorizat care poate constata daca lucrarile sint sau nu de buna calitate. Aceasta operatiune nu trebuie intreprinsa atunci cind lucrarea a fost terminata pentru ca poate fi prea tirziu iar anumite defecte si erori sa nu mai poata fi descoperite si corectate. Pentru incheierea contractului este recomandat sfatul unui avocat pentru ca de cele mai multe ori se intimpla ca beneficiarul sa aiba prea putine drepturi", a declarat Radu Lupasteanu, inspector-sef ITC Iasi.

Comentarii