Vreau un perete din caramizi de sticla!

Subtitlu

miercuri, 02 mai 2007, 18:17
2 MIN
 Vreau un perete din caramizi de sticla!

Caramizile de sticla sint fabricate in diverse culori, modele si dimensiuni; cele mai des intilnite sint: 190 x 190 x 80, 190 x 190 x 100, 190 x 190 x 33, 240 x 240 x 80 si 240 x 115 x 80 mm (latime x inaltime x grosime). In functie de culoare si model, acestea permit trecerea luminii naturale intr-un procent cuprins intre 50% si 75%; alegindu-le in mod corespunzator, putem deci regla cantitatea de lumina care patrunde in incapere.

Peretele din caramizi de sticla trebuie ridicat pe o constructie speciala, care sa ii asigure rezistenta si rigiditatea. In cazul nostru, in componenta acestei constructii intra: o rama fabricata din profile de aluminiu (care poate fi inlocuita si de un profil „U" de otel pentru placi de gips-carton), fixata de pereti cu ajutorul unor stifturi de prindere si o armatura din tije de otel – orizontale, pe fiecare strat de caramizi si verticale- fixate in tavan si in soclul din beton celular (B.C.A.), care este baza peretelui.

Sub efectul modificarilor de temperatura sticla se contracta sau se dilata; prin urmare, peretele nu poate fi imbinat „direct" (rigid) cu tavanul, cu podeaua sau cu peretii incaperii, deoarece in caz contrar, caramizile pot crapa. Pentru a preveni acest lucru, in locurile de imbinare a peretelui cu tavanul cu podeaua sau cu ceilalti pereti, se realizeaza o dilatatie, adica se lasa un rost ingust care se umple cu material elastic, de exemplu spuma poliuretanica, lina minerala, polistiren. In acest fel, peretele poate „lucra".

Pentru imbinarea caramizilor cel mai adesea se foloseste mortar de ciment. Rosturile dintre caramizi se umplu cu chit obisnuit pentru placile de gresie. Putem construi peretele si din elemente de montaj gata fabricate. Sistemele pot fi compuse din profile de aluminiu, de lemn sau (cele mai populare) din material plastic. Sistemele gata fabricate sint mai comod de folosit, dar si mult mai scumpe. Noi am vrut sa obtinem un perete de sticla cu cele mai mici costuri. Cea mai ieftina tehnica este cea traditionala, a imbinarii peretelui cu mortar obisnuit de ciment.

O caramida de sticla arata asemanator cu un luxfer, dar se diferentiaza de acesta prin constructie. Luxferul este compus dintr-un perete de sticla mai gros, iar caramida de sticla din doi pereti, intre care se afla aer.

Comentarii