Admiterea, o afacere profitabila

marți, 22 iulie 2008, 16:33
5 MIN
 Admiterea, o afacere profitabila

In timp ce la Universitatea "Al.I.Cuza" au aparut primele rezultate ale admiterii, inscrierile continua la Universitatea Tehnica si la Universitatea de Stiinte Agricole, iar candidatii medicinisti se pregatesc de testul scris care va avea loc miine.

La "Cuza", cea mai mare medie de admitere de pina acum este cea obtinuta de ultimul candidat intrat pe locurile fara taxa la Facultatea de Drept, 9,59. In timp ce procesul de recrutare si selectie a viitorilor studenti continua la Iasi, casieriile s-au umplut de banii din taxele de inscriere, care totalizeaza peste 20 de miliarde lei vechi numai la "Cuza".

FEAA, Drept, Filosofie – cele mai rentabile

In urma unui calcul simplu, in functie de numarul total al candidatilor inscrisi la "Cuza", respectiv 14.336, si in functie de taxa de inscriere, care variaza de la o facultate la alta (intre 100 si 250 de RON), rezulta o suma totala de aproximativ 2.820.000 RON, adica peste 28 de miliarde de lei vechi. Exceptie fac Facultatile de Chimie si Teologie Romano-Catolica, unde nu s-au perceput taxe de inscriere.

Cea mai mare suma a fost incasata la casieriile Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, aproximativ jumatate din totalul incasat pe toata institutia, respectiv in jur de 1.125.000 RON, unde au fost cei mai multi candidati, respectiv 4.503 si cea mai mare taxa de inscriere, de 250 de RON. Pe locul doi in topul veniturilor colectate din taxe se afla Facultatea de Drept, unde1.702 candidati au adus institutiei 340.000 RON. Aici taxa de inscriere a fost 200 de RON. La Facultatea de Filosofie, unde s-au inscris 1.821 de concurenti, iar taxele au fost de 150 RON, s-au incasat in jur de 270.000 RON.

Precizam ca e posibil ca la unele facultati, sumele incasate sa fie putin mai mici, ca urmare a faptului ca unii candidati au putut opta pentru mai multe specializari in cadrul aceleiasi institutii, platind astfel, in total, o taxa mai redusa. La aceasta marja de eroare se adauga si acei candidati scutiti prin lege de plata taxei de inscriere.

Folosind aceeasi metoda, la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" s-au incasat aproximativ 287.000 RON, aproape 3 miliarde lei vechi. Aici s-au inscris in total 1.438 de candidati, iar taxele au fost la toate facultatile 200 de RON. Suma totala calculata in functie de numarul de candidati inscrisi ar putea fi si aici putin mai mica, daca se iau in considerare cei scutiti de plata taxei prin lege.

La Drept, s-a intrat cu 9,43 pe locurile cu taxa

La Facultatea de Drept, prima medie pentru studentii inscrisi la buget a fost 9,96, iar ultima – 9,59, pe 198 de locuri finantate de la buget. Cele mai multe medii, 82, au fost cuprinse in intervalul 9,60 – 9,70. Perioada de inmatriculare pentru studentii admisi la buget de la Drept este pina pe cel tirziu 30 iulie, cind va avea loc o alta selectie a candidatilor, in functie de locurile ramase neocupate. Alti 200 de studenti de la Drept au fost admisi la studii de zi cu taxa, unde ultima medie de admitere este 9,43.

In cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor ultima medie de admitere de la specializarile Stiinte Economice este 9,34 la buget, iar la taxa/zi – 8,02. La specializarea Stiinte Administrative, ultima medie la buget a fost 9,16, iar la taxa/zi- 8,40. Inmatriculari se pot face pina pe 28 iulie, in prima etapa a selectiei candidatilor.

La specializarea Geografie, prima medie de admitere la buget a fost 9,92, iar ultima – 9,11, pe cele 156 de locuri finantate de la buget. Ultima medie de admitere a fost la taxa – 8,82. La specializarea Siinta Mediului de la Facultatea de Geografie prima medie de admitere la buget a fost 9,91, ultima 9,49, pe 22 de locuri fara taxa, iar ultima medie de admitere in regim de taxa a fost 8,98. La specializarea Geologie, candidatii inscrisi s-au identificat cu numarul de locuri, la buget, respectiv 44. Aici, prima medie de admitere a fost 9,54, iar ultima – 6,07. La specializarea Inginerie Geologica, prima medie de admitere la buget a fost 9,76, iar ultima – 7,79, in timp ce in regim de taxa, ultima medie a fost 6,36.

Prima medie de la buget de la Facultatea de Informatica este 9.99, iar ultima 9,51. Pe locurile cu taxa, ultima medie de intrare a fost 9,00. Inmatricularile se pot face aici pina cel tirziu vineri.

La Facultatea de Teologie Romano-Catolica, au fost doar 10 candidati, pe cele 33 locuri finantate de la buget. Astfel, toti au fost admisi la buget, cu medii de la 9,75 la 7,30.

La Chimie s-a intrat cu 7,96 pe locurile de la buget si cu 5,94 in regim de taxa, insa aici mai sint locuri libere.

La Matematica, ultima medie pe locurile fara taxa a fost 6,47, dar numarul candidatilor a fost mai mic decit al locurilor.

La Psihologie, ultima medie pe locurile de la buget a fost 9,43, iar la taxa – 8,43. La Stiintele educatiei, ultima medie pe locurile fara taxa a fost 6,76, aici raminind locuri libere. La Psihopedagogia invatamintului primar, ultimul admis pe locurile fara taxa are media 7,41.

2,71/loc – cea mai mare concurenta la UTI

Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad" continua si in aceasta saptamina inscrierile la facultate. La Universitatea Tehnica cea mai mare concurenta este in continuare la Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, unde erau ieri 2,71 candidati/loc. Urmeaza apoi Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, cu 2,35 candidati/loc si Facultatea de Constructii si Instalatii, cu 2,13 candidati/loc. La Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, erau ieri 1,26 candidati/loc, iar la Constructii de Masini si Management Industrial-1,14 candidati/loc.

Locuri libere mai sint inca la alte cinci facultati. Astfel, la Automatica si Calculatoare, concurenta era aseara de 0,94 candidati/loc. Aici miine este ultima zi de inscrieri, iar candidatii vor fi selectati in urma unui examen. Urmeaza Facultatea de Mecanica, cu 0,91 candidati/loc si Facultatea de Electrotehnica, cu 0,87 candidati/loc.

Ultimele doua clasate erau ieri Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, cu 0,60 candidati/loc si Facultatea de Textile-Pielarie si Management Industrial, cu 0,30 candidati/loc. La celelalte facultati, inscrieri se mai fac pina la sfirsitul saptaminii.

4,71 la Tehnologia prelucrarii produselor agricole

Si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara se mentine ierarhia concurentei pe specializari. Astfel, cei mai multi candidati erau ieri tot la specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole, respectiv 4,71, urmata de specializarea Inginerie si Management, cu 2,80 candidati/loc, ambele de la Facultatea de Agricultura. Urmeaza Facultatea de Medicina Veterinara, cu 2,26 candidati/loc, Horticultura, cu 1,45 candidati/loc si Facultatea de Zootehnie, cu 0,73 candidati/loc.

Ultimele doua clasate au ramas specializarile Agronomie, cu 0,67 candidati/loc si Biologia, cu 0,46 candidati/loc. Miine este ultima zi de inscrieri.

Comentarii