De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consumul de alimente din conserve creste riscul de cancer hormono-dependent

miercuri, 23 noiembrie 2011, 11:48
2 MIN
 Consumul de alimente din conserve creste riscul de cancer hormono-dependent

Potrivit acestui studiu american – realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard si publicat in Journal of the American Medical Association -, persoanele care consuma timp de cinci zile consecutiv supa din conserva prezinta in urina un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decat cel existent in organismul consumatorilor de supa proaspata.

Studiul este prezentat drept "unul dintre primele care cuantifica nivelul de bisfenol A din organismul uman dupa ingestia de alimente din conserve".

"Stiam de mult timp ca nivelul de bisfenol A din organism creste dupa consumul de bauturi care au stat mult timp depozitate in anumite recipiente din plastic", a explicat Jenny Carwile coautor al studiului.

"Insa studiul nostru sugereaza ca alimentele din conserve pot constitui subiect de ingrijorare mai important, mai ales prin prisma utilizarii pe scara foarte mare", a spus aceasta.

Bisfenolul A este un compus chimic prezent in cantitate mare in produsele din plastic – rolul lui este sa faca plasticul incasabil -, in pelicula din plastic ce captuseste cutiile metalice de conserve, dozele de bauturi si unele amalgamuri dentare, este asociat, alaturi de alte substante de tipul "perturbatorilor endocrini", cu cresterea numarului de cancere hormono-dependente, mai ales mamar si la prostata.

La studiu au participat 75 de persoane, care au consumat timp de cinci zile consecutiv fie supa din conserva, fie supa proaspata, fara a-si modifica celelalte obiceiuri alimentare.

Analiza mostrelor de urina prelevate de la acestia a demonstrat ca, dupa cinci zile, nivelul de bisfenol A era de 1.200 de ori mai mare la consumatorii de supa din conserva.

Insa riscul a fost considerat unul temporar, dupa ce bisfenolul A a fost eliminat din urina. Cercetatorii nu au putut determina cantitatea de bisfenol A care ramane mai mult timp in organism dupa consumul acestor conserve, un studiu mai amplu in acest sens fiind necesar.

In Franta, Adunarea nationala a adoptat, pe 12 octombrie, o masura de interzicere a utilizarii bisfenolului A la fabricarea recipientelor pentru produsele alimentare, incepand din 2014 (din 2013 pentru recipientele pentru produse alimentare destinate copiilor cu varste sub 3 ani). (Mediafax)

Comentarii