Admiterea la master va fi aminata pentru luna septembrie

miercuri, 18 mai 2011, 15:47
2 MIN
 Admiterea la master va fi aminata pentru luna septembrie

Concursurile de admitere la masterat vor fi organizate doar dupa clasificarea universitatilor. Astfel, universitatile care au anuntat concursuri de admitere la masterat in iulie vor trebui sa le amine pentru luna septembrie, a declarat in cursul zilei de ieri secretarul de stat Catalin Baba.

Informatiile au fost confirmate de catre conducerile universitatilor iesene. Prof.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al. I. Cuza", a declarat ca, in cadrul Consiliului Rectorilor, Ministerul Educatiei a anuntat ca va finaliza procesul de clasificare a universitatilor la sfirsitul lunii iulie. "Locurile la master vor fi acordate numai in baza clasificarii universitatilor, intrucit nu toate institutiile de invatamint indeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregatire, astfel, abia dupa ce se va face clasificarea, se va putea face si admiterea. O sa ne adaptam, in fiecare zi Ministerul Educatiei ne surprinde cu ceva nou", a declarat Isan.

Pe linga acestea, organizarea concursului de admitere la masterat abia in toamna va crea o situatie de incertitudine pentru absolventi, crede profesorul Vasile Vintu, prorector cu probleme administrative si economice in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. "Chiar ieri am fost la intilnirea cu Ministrul Educatiei, unde am fost anuntati despre anulare, si desigur ca nu ne avantajeaza acest lucru. Studentii care au dat licenta prefera sa se inscrie pe loc la master. Pina in toamna multi ar putea sa plece in afara tarii sau sa-si gaseasca de lucru", a precizat Vasile Vintu, care a precizat ca USAMV va opta pentru statutul de universitate de cercetare avansata si educatie, nivel care ii va permite sa desfasoare admitere pentru studii de masterat si doctorat.

Pentru acelasi nivel pledeaza si Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi". "Cea mai mare problema este raportarea corect si unitara de catre universitati a datelor privind clasificarea acestora, si asta pentru ca multe cerinte lasa loc de interpretari. Universitatea Tehnica a raportat datele corect, desi este greu sa facem evaluari ale ultimilor cinci ani pe criterii stabilite in 2011. Pe linga acestea, universitatile nu cunosc grila dupa care se va efectua clasificarea, este ca si cum am merge la un examen si nu stim dupa ce criterii vom fi evaluati" a declarat prof. Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea de cercetare stiitifica din cadrul UTI.

Totodata, MECTS a anuntat ca universitatile vor fi clasificate impreuna cu experti ai Asociatiei Universitatilor Europene in baza datelor transmise pina in 23 mai de catre fiecare institutie de invatamint superior, iar clasarea intentionata intr-o categorie superioara celei reale ar putea fi sanctionata pentru declaratii false.

Comentarii