De Sănătate

Punem punctul pe știi

Caderea parului: o problema de sanatate care nu se rezolva cu tratamente minune

marți, 04 noiembrie 2008, 18:20
6 MIN
 Caderea parului: o problema de sanatate care nu se rezolva cu tratamente minune

Alina Z., din Iasi: "Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat de la un medic dermatolog intr-o problema la care am incercat tot felul de solutii, dar fara rezultat: imi cade parul, de aproape citeva luni de zile. Am incercat tot felul de sampoane si tratamente minune, dar fara rezultate. Doar ca am cheltuit multi bani. Pina acum nu am mai avut probleme atit de mari; mi-a mai cazut parul, dar nu chiar asa de mult. Care ar putea fi cauza? Este posibil sa fie si stresul de vina? Se poate face ceva? Va multumesc".

Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog in cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "De obicei caderea parului are cauze multiple "asociate" care pot fi influentate. De aceea, cel mai indicat ar fi sa va adresati unui medic dermatolog care in urma unui consult poate stabili exact cauza caderii de par cu care va confruntati.

De asemenea, pentru mai multe lamuriri puteti citi urmatorul material in care prezint detaliat cauzele caderii parului si posibile tratamente si sfaturi. De asemenea, as mai dori sa atentionez persoanele "amatoare" de tratamente "miraculoase" si in acelasi timp scumpe sa se gindeasca de doua ori inainte de a le achizitiona.

Dincolo de aspectul inestetic, caderea masiva a parului trebuie privita ca o problema de sanatate si tratata ca atare, deci apelind la un medic, nu la "produse minune". Si nu trebuie scapat din vedere nici faptul ca din nefericire o mare parte din persoane au alopecie din motive genetice.

Ce tratament este indicat

Tratamentul intern presupune administrarea de vitamine sau suplimente minerale care grabesc regenerarea. Cele care au cantitati mari de zinc si seleniu ajuta la revigorarea parului.

Tratamentul extern presupune utilizarea unor produse care sa fie intr-adevar de ajutor. Din gama produselor care stimuleaza cresterea, singurele care si-au dovedit utilitatea sint cele vasodilatatoare, care aduc un plus de singe nutritiv in vasele ce inconjoara radacina.

Produsele pe baza de minoxidil sint foarte eficiente. Sampoanele impotriva caderii parului contin microelemente precum: seleniu, tricozaharide, chinina. Insa, medicul dermatolog este singurul care poate recomanda cel mai bun produs in functie de cazul fiecarui pacient. Atentie: remediile naturiste pot fi eficiente intr-o anumita masura.

De exemplu, tinctura de ardei iute, usturoiul sint eficiente datorita efectului lor vasodilatator, care intensifica circulatia singelui la nivelul radacinii firelor de par. In schimb, amestecul de ulei de ricin, galbenus (poate fi si de ou de prepelita – are acelasi efect cu oul de gaina) si eventual alcool nu are cum sa se absoarba prin piele ca sa stimuleze radacina. Acesta este numai un sampon natural, care nu agreseaza tulpina, reusind chiar sa o restructureze.

Probleme ale scalpului

De cele mai multe ori "problemele cu desimea parului" sint de fapt probleme ale scalpului (piela capului). Samponatul frecvent mai ales cu produse de calitate indoielnica duce la o degresare excesiva a scalpului si in consecinta la descuamarea mai abundenta a acestuia.

Consecinta: mincarime, matreata, coji. Acestea antreneaza ticuri cum ar fi periatul sau pieptanatul agresiv, scarpinatul si indepartarea "cojilor" pina la singerare. Alte consecinte sint infectii microbiene si fungice (cu ciuperci). De la obiceiuri daunatoare pina la boala este un pas care se face usor.

Solutia este un samponat rar, daca se poate de maximum 2-3 ori pe luna! Spalarea zilnica sau la 2-3 zile a parului doar cu apa calda insotita de masaj al scalpului. Uscarea se va face cu un prosop din bumbac, fara uscator de par. Degresarea parului se face prin absorbirea grasimii pe fibrele de bumbac. Astfel scalpul nu este degresat excesiv. Rezultatul este spectaculos, parul avind aspectul utilizarii unui gel de cea mai buna calitate".

Cauze ale caderii parului

* O alimentatie dezechilibrata, saraca in vitamine si minerale influenteaza negativ aspectul parului.

