43 de scoli in ruine din cauza campaniei electorale

miercuri, 12 noiembrie 2008, 19:29
5 MIN
 43 de scoli in ruine din cauza campaniei electorale

In ciuda faptului ca invatamintul preuniversitar a primit anul acesta peste 53 de milioane lei noi pentru investitii, 43 de scoli din judet constructiile sint sistate din lipsa de fonduri. Unitatile in cauza nu au primit nici un leu in anul 2008, desi aveau lucrari incepute de mai multa vreme. In multe locuri, constructorii au lucrat in avans si scolile au acum datorii de miliarde lei vechi. In contextul actual este putin probabil sa mai existe o a cincea hotarire de guvern prin care unitatile de invatamint sa mai scape de datorii. In alte parti lucrarile continua, chiar si intr-un ritm scazut, dar procesul de invatamint este afectat. Este cazul profesorilor si elevilor din Strunga nevoiti sa faca naveta pina intr-un sat din apropiere pentru a invata dupa-amiaza. Scoala lor nu are inca acoperis. "Nu se poate face in trei ani ce nu s-a facut in 40 de ani. Consideram ca in 2-3 ani vor fi terminate toate lucrarile incepute", a spus Adriana Aftanase, contabilul sef al Inspectoratului Scolar Judetean.

O explicatie a sistarii lucrarilor la cladirile scolilor din judet este numarul mare de constructii si reabilitari incepute. Ministerul Educatiei a preferat sa mearga pe varianta acordarii de sume relativ mici, de ordinul a 100, pina la 300 de mii de lei, la cit mai multe scoli.

Astfel, in 2007 nu mai putin de 324 de unitati de invatamint iesene au primit fonduri, pentru a incepe lucrarile sau pentru lucrari in continuare. La sfirsitul lunii octombrie, aproape de final de an, Iasul a mai primit inca 20 de milioane de lei, bani care au trebuit cheltuiti cit mai repede.

"S-a mers pe ideea deschiderii a cit mai multe santiere pentru ca in 2008 sa nu se mai piarda timp cu licitatiile", explica reprezentantii ISJ banii veniti la sfirsitul anului trecut. Toate bune pina aici, insa in 2008, o parte din lucrarile respective au fost date uitarii.

Este cazul gradinitei din Tomesti, de exemplu, lucrare inceputa intr-adevar la finele lui 2007 si care nu a primit fonduri deloc in 2008. Deocamdata se vad fundatia, stilpii de rezistenta si aproape un metru de perete. Tipenie de muncitori.

"Termenul de finalizare a cladirii era 19 noiembrie 2008, iar pentru ce se vede, sintem datori firmei de constructii cu aproximativ 4 miliarde de lei vechi, pentru ca au lucrat in avans. In comuna avem aproximativ 220 de prescolari, care frecventeaza cele trei gradinite amenajate la parterul blocurilor. Spatiul este insuficient", a precizat directorul Scolii "D.D. Patrascanu" Tomesti, Nicolae Viusenco. Valoarea contractului pentru realizarea gradinitei la Tomesti este de putin peste 3 milioane de lei, iar pina acum s-au achitat aproape 600 de mii de lei.

La Cirjoaia, copiii invata intr-o scoala de chirpici in pericol de prabusire

In total, la nivelul judetului Iasi siunt 78 de unitati de invatamint care nu au primit fonduri de la Ministerul Educatiei. La 43 dintre acestea, au fost sistate lucrarile incepute in 2006 si 2007, pentru ca nu au beneficiat nici de sprijin de la consiliile locale. Cele mai multe lucrari sistate sint la scolile din mediul rural. Printre ele se afla imobile care ar trebui sa inlocuiasca vechile scoli satesti din chirpici.

La Scoala cu Clasele I-VIII din satul Cirjoaia, comuna Cotnari, scoala este ridicata deja din miliardul primit in 2007, dar nu este functionala. Chiar daca la interioare se mai poate lucra cu bani foarte putini de la autoritatea locala, este necesara o suma de aproximativ 300 de mii de lei pentru instalarea unui sistem de incalzire performant.

