Pilula ecologica

miercuri, 28 noiembrie 2007, 18:04
2 MIN
 Pilula ecologica

Cei trei „R" (Reducere, Refolosire, Reciclare) pot prezenta un raspuns. Statele dezvoltate au promovat reciclarea la gradul de afacere iar factorul principal care a stat la baza acestui succes l-a constituit EDUCATIA.

Bineinteles ca e necesara implicarea autoritatilor locale pentru a face posibila colectarea separata a deseurilor ce pot fi reciclate. In prezent, fiecare locuitor al Uniunii Europene este responsabil, direct sau indirect, de producerea in fiecare zi a aproximativ jumatate de kg de deseuri provenind din ambalaje.

Politica UE are ca tinta dublarea procentului de reciclare a ambalajelor de la 25 – 45% la 80%. Noile tinte trebuie atinse intre 2008 (pentru primele 12 tari aderate la UE) si 2015 pentru Letonia (sursa MIE ). Pina la 31.12.2008 Romania trebuie sa recicleze conform angajamentelor fata de Comisia Europeana 60 % din greutatea hirtiei si cartonului si 50% din greutatea metalului continute in deseurile de ambalaje produse pe piata.

In acest moment sintem codasi la reciclarea deseurilor si aruncam la gunoi bani frumosi. In Polonia sint reciclate peste 3 miliarde doze din aluminiu pe an, de 100 ori mai mult ca acum 4 ani. Cetatenii duc cu sacii dozele si primesc un euro pentru fiecare kilogram de la centrele de colectare. Acestea vind mai departe dozele Frantei cu 30% mai mult. Polonezii recicleaza 75% din dozele vechi, Romania sub 10%. La recuperarea aluminiului, tara noastra se bate pe ultimul loc in UE cu Bulgaria (sursa PRO TV).

Deseurile de sticla reprezinta 7% din ponderea deseurilor menajere. Prin reciclarea a 19000 tone sticla, Romania poate economisi pina la 1900 tone carbune si 440 tone substante chimice. Energia electrica salvata prin reciclarea cioburilor de sticla la aceasta cantitate reprezinta pina la 1 % din consumul actual al Romaniei. Reciclind o butelie de plastic este economisita energie suficienta pentru functionarea unui bec de 60 W timp de 6 ore.

Comentarii