25 de elevi ieseni si-au spus punctul de vedere in Parlamentul European

duminică, 30 noiembrie 2008, 18:56
3 MIN
 25 de elevi ieseni si-au spus punctul de vedere in Parlamentul European

25 de elevi ieseni de la Colegiul „Emil Racovita" au fost europarlamentari pentru o zi. Ei au cistigat un concurs de eseuri initiat de Parlamentul European si totodata dreptul de a dezbate, trage concluzii si vota chiar de la pupitrele parlamentului de la Strasbourg.

Pe 21 noiembrie, alaturi de alti 600 de tineri din intreaga Europa, elevii de la "Racovita" au dezbatut problematici actuale in cadrul a sase comisii care au vizat democratia, viitorul Europei, protectia mediului inconjurator, dialogul intercultural, sistemul de asigurari sociale si piata muncii sau o Europa dinamica.

"Noi am constatat ca viitorul Europei sta in educatie, si toata lumea ar trebui sa aiba acces la educatie in mod egal. Mai mult, sistemele de educatie din Europa ar trebui compatibilizate", a expus Lavinia Hrimiuc citeva dintre ideile discutate in comisia din care a facut parte.

Tinerii au discutat timp de mai bine de doua ore in grupuri de cite 100 aspecte ale temelor pe care le-au putut pregati dinainte. "Consider ca, dincolo de parerile exprimate, noi ne-am intilnit sa ne cunoastem unii pe altii, nu ca personalitati, ci ca mentalitati. De exemplu, o eleva din Danemarca considera ca nu trebuie sa isi piarda timpul pentru ca sa afle chestiuni legate de cultura altor tari. Asta in contextul in care noi faceam parte din grupul care dezbatea problema interculturalitatii. A dovedit ca mentalitatea tarii ei este una foarte inchisa", a declarat, mirata de reactia tinerei din Danemarca, Lavinia Bejenariu, eleva in clasa a zecea la Colegiul "Emil Racovita".

Urmatoarea editie a concursului "Euroscola" va avea loc in primavara

Discutiile elevilor au atins intrarea Turciei, ca tara musulmana, in Uniunea Europeana, dar si refuzul Irlandei de a semna tratatul de la Lisabona. Acestea au fost concentrate in rapoarte ale comisiilor si apoi adoptate prin vot. Elevii ieseni sint insa suficient de pesimisti cind vine vorba despre aplicarea ideilor.

"Lipseste interesul oamenilor. Daca ar exista implicare cu adevarat, s-ar schimba lucrurile. In cadrul comisiei noastre s-a propus sa se realizeze festivaluri internationale, tabere si chiar un canal de televiziune unde sa fie prezentate culturile europene", a declarat Adela Constantinescu. Fiecare tara a avut un minut la dispozitie pentru a-si prezenta ideile in plenul "Parlamentului".

"Oficial, imi merge bine, oficial, mi-e bine!" s-au auzit acordurile trupei Simplu inainte ca Lavinia Bejenariu sa vina la tribuna oficiala. "Nu stiu de cite ori in viata avem ocazia sa vorbim in sala in care se iau unele dintre cele mai importante decizii pentru Europa", a declarat Lavinia.

"Eu consider ca elevii au avut multe de invatat din aceasta experienta. Au vazut cum functioneaza o institutie care poarta din ce in ce mai multa importanta in spatiul mondial. Modelul oferit de parlamentul de la noi nu este chiar cel mai fericit, si de aceea consider ca aceasta a fost o experienta buna pentru elevii nostri", a declarat Mihaela Hendres, unul dintre profesorii coordonatori ai echipei de elevi ieseni.

La concursul Euroscola au mai fost laureati in 2003 si elevii Colegiului National. Inscrierile pentru editia de anul viitor vor avea loc cel mai probabil in martie 2009.

Comentarii