"Copiii invata intr-o scoala din chirpici construita in anii ’50. Nu exista grup sanitar interior, iar alimentarea cu apa se face de la fintina. Este riscant pentru ca oricind poate sa ne cada tavanul, insa s-a considerat ca lucrarile la acoperis ar fi foarte costisitoare si de aceea s-a preferat realizarea unei noi cladiri. Acolo invata 19 copii la gradinita si alti 15 la invatamint primar simultan", a declarat Alina Ciupu, directoarea Scolii Cirjoaia.

Noul imobil va contine doua sali de clasa, un hol, grup sanitar interior, o cancelarie si un spatiu pentru dispensar. Numai ca nu se stie cind va fi functional.

Lucrarile la campusurile scolare au fost mult intirziate

"Nu exista zona in care sa nu existe lucrari, in unele comune sint deschise santiere chiar din mai multe tipuri de finantare: de la Minister, prin ISJ sau consilii locale. Daca in 2006 au fost fonduri, dar a existat o oarecare problema a absorbtiei acestora, in 2007 fondurile au fost la fel de consistente si nici nu au mai existat dificultati. In consecinta, asteptarile au fost la fel de mari pentru 2008, insa prioritatile Ministerului Educatiei au fost programele nationale, proiecte universitare, mai putin pe lucrarile in continuare. Este putin probabil sa mai existe vreo hotarire de guvern, acum pe final de an, mai ales pentru ca s-a comunicat deja ca hotarirea de guvern 962 este ultima", a declarat Adriana Aftanase, contabilul sef al Inspectoratului Scolar Judetean.

Faptul ca programele nationale ale Ministerului Educatiei au reprezentat o prioritate, cel putin la nivel declarativ, nu le-a scutit de probleme cu fondurile. Lucrarile la campusurile scolare, de pilda, program national demarat in anul 2007 au fost in vara sistate pentru aproape o luna.

"In prezent se lucreaza, insa ritmul este mult diminuat. Pina in momentul in care ne aflam s-a facut mult mai putin decit ne asteptam, ar fi trebuit sa fie cel putin jumatate din obiective finalizate", este de parere Gabriela Dobrea, directoarea Grupului Scolar "Haralamb Vasiliu" Podu Iloaiei, una dintre unitatile de invatamint trecute pe lista campusurilor scolare.

Practic, in luna iulie, banii pentru decontarea lucrarilor deja realizate au venit mai tirziu, intirzierea fiind de aproape o luna, dupa cum incuviinteaza si reprezentantii Inspectoratului Scolar. La Podu Iloaiei structura de campus ar trebui sa contina un camin internat, cantina extinsa, o sala de sport multifunctionala. Pina acum au fost bani insa pentru acoperisul scolii, a fost finalizat un camin de garsoniere pentru profesori si a fost extins un spatiu pentru grupurile sanitare. Fiecare campus scolar din Iasi a primit in acest an cite 2,5-3 milioane de lei.

Viitorul lucrarilor incepute e sumbru

Pina in prezent, au fost absorbite aproximativ 65% dintre fondurile pentru infrastructura primite anul acesta de judetul Iasi, daca tinem cont de situatia raportata de Inspectoratul Scolar la sfirsitul lunii octombrie. "Din experienta anilor trecuti, putem afirma ca procentul de utilizare al fondurilor pentru infrastructura va fi cu siguranta peste 90%", a incheiat Adriana Aftanase.

Viitorul lucrarilor incepute este insa relativ sumbru. Multe dintre constructii ar putea ramine la stadiul in care se afla in prezent, tinindu-se cont ca se preconizeaza ca fondurile pentru infrastructura ar putea fi si mai scazute anul viitor.

Ar putea trece ani buni pina cind noile scoli sa fie date in folosinta. In ultimii 2-3 ani, au fost finalizate, potrivit datelor statistice la de ISJ, aproximativ 40 de lucrari. Adica tot cam atitea cite au asteptat sa treaca un an peste ele, din lipsa de fonduri.

Comentarii