Sfaturi pentru alegerea grill-ului

Subtitlu

miercuri, 07 mai 2008, 17:45
2 MIN
 Sfaturi pentru alegerea grill-ului

Grill-ul pe baza de carbune este, in general, de sine statator, cel cu picioare fiind des intilnit. In timpul gatirii, din mincare se scurg picaturi pe sursa de incalzire, de obicei brichete de carbuni, si astfel este dezvoltat mirosul aromatic. Aprindeti carbunele cu un aprinzator pentru lemne mai degraba decit cu unul lichid care ar putea impregna mincarea cu un gust de chimic. Carbunii trebuie sa fie incalziti cel putin 20 de minute inainte, pina devin albi, iar cenusa trebuie sa fie curatata de pe grill dupa fiecare utilizare.

Pentru a gati mincarea la temperaturi diferite puneti mai multi carbuni pe o parte a grill-ului decit pe cealalta. Cautati un grill din otel de inalta calitate.
Cei care prefera sa fragezeasca vita sau porcul, sau sa dea mincarii un gust de afumat vor trebui sa aleaga o afumatoare.

Afumatoarea poate functiona pe baza de carbune, lemn, gaz sau electricitate. Atunci cind lemnul nu este folosit ca sursa primara de incalzire, se adauga surcele de lemn umezit pentru a da aroma mincarii. Se prefera esente aromate, cum ar fi lemnul de mar sau cires care se recomanda, de exemplu, la gatirea pestelui. Afumarea poate dura de la citeva ore pina la o zi intreaga.

Sint patru tipuri de afumatori. Pe baza de apa, o unitate cilindrica care are o suprafata cu apa deasupra sursei de incalzire si care utilizeaza caldura si umiditatea pentru prepararea mincarii. Acest tip este usor de minuit si este recomandata incepatorilor.

Alte optiuni includ modelul in forma de butoias, orizontal, recomandat pentru gatirea unor cantitati mari de mincare.

De asemenea, se mai intilneste tipul electric si cel kamado, ultimul fiind, de obicei, pe baza de carbuni, si care este un bun conducator de caldura, datorita peretilor de ceramica si a unei inchizatori strinse. Kamado este modul traditional japonez de gatire lenta la temperaturi joase. Kamado a fost folosit in Japonia straveche, acum 2000 de ani in urma la gatit si pentru incalzit locuinta.

Comentarii