Bacalaureatul in universitati – o propunere care arunca in aer comunitatea academica

duminică, 27 iulie 2008, 16:09
4 MIN
 Bacalaureatul in universitati – o propunere care arunca in aer comunitatea academica

Bacalaureatul ar putea avea loc de anul viitor in universitati. Aceasta este propunerea pe care Ecaterina Andronescu, presedintele Consiliului National al Rectorilor o va face Ministerului Educatiei, pentru a inlatura suspiciunile de frauda care planeaza asupra examenului, dupa dezastrul din acest an.

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei lanseaza spre dezbatere o noua metodologie de desfasurare a examenului de bacalaureat. Surprinzator, prin metodologie, profesorii corectori au ca noua atributie asigurarea confidentialitatii cu privire la continutul lucrarilor scrise care le-au fost repartizate spre evaluare. Adica autoritatile sufla si in iaurt, numai sa nu se mai declare ca lucrarile au fost trase la indigo.

Profesorii ieseni sint convinsi ca trebuie schimbat ceva in desfasurarea bacalaureatului si mai ales in cazul admiterii la facultate, dar nu vad cu ochi buni transferarea examenului de sfirsit de liceu in zona universitara.

Spargerea grupurilor compacte de elevi si parinti – o solutie buna

Propunerea presedintelui Consiliului National al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, vizeaza ca, incepind de anul viitor, toti elevii inscrisi la bacalaureat sa fie repartizati in cele mai apropiate universitati, unde ar putea fi chiar si cazati. Elevii ar urma sa sustina bacalaureatul in centrele universitare, la gramada.

"Toate problemele apar din cauza colectivelor de elevi si parinti care ramin compacte. Daca in fiecare judet ar fi organizate centre in care sa fie repartizati elevii in ordine strict alfabetica s-ar minimaliza suspiciunile cu privire la fraudele de la aceste examene nationale. Si admiterea la facultate ar putea deveni mai serioasa. Admiterea pe dosare in baza notelor de la bacalaureat nu a fost cea mai stralucita solutie. O astfel de organizare ar putea implica si campusurile universitare", este de parere directorul Colegiului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru.

De asemenea, evaluarea reprezinta o hiba a actualului bacalaureat. "Exista febra aceasta ca lucrarile sa fie corectate in 2-3 zile. In alte tari nu exista o astfel de presiune. De asemenea, in unele tari evaluarea se face tot centralizat, pe intreaga tara", a mai spus Seryl Talpalaru.

Reprezentantii autoritatilor vad propunerea Ecaterinei Andronescu ca fiind dificil de pus in practica. "Daca s-ar merge pe aceasta idee organizarea ar fi foarte greoaie, atit din punct de vedere al resurselor umane, cit si al celor financiare. Bacalaureatul trebuie sa ramina un examen de final de ciclu, care sa certifice competentele obtinute in timpul liceului, iar admiterea in invatamintul superior ar trebui sa fie ceva distinct", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Elvira Rotundu.

Ministerul Educatiei este deocamdata in expectativa. A propus o metodologie noua pentru desfasurarea bacalaureatului, iar timp de o luna asteapta propunerile dascalilor si ale celor interesati de invatamint. "Nu am primit deocamdata o solicitare oficiala din partea Consiliului National al Rectorilor, sau a doamnei Andronescu, insa emiterea unei idei presupune si argumentarea acesteia. La prima vedere nu pare viabila tocmai pentru ca nu isi regaseste resorturi in realitate. Este vorba despre costuri si resurse umane care trebuie luate in calcul", a precizat Mihaela Suciu, consilier al Ministerului Educatiei.

In schimb, de vineri, pe site-ul ministerului de resort, aflat la adresa www.edu.ro a fost propus dezbaterii publice proiectul de metodologie privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat 2009. "Profesorii evaluatori au ca noua atributie asigurarea confidentialitatii continutului lucrarilor scrise care le-au fost repartizate spre evaluare, precum si obligativitatea de a preda telefoanele mobile pe intreaga perioada de evaluare. In plus, la evaluarea lucrarilor scrise, profesorii i nu vor face sublinieri sau mentiuni pe acestea. In afara de candidat, pot solicita sa vada lucrarea doar membrii comisiei judetene sau nationale de bacalaureat, in scopul reevaluarii acesteia", sint precizate intr-un comunicat de presa o parte din modificari.

"O propunere fantezista"

Universitarii nu considera deloc o solutie desfasurarea examenului de bacalaureat in universitati. "In primul rind aceasta idee inseamna recunoasterea tacita ca Romania este incapabila de a realiza corect examenul de bacalaureat. Cred ca este o propunere fantezista. Toata vara se organizeaza examene, admiterea, titularizarea, cind sa mai dai si examen de bacalaureat in universitate? In plus, universitatile n-au spatii suficiente si cred ca oricum s-ar transfera toate problemele examenului in spatiul universitar", a declarat prof.dr. Adrian Neculau.

Nici decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea "Al. I. Cuza" nu considera o solutie ideea de organizare a examenului de bacalaureat in universitate.

"Nu cred ca ar fi o solutie. Sa vedem mai intii propunerea, dar cred ca este nevoie de o regindire a intregului sistem de invatamint. Oamenii ar trebui sa fie mai onesti, atit elevii, profesorii, cit si studentii. Schimbarea trebuie sa fie si una morala. Niciodata nu a existat o asemenea idee si nu mi se pare o solutie rezonabila. E greu de crezut ca ar fi si realizabila", a declarat prof.dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie.

Comentarii