Totul despre reabilitarea termica (I)

Subtitlu

miercuri, 04 martie 2009, 22:24
4 MIN
 Totul despre reabilitarea termica (I)

Iesenii au putut citi saptamina trecuta in "Ziarul de Iasi"  despre noul buget al Primariei si despre proiectele acesteia incluse pentru anul  2009.  Printre acestea se afla si reabilitarea termica a blocurilor (conform Ordonantei de Urgenta 174/2002, modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 180 din 19 noiembrie 2008).

Multi nu stiu ce inseamna si ce trebuie sa faca pentru a depune un dosar pentru reabilitarea spatiului in care locuim la Primarie. De aceea, am hotarit ca prin 10 intrebari, iesenii sa afle exact ce pasi trebuie sa urmeze in acest caz. Paraschiva Ursache, consilier al Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi ne-a raspuns la aceste intrebari, credem noi, esentiale pentru orice iesean care vrea ca blocul in care locuieste sa beneficieze de reabilitare termica.

1. Ce inseamna reabilitare termica?

Principalele lucrari de interventie sint:

– reabilitare asupra blocurilor de locuinte:

– izolarea termica a peretilor exteriori;

– inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare existente, inclusiv a timplariei aferente accesului in blocul de locuinte, cu timplarie performanta energetic;

– termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei.

O data cu efectuarea lucrarilor mai sus mentionate care au ca scop cresterea performantei energetice a blocurilor, se pot efectua si urmatoarele lucrari, in conditiile in care acestea sint justificate din punct de vedere tehnic si sint cuprinse in documentatia de proiectare:

– lucrari de reparatii la elementele de constructie care prezinta potential pericol de desprindere si/sau afecteaza functionalitatea blocului de locuinte, inclusiv de refacere in zonele de interventie;

– lucrari de demontare instalatii si echipamente montate aparent pe fatadele blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica a anvelopei cladirii;

– lucrari de refacere a finisajelor fatadelor;

– lucrari de interventie la sistemul de distributie a agentului termic aferent partilor comune ale blocurilor de locuit.

Reabilitarea termica se face cel putin pe o intreaga scara de bloc.

2. Care este numarul blocurilor incluse in programul pentru reabilitare termica din 2009? 

2. a). Conform prevederilor O.U.G nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit aprobata cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a intra in programul de reabilitare termica a cladirilor de locuit este necesar in prima etapa a se completa si semna urmatoarele formulare:

– anexa 2a – cererea de includere in programul de reabilitare conform normelor metodologice;

– anexa 2b – fisa de identificare a cladirii ce urmeaza a fi supusa reabilitarii;

– hotararea adunarii generale cu acordul fiecarui proprietar.

In baza documentelor complete si corect intocmite, depuse de catre asociatiile de proprietari (prin registratura Primariei Iasi pentru Serviciul Asociatii Proprietari), se va intocmi fisa de prioritati (anexa 3a) si lista cu estimarea cheltuielilor si alocatiilor de la bugetul de stat, pe etape de interventie conform aceluiasi act normativ.

In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 180/19 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea OUG nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit, la art. 2 alin. 6, lit. b si c, pentru ca blocurile de locuinte sa fie  incluse in programul de reabilitare: "Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor minicipiului Bucuresti, sint obligate, dupa caz:

b) sa inventarieze, in vederea includerii in programele anuale, toate blocurile de locuinte-condominii, pe care le grupeaza dupa acelasi tip de sectiune/proiect-tip sau proiecte;

c). sa execute expertiza si auditul energetic, aferente fiecarui tip de sectiune/proiect-tip inventariat;

c1). sa elaboreze proiectul de reabilitare termica, pentru cladirea reprezentativa, aferenta fiecarui tip de sectiune/proiect-tip inventariat."

b). De reabilitarea termica se ocupa autoritatea publica locala si asociatiile de proprietari.

c). Reabilitarea cladirilor de locuit se aproba dupa ce se indeplinesc toate cerintele stipulate in O. U. G nr. 174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit aprobata cu modificarile si completarile ulterioare art. 2 si art. 5.

Astfel, asociatiile de proprietari vor actiona pentru:

– aprobarea in adunarea generala a proprietarilor a solicitarii privind includerea cladirii in programul de reabilitare termica si pentru a primi documentatia prevazuta la art. 2 alin. (6) lit. d, adica Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, sint obligate, dupa caz: „sa notifice asociatiilor de proprietari conditiile de eligibilitate si criteriile de selectie, etapele de interventie, costul estimat al reabilitarii termice, conditiile de rambursare a costurilor care revin asociatiei si modul de finantare a lucrarilor, in conditiile prezentei ordonante de urgenta;

– aprobarea in adunarea generala a proprietarilor a demararii lucrarilor de reabilitare termica a cladirii;

– incheierea conventiei cu autoritatea administratiei publice locale privind includerea in programele anuale;

– participarea, la solicitarea autoritatii administratiei publice locale, in comisiile de receptie a lucrarilor de reabilitare termica, stabilite prin hotarirea a consiliului local.

Termenul limita este cel consemnat in contractul de executie a lucrarii care se incheie cu o societate de constructii in urma unei licitatii publice. (continuare saptamina viitoare)

Comentarii