* Produsele si operatiile cosmetice de ingrijire a parului 

* Uscarea parului cu foehnul, vopsirea frecventa (produse slabe calitativ) cu sau fara decolorare, permanentul repetat si facut cu produse de proasta calitate, intinderea firelor de par, chiar si banala degresare prin spalare, folosirea in exces a produselor de styling pot deteriora firul. Fragilizat, acesta cade. 

* Rarirea poate fi evidenta daca pierderea e mai mare de 100 de fire zilnic, iar cresterea – incetinita. In aceste situatii, radacina ramine sanatoasa si activa in piele. 

* Sansele de recuperare sint 100% daca se renunta la procedura care a dus la deteriorarea parului. Parul se regenereaza in aproximativ sase luni. 

* Cind organismul e supus stresului, parul si pielea se resimt puternic. Perioadele cele mai grele sint insotite de caderi masive de par. Din fericire, firele nu cad toate odata si exista o permanenta refacere. De cele mai multe ori insa, intre momentul aparitiei stresului si perioada de cadere a parului exista un decalaj, legatura dintre cele doua evenimente fiind mai greu de realizat. Stresul sporeste si functia glandelor sebacee, favorizind aparitia parului gras sau a matretii. 

* In perioada de sarcina sau dupa un avort, pierderea parului poate fi difuza, pe toata suprafata capului. Unele contraceptive din generatiile mai vechi pot cauza, de asemenea, caderea parului.

* Interventiile chirurgicale, bolile febrile, bolile cronice, radioterapia sau tratamentul cu citostatice afecteaza parul

* Evenimentul declansator poate precede, cu 6-16 saptamini, chiar si un an, caderea parului. In aceste cazuri, regenerarea se face fara nici un tratament.

* Dietele de slabire frecvente sau cu pierderi mari in greutate atrag dupa sine caderea parului.

* Exista si alte caderi de par, difuze, cum ar fi cele cauzate de ingestia unor medicamente prescrise pentru diverse afectiuni. Si in acest caz, refacerea este totala dupa intreruperea medicatiei incriminate.

* Alopecia androgenetica (rarirea parului de la frunte pina la crestetul capului) este cel mai des intilnit tip de cadere de par, atit la femeie, cit si la barbat. Predispozitia genetica e foarte importanta in aceste cazuri. La barbati, necazurile incep devreme, dupa pubertate; la femei, mai tirziu, catre 30 de ani, si in cele mai multe cazuri se asociaza ovarului polichistic. Pentru barbat calvitia nu mai e o problema – barbatul preocupat de podoaba capilara o poate pastra cu ajutorul produselor bazate pe hormoni. Din nefericire insa, medicamentele bazate pe hormoni sint eficiente doar pe perioada in care sint administrate. Pentru femei sint necesare investigatii si, de cele mai multe ori, tratament hormonal impotriva chisturilor ovariene. 

* Primavara si toamna sint cele doua anotimpuri care favorizeaza caderea mai rapida a parului. 

* Vara, soarele si aerul de mare pot face parul uscat si casant. 

* Iarna, parul nu "respira" in intregime, avind in vedere caldura si purtarea palariilor. 

* O importanta cadere de par poate interveni la aproximativ 3 luni dupa nastere. 

* La pubertate, o brusca schimbare hormonala actioneaza la toate nivelurile, iar aspectul parului se poate modifica. 

* La menopauza, parul poate deveni fin si fragil.

* Alopecii reactionale si cu manifestari serioase 

* Sarcina, anestezie, stres grav, boala prelungita, luarea unor medicamente, cura de slabire rapida… 

* Alopecia cauzata de chimioterapie e forma cea mai considerabila de alopecie. Exista acum o casca ce raceste si care, purtata de-a lungul mai multor sedinte, actioneaza eficient asupra parului.

Ce putem face 

* Spala-ti parul si maseaza scalpul, chiar si zilnic daca trebuie, nu dupa conventia sociala, la sapte zile. 

* Foloseste samponul cit mai rar sau sampoane cu putere de curatare mica daca nu ai probleme importante. 

* Evita vopsitul total pentru o vreme (suvitele sint permise). 

* Dormi suficient !

* Piaptana-te cu un pieptene cu dintii rari, nu cu peria deasa. 

* Nu te rade pe cap, fiindca nu prea ajuta. La barbati tunsul scurt poate fi o solutie pentru rarirea utilizarii agentilor de spalare. 

* Opteaza pentru o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale. 

* Evita stresul, gindeste pozitiv si nu uita sa te relaxezi.

Comentarii