Pilula ecologica

miercuri, 06 februarie 2008, 19:00
2 MIN
 Pilula ecologica

Dar nu numai animalele si plantele sint amenintate cu disparitia ci si zonele de uscat aflate in contact cu apa oceanului planetar. Indonezia este una dintre cele mai amenintate zone de incalzirea globala. Arhipelagul ar putea pierde 2000 de insule din cauza cresterii nivelului oceanului planetar. In aceeasi situatie se afla Arhipelagul Britanic si Tarile de Jos (Olanda si Belgia).

Pe data de 2 februarie 2007 Comisia Interguvernamentala privind Schimbarile Climatice din cadrul ONU a dat publicitatii un raport prin care se arata ca temperatura aerului va creste cu minim 4oC pina la sfirsitul secolului. Unii specialisti apreciaza ca incalzirea globala va avea un efect cu totul neasteptat. Ei cred ca episodul cald va dura putin. In lipsa frigului de la Poli, temperatura oceanului planetar se va uniformiza, iar marii curenti maritimi vor inceta sa mai circule.

In lipsa apei calde a Golf Stream-ului, Emisfera Nordica se va raci si va fi acoperita de gheturi. Acelasi blocaj il vor suferi si curentii din celelalte oceane, iar gheturile se vor instala din nou la Poli dar si in rest. Asfel incalzirea globala va duce planeta incet, dar sigur, spre o noua Era glaciara. Oamenii de stiinta au constientizat pericolul si l-au facut cunoscut opiniei publice prin intermediul pubicatiilor si simpozioanelor.

In afara de constientizarea maselor ar mai trebui, la nivel politic, o actiune concertata a tuturor statelor ce sa duca la evitarea dezastrului ecologic. Un prim pas s-a facut odata cu semnarea Protocolului de la Kyoto de catre reprezentantii tarilor participante. Printre nesemnatari s-a aflat cel mai mare poluator al planetei si anume SUA. Protocolul este primul acord oficial ce prevede stabilizarea concentratiilor gazelor cu efect de sera.

O alta masura consta in acordarea de ajutor financiar de catre tarile dezvoltate tarilor sarace, ajutor destinat adaptarii acestora la incalzirea globala. Nivelul actual al donatiilor este prea mic, potrivit unui raport al organizatiei OXFAM.

Statele dezvoltate nu au contribuit decit cu o suma de 67 de milioane dolari la fondurile ONU destinate ajutorarii tarilor sarace sa se adapteze la incalzirea globala, ceea ce este mai putin decit cheltuiesc americanii lunar pentru creme de protectie solara.

Comentarii