Pavelele, solutia ideala pentru alei si terase

miercuri, 06 iunie 2007, 18:39
3 MIN
 Pavelele, solutia ideala pentru alei si terase

Infrastructura reprezinta complexul alcatuit din diferite straturi naturale puse in opera in contact direct cu terenul natural si care, in ceea ce priveste pavajul, indeplineste urmatoarele functii: distribuirea presiunilor care se produc datorita incarcarilor din trafic si preluarea eforturilor verticale in asa fel incit sa fie suportate de terenul natural fara cedari semnificative sau cedari impreuna cu pavajul; drenarea apelor pentru a impiedica formarea ghetii.

Se pot utiliza materiale nelegate cu granulometria discontinua sau betoane poroase sau se utilizeaza amestecuri granulare nelegate cu granulometria continua, amestecuri cimentate sau betoane slabe.

In mod general se procedeaza dupa cum urmeaza:

Terenul vegetal: se ajunge la nivelul dorit prin decopertare de 30 – 40 cm, dupa care se intinde un strat de piatra sparta sau balast corespunzator ca si granulometrie. Grosimea acestui strat va fi de 20-30 cm pentru zone carosabile (parcari mijloace grele de transport) si 15-20 cm pentru zone necarosabile (parcari autovehicule usoare);

Terenul consistent, consolidat in timp, nu mai necesita decopertarea si va fi suficient sa se astearna doar un strat de 10- 15 cm de piatra sparta sau balast corespunzator ca si granulometrie.

Dupa asternerea materialelor de umplutura, acestea vor fi compactate corespunzator pe straturi.

Suprafata finisata a infrastructurii reprezinta nivelul topografic al infrastructurii pe care va fi asezat pavajul fara modificari suplimentare, prin urmare, este responsabil de respectarea cotelor si a pantelor fara modificarea grosimii stratului de nisip de poza.

Panta suprafetei de finisaj, nu mai mica de 1%, trebuie sa permita o corecta evacuare a apelor superficiale. In suprafata de finisaj trebuie sa fie inglobate definitiv elementele de serviciu care vor trebui sa fie bine fixate si protejate printr-o compactare corespunzatoare sau inglobate in beton turnat la fata locului si pozitionate la cote definitive.

Elemente de serviciu sint bordurile de oprire si de limitare, ramele de la caminele de vizitare, de la capace sau de la utilitati in general, rigole sau canale pentru evacuarea apelor de suprafata. Primele doua tipuri de elemente de serviciu au rolul de a prelua impingerea spre exterior a pavajului si de a nu lasa sa se imprastie stratul de nisip care constituie stratul de poza.

Stratul de poza trebuie sa fie format din nisip de riu sau de concasaj provenit din materiale aluvionare sau din materiale de cariera. Din punct de vedere granulometric, materialul trebuie sa fie constituit din elemente cu diametrul de pina la 8mm si care sa nu treaca prin ciurul de 4 mm mai putin de 70% in greutate. Nu trebuie sa contina mil, argila sau resturi de concasare mai mult de 3% in greutate. Definitivarea stratului de poza nu este permis sa se faca la temperaturi de sub 100C. Stratul de poza trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 3 – 6 cm, inainte de punerea in opera a pavelelor. Stratul de nisip va fi asternut fara nici un fel de compactare.

Punerea in opera a primelor pavele necesita o grija deosebita. Fiecare pavela trebuie sa fie asezata cu atentie, pentru a nu deranja pavela adiacenta si pina ce nu s-au pus trei sau patru rinduri nu se poate trece la lucrul intr-un ritm normal. Nu trebuie sa se forteze o pavela intre cele deja asezate, asa ca atentie la cum munciti.

Umplerea rosturilor dintre pavele se realizeaza in general cu un nisip diferit de cel utilizat pentru stratul de poza, nisip ce trebuie compactat corespunzator pentru a garanta efectul autoblocant intre pavele. Nisipul trebuie sa fie uscat, de origine aluvionala sau, daca acesta este de concasaj, sa fie alcatuit din elemente de piatra sanatoasa si rezistenta, fara impuritati sau parti foarte fine si/sau miloase.

Inainte de a efectua compactarea trebuie sa va asigurati ca suprafata pavajului si placa vibratorului sint bine curatate si uscate. Aceasta operatie se va efectua, dupa terminarea pozarii pavelelor, prin utilizarea vibratoarelor cu placa sau a rulourilor compresoare mecanice, statice sau dinamice. La compactarea suprafetelor inclinate se recomanda ca aceasta sa fie facuta perpendicular pe panta si incepind de jos in sus.

Odata compactat pavajul, peste stratul de pavele se intinde inca o data un strat subtire de nisip, operatie care garanteaza o perfecta inchidere a rosturilor, permitind pavajului o mai buna functionare. Colmatarea completa a rosturilor este in toate cazurile obligatorie si consta in imprastierea atenta a nisipului, care trebuie sa fie curat si perfect uscat intrucit colmatarea rosturilor este graduala si necesita faze succesive de imprastiere a nisipului. Se recomanda sa nu se efectueze imediat curatirea finala.

Comentarii