De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mituri despre miopie

vineri, 24 noiembrie 2006, 20:55
1 MIN
 Mituri despre miopie

Miopia nu creste daca sint purtati cu constiinciozitate ochelarii

„Miopia nu creste daca sint purtati cu constiinciozitate ochelarii. Ea progreseaza odata cu cresterea copilului in inaltime si de obicei stagneaza la 16-18 ani. Adevarul e ca purtatul ochelarilor nu influenteaza evolutia miopiei. Miopia creste doar daca e o miopie degenerativa. Miopia medie – peste 4 dioptrii poate fi considerata ca o forma frusta de miopie degenerativea. Este progresiva doar limita, nedepasind 7-8 dioptrii.

Miopia creste pentru ca asa ii dicteaza structura ochiului in evolutie si cresterea miopiei nu poate fi oprita. Miopia mica, pina la -3 dioptrii, nu creste decit foarte discret. Miopia medie, intre minus 3 dioptrii si minus 6 dioptrii, progreseaza asa cum am amintit. Miopia forte, peste minus 6, este mai grava si creste toata viata. De obicei, ea se insoteste de leziuni ale fundului de ochi", explica dr. Irinel Zavate.

Efortul vizual

O alta parere este ca un copil miop sa nu faca efort vizual. „Insa, adevarul este ca micutii cu miopie pot sa-si aleaga chiar meserii ce presupun folosirea intensa a ochilor. Efortul vizual intens poate fi facut si de persoanele cu astigmatism. Efort vizual mare poate sa se faca de altfel in orice boala oftalmologica daca acuitatea vizuala este buna", puncteaza dr. Zavate.

Ce se mosteneste

Trebuie mentionat ca viciile de refractie se mostenesc. Daca unul dintre parinti sau amindoi poarta ochelari, este recomandat de a se face un examen oftalmologic copilului.

Comentarii