De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hemoragia subconjunctivala: s-a spart un vas de singe la ochi: cit este grav?

marți, 28 iulie 2009, 19:48
3 MIN
 Hemoragia subconjunctivala: s-a spart un vas de singe la ochi: cit este grav?

Doina B., din Iasi: „As dori sa explice un medic ce inseamna atunci cind se sparge un vas de singe la ochi si cit de grav este. Care ar putea fi cauza? Cit de repede ar trebui sa treaca? Care este tratamentul? Un ochi rosu ar putea sa insemne sI altceva? Va multumesc".

Dr. Irinel Zavate, medic oftalmolog, directoarea Policlinicii nr. 1 Iasi: „Ochiul rosu poate fi pentru multe persoane un semnal de alarma, insa, daca nu este insotit de durere, are, de regula, o cauza benigna si este rezultatul, de cele mai multe ori, a doua afectiuni: conjunctivita sau hemoragia subconjunctivala. Conjunctiva este o foita subtire si transparenta ce acopera albul ochiului (sclera) dupa care se rasfringe pe partea interioaraa a pleopelor. Este stratul extern de protectie al globului ocular. Conjunctiva contine terminatii nervoase si numeroase vase de singe de calibru mic. Aceste vase de singe sint de obicei greu vizibile, insa devin mai dilatate si mai accentuate atunci cind globul ocular este inflamat. Sint foarte fragile, iar peretii lor pot fi lezati cu usurinta, rezultind hemoragii subconjunctivale, sub forma unor pete rosii pe albul ochiului.

Cauzele hemoragiilor subconjunctivale

Majoritatea hemoragiilor subconjunctivale sint spontane, fara o cauza evidenta. Sint lipsite de durere sau de alte simptome si de cele mai multe ori o persoana poate descoperi aceste hemoragii dimineata cind se uita in oglinda. Alteori, hemoragiile subconjunctivale sint observate de persoanele din jur, ca un punct sau o pata rosie pe ochi. Sint citeva situatii care pot produce hemoragii subconjunctivale spontane: stranutul, tusitul, frecatul ochilor, diferite traumatisme, hipertensiunea arteriala, afectiuni hematologice. O serie de boli oculare, precum infectiile, pot fi cauza hemoragiilor subconjunctivale. Interventiile chirurgicale pe globul ocular sau pleoape se pot insoti de hemoragii postoperatorii. O persoana care are frecvent asemenea hemoragii, fara sa fi suferit un traumatism ocular, trebuie sa-si controleze tensiunea arteriala si sa consulte un medic, pentru ca aceste singerari pot fi semnul unei hipertensiuni arteriale inca nediagnosticate.

Alte manifestari ale hemoragiilor subconjunctivale

De obicei nu exista alte manifestari care insotesc hemoragiile subconjunctivale, in afara petei rosii pe sclera. Hemoragia este situata doar sub conjunctiva, nu exista o scurgere de singe la exterior. Dimensiunea petei de singe poate varia de la un mic punct rosu pina la o pata care acopera tot albul ochiului. Durerea este foarte rara si se manifesta ca o jena oculara. Dupa aproximativ o zi, pata hemoragica incepe sa se micsoreze, pe masura ce singele este drenat. Daca hemoragia nu dispare in maxim doua saptamini, sau daca singerarile sint repetate, trebuie cerut sfatul unui oftalmolog. Printre situatiile in care este necesara prezentarea la medic se numara existenta hemoragiei subconjunctivale la ambii ochi simultan, prezenta singerarilor cu alte localizari, asocierea hemoragiei cu durere oculara, modificarea vederii (vedere incetosata, vedere dubla, scaderea acuitatii vizuale), prezenta hipertensiunii arteriale, existenta unui traumatism ocular ce a provocat hemoragia.

Tratament

De obicei, hemoragia subconjunctivala spontana este o afectiune autolimitata si care se remite spontan, de la sine, fara sa fie necesara vreo masura terapeutica. Ea se resoarbe fara tratament in aproximativ doua saptamini. Episoadele repetate pot traduce o fragilitate a vaselor conjunctivale sau o tensiune arteriala crescuta de care nu se stie. Se poate administra vitamina C si se recomanda evitarea administrarii de aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene. Daca exista jena oculara se pot administra diferite colire sau lacrimi artificiale".

Comentarii