Transformarea unui spatiu de 20 mp

miercuri, 28 martie 2007, 18:54
3 MIN
 Transformarea unui spatiu de 20 mp

Dar sa discutam pe baza unul exemplu concret. La intrare ne intimpina un hol micut din care, prin intermediul a trei usi, patrundem in alte doua incaperi si o bucatarie. Cu alte cuvinte, apartamentul clasic, in care locuim majoritatea dintre noi.

Pentru a-i schimba infatisarea se poate recurge la un artificiu si anume crearea unui alt hol, spatiu luat din camera centrala, si mutarea usilor aici. „Astfel se poate crea o senzatie de largime si totodata degajare a holului de la intrare. In plus, prin aceasta metoda, se va reusi sa i se dea o alta functiune si anume aceea de camera de zi.", a explicat Loredana Gaspar, director VektorDesign.

O modificare in plus adusa apartamentului poate fi indepartarea peretelui dintre bucatarie si hol. Datorita acestei transformari incaperea se va dubla si totodata sursa de lumina va fi naturala si din belsug! Aceste doua elemente importante, dublarea spatiului si lumina, vor avea ca drept consecinta transformarea holului intr-o veritabila camera de zi.

Amenajarea camerei poate fi facuta si in functie de noua sa destinatie. Astfel, se poate obtine un spatiu destinat sederii comode la o discutie cu prietenii sau de relaxare. „Pentru acest lucru, la intrare se pot amplasa doua canapele pozitionate simetric care sa te intimpine, rugindu-te parca sa iei loc in jurul unei masute. Alte doua taburete asezate cu gust pot completa decorul. Aceasta zona pe care am descris-o in rindurile de mai sus inlocuieste de fapt zona cuierului", a completat designer-ul.

In fata canapelelor, o oglinda cu forme curbe, unduitoare, poate da, de asemenea, mai multa largime si completa cu succes prin aspectul ei, forma generala a spatiului.

Delimitarea de bucatarie poate fi facuta printr-un bar realizat din rigips si lemn. Acesta poate fi pozitionat astfel incit sa nu ia din spatiul camerei de zi ci din bucatarie. Se va ajunge din acest motiv la o deplasare a zonei de demarcatie intre bucatarie si restul incaperii tocmai pentru a da mai multa largime si a nu creea impresia de sufocare. Este foarte bine ca barul sa fie gindit in asa fel incit lumina sa circule dintr-o parte in alta nestingherita, evitindu-se cit mai mult incarcarea cu mobilier sau cu alte elemente deoarece spatiul este totusi foarte mic.

„Bucataria ar trebui pozitionata pe un singur perete, cel opus barului din aceleasi considerente de largime. Pentru a nu atrage atentia prea mult asupra bucatariei, fiindca inevitabil toata lumea priveste spre fereastra si implicit spre bucatarie, este absolut necesara o oarecare mascare prin pozitionarea frigiderului spre interiorul camerei. Acesta este bine sa fie imbracat intr-un corp de mobilier inalt in concordanta cu restul mobilierului.", a adaugat Gaspar.

Culorile folosite pot fi doua tipuri de lemn diferite atit ca si cromatica cit si ca textura a fibrei. Liniile e bine sa fie curbe pentru a se integra perfect in ambianta camerei. In cazul in care locuiesc mai multe persoane in acest apartament o masa plianta pozitionata pe peretele opus, este bine de luat in calcul. Am spus o masa plianta deoareace prin rabaterea mesei, si implicit folosirea ei doar atunci cind este nevoie, se va crea spatiu mai mult.
In concluzie, dintr-un spatiu care nu masura mai mult de 8.70/2.30mp, se poate crea o zona destul de aerisita care sa dispuna de toate functiunile, dar care, in acelasi timp sa poata asigura si confortul necesar.

„Desi este un spatiu comun, daca se respecta ceea ce am explicat mai sus, se poate crea senzatia de separare, delimitare pe functiuni, dar in acelasi timp asigura si intimitate sau buna dispozitie.", a incheiat directorul VektorDesign. Aceast lucru va fi si datorita materialelor folosite, rigips, mult lemn, dar nu in ultimul rind culorilor. Formele rotunjite, curbele moi toate vor crea un spatiu prietenos si primitor.

Comentarii