80% dintre promovati au trecut cu 6

Subtitlu

luni, 05 septembrie 2011, 22:49
5 MIN
 80% dintre  promovati au trecut cu 6

Numai 513 absolventi ieseni din cei peste 2.700 citi s-au prezentat la una, doua sau la toate cele trei probe scrise au promovat bacalaureatul in sesiunea de toamna. Cei mai multi, 415, au trecut examenul maturitatii cu 6, in timp ce medii de 7 au 90 de candidati. Doar 8 candidati au medii de 8, cea mai mare fiind 8,25, obtinuta la Colegiile "Gh. Asachi" si Economic Administrativ. Cu cea mai mare nota la romana, 9,90, a fost evaluata o candidata de la Grupul Scolar Agricol din Podu Iloaiei, iar cea mai mare nota la matematica, 8,75, ii apartine unui candidat de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi". 715 teze vor fi recorectate, 304 dintre acestea la matematica si istorie. Contestatiile au fost depuse in cea mai mare parte de candidatii cu medii intre 5 si 6, in aceasta situatie fiind, la nivel judetean, 318. Rezultatele finale vor fi afisate miine.

"Ar trebui sa fim mai exigenti cu ei"

In nici unul din cele 10 centre de examinare din judet nu s-a inregistrat o promovabilitate apropiata de 40 % sau 50%. Cel mai mare procent de promovabilitate, 33,72%, a fost atins la centrul de examen Liceul "I. Neculce" din Tirgu Frumos. Aici s-au prezentat in total 169 de absolventi si au promovat 57. In timp ce in doua dintre unitatile arondate centrului, "I. Neculce" si "St. Cel Mare" (Hirlau), a promovat o treime, respectiv peste 40% din candidati, la Grupurile Scolare Tehnice din Tirgu Frumos si din Hirlau au trecut de examen cite un candidat din 48, respectiv 59 prezenti. La primul dintre ele, in sesiunea din vara promovabilitatea a fost 0%. Nici unul dintre directorii institutiei nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica repetarea esecului. La Grupul Scolar Tehnic din Hirlau nu s-a mai intimplat pina acum sa promoveze un singur absolvent. "In primul rind vin cu un nivel foarte slab de pregatire, reflectat de notele de 2 si 3 de la testarile sustinute la incheierea gimnaziului, dar nici nu invata pe parcursul liceului. Ar trebui sa fim mai exigenti cu ei, dar nu te induri de unul, nu te induri de celalalt…", a precizat Lorela Iancu, directoarea institutiei. La Grupul Scolar din Belcesti, cea de-a cincea unitate arondata centrului de examen "I. Neculce", numai 2 candidati din 18 au reusit sa obtina media de promovare. Promovabilitate de peste 30%, (30,67%) s-a inregistrat si la centrul de examen Colegiul "Emil Racovita", unde au fost arondate alte 17 licee teoretice din municipiu. Cei mai multi candidati au fost de la Colegiul "Racovita", seral si frecventa redusa, si anume 194. Dintre acestia au promovat 21, unul dintre candidati avind si media cea mai mare de pe centru, 7,85.

0% promovabilitate la "Richard Wurmbrand"

Colegiul privat "Richard Wurmbrand", de la care s-au prezentat 4 candidati, are 0% promovabilitate. Nici singurul candidat prezent de la Colegiul National nu a reusit sa obtina cel putin media 6. Fata de prima sesiune cind a inregistrat 0 % promovabilitate, liceul privat "Dumitru Murgu" (intrat in lichidare, n.r.) are acum un candidat (din 2 prezenti) declarat "reusit". Centrul de examen "CFR", caruia i-au fost arondati si candidatii de la Colegiul Economic Administrativ, Grupurile Scolare Nicolina si Vladeni, are o rata de promovare de 24,8% (56 din 225 candidati, n.r.). Cele mai slabe rezultate le-au obtinut absolventii de la Grupul Scolar "Nicolina", promovind 2 din 59 prezenti. "Era de asteptat rezultatul, avind in vedere ca e sesiunea de toamna, cind se prezinta cel mai putin pregatiti dintre elevi. Nu au putut recupera intr-o luna de vacanta ceea ce nu au acumulat in toti anii de liceu. Poate ca le trebuia acest dus rece, ca sa inteleaga odata ca nimic nu se poate obtine in viata numai prin smecherii, in ciuda faptului ca li se ofera imaginea smecherului victorios", a punctat Mihaela Toma, directoarea de la "Nicolina". Grupul Scolar "St. Procopiu" are, de asemenea, peste 20% (21,02%, n.r.) promovabilitate la sesiunea de toamna a bacalaureatului. Aici au sustinut probele si elevii de la Grupurile Scolare Economic de Turism, "D. Mangeron" si din Tibanesti. In total, din 195 de absolventi prezenti, au trecut de examen 41, cei mai multi, 34, fiind de la Grupul Scolar Economic de Turism. La "D. Mangeron" nici unul din cei 43 de candidati nu a luat macar 6. "Nu cred ca toti si-au propus sa obtina si bacalaureatul, chiar daca li s-a oferit oportunitatea sa il dea. Ma asteptam la acest rezultat, e firesc, avind in vedere ca absolventii sint de la frecventa redusa, adica au facut 10 saptamini de carte intr-un an. Sa stiti ca pentru sistemul lucrativ, ca operatori in diverse activitati, sint bine pregatiti si fac fata", a mentionat Ioan Jipu, directorul adjunct de la "D. Mangeron".

"Esecul este in cea mai mare parte al elevilor"

O rata de promovare de 18 %, respectiv 17,81% s-a inregistrat la centrele de examen Colegiul "Gh. Asachi" (54 din 300 de candidati prezenti) si Colegiul "Unirea" din Pascani (57 din 320 de candidati). Centrul de examen Grup Scolar "Radu Cernatescu" are o promovabilitate de 14,91% (44 din 295 de candidati), iar centrele "I.C. Stefanescu" si "D. Leonida" au o rata de promovare de 13,56%, respectiv 13,11%. La "I. C. Stefanescu", cele mai slabe rezultate le-au obtinut absolventii de la Grupul Scolar din Holboca (toti cei 9 candidati fiind picati) si de la Liceul din Raducaneni. La cel din urma, un singur candidat din cei 16 prezenti a obtinut media de trecere. "Esecul este in cea mai mare parte al elevilor, pentru ca ei au participat la examen. Sint in general elevi cu probleme, care au avut un numar foarte mare de absente si care nici nu au venit la orele de pregatire suplimentara tinute de profesorii nostri", a explicat Coca Codrianu, directoarea de la Liceul din Raducaneni. Cel mai mic procent de promovabilitate, 8,73% il are centrul de examen Colegiul Tehnic "M. Sturdza". Aici au obtinut media de trecere 18 candidati din cei 206 prezenti. Din cele 4 unitati arondate, cei mai multi promovati are Liceul privat UCECOM, si anume 7 din 27 prezenti.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii