Bacalaureatul: Unde s-a gresit

Subtitlu

luni, 04 iulie 2011, 21:31
15 MIN
 Bacalaureatul: Unde s-a gresit

Proba scrisa la matematica i-a pus in dificultate chiar si pe elevii olimpici. La nivelul judetului, 16 elevi au fost evaluati cu nota maxima la matematica, in timp ce peste 90 de candidati au luat 10 la istorie.

"In jur de 1.200 de candidati au dat proba scrisa la istorie, profil filologie si de la filiera vocationala. Subiectul era posibil de realizat in intregime, iar simularea a fost foarte bine plasata, astfel ca si-au dat seama ce mai au de pus la punct", a precizat Lacramioara Iordachescu, inspector de socioumane.

Zecistii la matematica sint de la colegiile "Racovita" (5), "Negruzzi" (4), Liceul "Miron Costin" din Pascani (2), colegiile National (1), "Eminescu" (1), "Sadoveanu" din Pascani (1),  Economic Administrativ (1) si "Ibraileanu" (1). Patru dintre acestia au la bacalaureat media maxima: Adriana – Eliza Cozma, Cristian Haba ("Racovita"), Monica Mihai si Ioana Savinescu ("Negruzzi").

"Eu am dat M1, matematica cea mai grea, iar din punctul meu de vedere subiectele de la bacalaureatul de acum au fost grelute. Am lucrat la clasa si acasa 100 de variante din anii anteriori, care au fost cu subiecte usoare, dar si cu subiecte foarte grele, in sensul ca, fara indrumarea unui profesor la unele subpuncte, nu te puteai descurca. Probabil ca ni s-a parut grea proba de la matematica si pentru ca am plecat de la premisa ca va fi usor. Pe alocuri, au fost si cerinte foarte usoare. Se putea lua 7 fara probleme, dar daca nu esti constient ca bacalaureatul este un examen serios, si ca trebuie sa lucrezi in toti cei 4 ani de liceu… La noi la clasa nici nu s-a pus problema sa pice cineva la matematica", a spus Eliza Cozma, sefa de promotie din acest an de la Colegiul "Racovita", care isi doreste sa urmeze Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul UTI.

Ce spun olimpicii

Alti peste 60 de candidati, cei mai multi dintre ei de la colegiile National, "Racovita", "Negruzzi", "Eminescu", dar si de la liceele de Informatica „Gr. Moisil", "V. Alecsandri", "St. cel Mare" (Harlau), "I. Neculce" (Tg. Frumos) sau "M. Costin" (Pascani) au luat la matematica note de 9 si peste 9, cea mai mare fiind 9,90. Olimpici la matematica precum Stefan David, de la Colegiul "Negruzzi", si Maria Valcu, de la Colegiul National, au fost evaluati cu 9,30, respectiv cu 9,70.

"Subiectele nu au fost atit de dificile, insa mi s-a parut ca au bagat metode noi de calcul. De asemenea, mi s-a parut ca au fost chestii de interpretat – ma refer la modul in care au fost formulate cerintele –  si ca s-au facut diferente la notare, in sensul ca aceleasi greseli au fost depunctate diferit. Nu a fost nici pe departe facil sa iei nota de trecere. Pentru un candidat care nu a lucrat, era inaccesibil aproape tot. De exemplu, la primul subiect, acea cerinta cu simetria unei parabole nu era usoara, la subiectul al II-lea nu s-a dat un polinom obisnuit, iar la ultimul subiect, subpunctul c, m-am chinuit o ora si jumatate ca sa imi dau seama care era calea de rezolvare, insa nu am mai avut timp sa il termin. Eu am lucrat pentru nationala si cite 8 ore pe zi si nu am intilnit ceva similar ca la acest subpunct", a spus Stefan David.

Stiind ca stapineste materia, nu a mai lucrat la matematica in ultimele luni, punind accent pe romana si informatica, la care a luat 10. Nu a facut contestatie, intrucit are media necesara pentru a incepe studentia la Oxford, in cadrul Facultatii de Matematica Statistica. "Limita impusa este 9,50, iar eu am 9,76. Am zis ca poate se enerveaza cineva si imi pune in mod nejustificat 7 si nu mai pot pleca in Anglia. Cunosc pe cineva care a patit o situatie de genul si pentru care a fost nevoie sa intervina profesori recunoscuti la nivel international ca sa fie acceptat", a mai spus Stefan.

"S-au lasat pagubasi"

Profesorii care au elevi buni la clasa se asteptau la mai multe note de 10. "S-au luat multe note peste 9, dar ei voiau sa fie 10. Nu au depus foarte multi dintre ei contestatii, pentru ca s-au obsinuit cu gindul. S-au lasat pagubasi ca sa termine cu stresul. Si eu speram sa fie mai multi de 10. Dupa 8 ani de munca, avind o clasa foarte buna, m-am gindit ca jumatate dintre elevi va lua 10. Ai mei au fost depunctati cel mai mult la subiectul al II-lea, subpunctul b, unde s-a dat un polinom de gradul II cu coeficienti complecsi. Acolo era necesara mai multa judecata, nu doar lucru, pentru a gasi calea cea mai directa de rezolvare", a precizat Valerica Benta, profesoara de matematica la Colegiul National.

Alte cadre didactice de matematica cred ca cei care sustin bacalaureatul la matematica ar trebui sa dea un bacalaureat mai accesibil la romana. "Eu sint foarte revoltata de faptul ca trebuie sa ii bagam pe toti copiii in aceeasi oala, indiferent de inclinatiile pe care le au. Mi se pare o chestie aberanta sa ceri eseu la romana unui elev care are inclinatie catre matematica", a punctat Ecaterina Ursu, profesoara de matematica, director-adjunct la Liceul "V. Alecsandri".

400 de elevi au luat nota 1 la matematica

S-au luat mai greu note mari la matematica in aceasta sesiune de bacalaureat, insa a plouat cu note de 1. Peste 400 de candidati au predat teza doar cu iscalitura, dovada ca au fost evaluati cu 1,00. "Asta e nivelul lor de pregatire. Nu trebuie insa sa uitam faptul ca cei mai multi dintre cei care sint in aceasta situatie au intrat la liceu cu medii sub 5. Totodata, elevii de la tehnologic au o programa incarcata si poate ca ar trebui sa o gindim un pic diferentiat. Poate ca si profesorii ar trebui sa fie consecventi in modul de evaluare a elevilor, in sensul sa ii noteze la clasa cu aceeasi rigoare cu care o fac la examene", a punctat sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

"Nu au cum sa ia mai mult, saracii. Vin si merg cu lipsuri la liceu si nu se mai lipeste nimic de ei asa cum ar trebui. Matematica, daca nu o stapinesti din gimnaziu, nu se poate recupera in liceu, si cu atit mai putin nu se poate invata in ultimul an, asa cum se poate invata istoria, de exemplu", considera Valerica Benta.

Alti profesori de matematica sint de parere ca si candidatii de la unitatile scolare cu profil tehnic ar trebui sa sustina un bacalaureat cu grad diferit de dificultate. "Trebuie sa avem in vedere faptul ca bacalaureatul nu este obligatoriu, ci se sustine la cererea candidatului. Ideal ar fi ca toti cei care solicita sa il dea, sa il si promoveze, dar acest ideal e de cu totul alta factura. La liceele cu profil tehnic ar trebui sa se dea bacalaureat diferentiat. De exemplu, francezii au bacalaureat tehnic, dar nu numai ei", a mentionat Constantin Chirila, profesor de matematica si director al Colegiului "G. Ibraileanu".

–––

Trei licee din judet cu promovabilitate 0,00%

* ISJ va demara verificari la aceste scoli

In trei grupuri scolare din judet, – din Vladeni, Holboca si din Tirgu Frumos -, candidatii nu s-au descurcat la nici una din cele trei probe scrise, dovada ca procentul de promovabilitate inainte de contestatii este 0.

"Din cei 37 de candidati – 12 de la liceu, 16 de la frecventa redusa si 9 din promotiile anterioare, nici unul nu a promovat. Era previzibila aceasta situatie, pentru ca in timpul anului scolar am facut evaluari si simulari, iar rezultatele au fost slabe. Au intrat in clasa a IX-a cu medii sub 5. Ce evolutie poti sa ai cu acesti elevi ca sa ii duci la bacalaureat, un examen destul de greu, cu anumite exigente? La romana, promovabilitatea este de aproximativ 40%. Colegii mei au lucrat cu ei si suplimentar, dar este o vorba in popor foarte sugestiva pentru aceasta situatie: «Unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere». Bacalaureatul nu e obligatoriu. Cei care nu au capacitatea necesara, ar trebui sa se autoanalizeze si sa nu il sustina. Am inteles ca vom avea un control tematic de la ISJ in legatura cu rezultatele de la bacalaureat, mai ales ca este al doilea an cu esec pentru noi, insa nu am primit deocamdata nimic oficial in acest sens", a precizat Vasile Tataru, directorul Grupului Scolar din Vladeni.

La Grupul Scolar Tehnic din Tirgu Frumos, nici un candidat din 154 nu a obtinut macar media 6. "Au fost 154 de candidati, vreo 35 de la seral si 19 din seriile anterioare si nici unul nu a reusit sa promoveze. Principalul motiv este nivelul foarte slab de pregatire al elevilor care vin la noi. Cei mai buni merg la Liceul «I. Neculce», iar dupa ce se completeaza locurile de acolo restul vin la noi. E foarte greu sa ii aduci la nivel de bacalaureat, mai ales ca anul acesta au fost si subiecte mai grele. Un alt motiv este lipsa totala de interes din partea elevilor. Profesorii au facut grafic pentru ore de pregatire si multi dintre ei nu au venit. O alta explicatie ar fi ca s-au tot schimbat profesorii de matematica. Poate ca de acum inainte vom reusi sa avem titulari la catedra de matematica, astfel incit sa fie stabilitate", a explicat esecul Ioan Stifii, directorul adjunct al Grupului Scolar din Tirgu Frumos.

Procentul de promovabilitate de 41,9%, inregistrat la nivel judetean, s-ar putea modifica in urma solutionarii contestatiilor. Ieri au fost depuse 1.928 de contestatii, cele mai multe la romana (628), matematica (569), biologie (197), geografie (174) si istorie (130).

–––

Coincidenta stranie sau explicatie logica?
Cele mai bune judete: cele in care n-au existat camere web

Coincidenta sau nu, judetele care domina topul in ceea ce priveste promovabilitatea nu au avut examen supravegheat video. Judetele care au obtinut cele mai bune rezultate la bacalaureat sint Suceava, cu o promovabilitate de 65,03%, si Harghita, cu 64,03%.

Purtatorul de cuvint al ISJ Suceava, Laura Hacman, a declarat ca in nici o sala de clasa in care se desfasoara bacalaureatul nu au fost instalate camere de supraveghere, ci doar la intrarea in scoala si pe holuri. Ea a precizat ca metodologia de desfasurare a bacalaureatului nu prevede obligativitatea instalarii de camere de filmat in salile de examen. Nici in Harghita nu au existat camere de supraveghere.

Potrivit realitatea.net, decizia a fost luata de ISJ Harghita, unul dintre motive fiind acela ca elevilor li s-ar induce astfel un sentiment de lipsa de incredere.

––

Iasul, primul pe tara la medii de zece

Statisticile MECTS arata ca in judetul Iasi au fost inregistrat cel mai mare numar de medii de zece, respectiv 12, din cele 65 existente la nivel national, chiar daca promovabilitatea la bacalaureat a fost de 41,9%, cel mai slab rezultat inregistrat in ultimii 20 de ani.

Pe locul al doilea, cu zece medii maxime la bacalaureat, este judetul Dolj, unde promovabilitatea este de 39,74%. Al treilea clasat cu opt medii de zece la bacalaureat este judetul Cluj, unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 54,07%.

Alti cinci elevii cu media zece provin din judetul Dimbovita, cite trei din Arad, Brasov, Buzau si Maramures, si cite doi din Sibiu, Satu Mare, Bucuresti si Olt.

––-

Alarma in universitati

* rezultatele slabe de la bacalaureat i-au pus in garda pe sefii universitatilor iesene * ei spun ca este bine ca s-a scos gunoiul de sub pres, dar in acelasi timp se asteapta ca unele locuri scoase la concurs sa ramina neocupate

Rezultatele slabe la bacalaureat i-au alarmat pe sefii universitatilor iesene. Unii dintre acestia au declarat ca cercul vicios din invatamintul preuniversitar trebuia rupt si ca, in sfirsit, "gunoiul a fost scos de sub pres". Din cauza promovabilitatii scazute, acestia au mentionat ca se asteapta ca multe din locurile scoase in acest an la concursul de admitere sa ramina neocupate. Astfel, rectorii cer Ministerului Educatiei sa ia unele masuri pentru a preveni acest gol, dar si petru a sprijini universitatile ramase fara candidati.

"Inseamna ca ne jucam de-a scoala"

Profesorul Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Iasi, crede ca rezultatele slabe de la „bac" vor afecta admiterea din acest an. "Vestea buna este ca in sfirsit ajungem la normalitate. Ne dorim absolventi bine pregatiti, obisnuiti cu invatatul. Avem prevazute doua sesiuni de admitere, daca locurile vor ramine necompletate acum in vara speram sa fie ocupate la toamna. Insa noi nu vom schimba conditiile de admitere", a declarat profesorul Jitareanu.

La USAMV, in cadrul admiterii din acest an va conta in proportie de 75% media anilor de liceu si 25% media la bacalaureat. Si Dinu Airinei, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Al.I. Cuza", a precizat ca nu s-a asteptat la  un rezultat atit de "dezastruos" la bacalaureat. "Probabil vor ramine multe locuri neocupate. Anul trecut aveam un procent al promovabilitatii examenului rezonabil, insa anul acesta avem doar 40%. Inseamna ca ne jucam de-a scoala, de-a examenul. Dupa patru ani de liceu sa vii sa zici ca elevii nu sint capabili este foarte grav. Noi insa nu vom schimba criteriile de admitere doar pentru a se ocupa toate locurile", a afirmat Airinei.

Pentru admiterea la aceasta facultate se va lua in consideratie in proportie de 70% media anilor de liceu si doar 30% media la bacalaureat.

"Acest cerc vicios trebuia rupt"

Si celelalte facultati din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" au formule de calcul pentru admitere care se bazeaza mai mult pe media anilor de studii. Asfel, la Facultatea de Biologie, Fizica, Litere, Geografie, Istorie va conta intre 10 si 50% media la disciplina de profil din timpul anilor de liceu, apoi media generala a anilor de studii, iar cea mai mica pondere, intre 10 si 20%, o are media generala la bacalaureat. Cele mai aspre criterii sint la Facultatea de Informatica, unde la admiterea din acest an va conta in proportie de 50% nota la matematica sau informatica de la bacalaureat.

Cele mai exigente criterii de admitere pentru acest an sint la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", unde va conta in proportie covirsitoare nota la matematica si informatica de la bacalaureat. Exemple sint Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. Si la celelalte facultati, la admitere se va lua in considerare in proportie de 50% media de la bacalaureat si 50% media generala a anilor de studii.

Profesorul Mircea Dan Gusa, prorector cu activitatea didactica in cadrul UTI, crede ca exista riscul ca multe din locurile din acest an sa ramina neocupate. El a declarat ca abia acum, odata cu rezultatele de la bacalaureat, a fost descoperit handicapul din invatamintul preuniversitar. "Odata si odata acest cerc vicios trebuia rupt, lucrurile trebuiau sa iasa la suprafata, si abia acum au fost scos gunoiul de sub pres. Este foarte dureros. Cred ca Ministerul Educatiei trebuie sa completeze acest gol cu masuri de revenire la normalitate. Ar trebui un interval de cel putin doi ani in care finantarea sa se mentina, indiferent de numarul studentilor", a subliniat prorectorul Gusa.

Optimism la Medicina

Prorectorul Gusa a spus ca neocuparea locurilor la concursul de admitere ar putea duce si pina la comasarea unor domenii de studii.  Profesorul Gusa a mai precizat ca, in aceste conditii, introducerea unui examen de admitere este benefic, insa nu se implementeaza de teama orietarii absolventilor de liceu spre universitatile private. Si prof. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa", crede ca examenul de admitere reprezinta dovada neincrederii universitatilor in invatamintul preuniversitar.

"La noi, admiterea se bazeaza pe examen, si in ultimii ani am avut concurenta tot mai mare. Deci nu cred ca ne vom confrunta cu probleme la admitere. Candidati vom avea cu siguranta", a declarat Vasile Astarastoae.

––-

Puterea ii premiaza pe elevii de nota 10, opozitia tinteste voturile familiilor celor cu nota 4

Funeriu: "Romania este la rascruce: mergem pe mina celor onesti sau pe mina smecherilor"

* ministrul Educatiei a anuntat ieri ca cei 65 de elevi care au obtinut media 10 la bac vor fi premiati de minister * reprezentantii opozitiei le-au plins de mila elevilor care n-au promovat "examenul de maturitate", aruncind vina rezultatelor slabe exclusiv pe umerii guvernului * subiectele au fost prea grele, s-a plins liderul tinerilor PSD

In prima declaratie oficiala facuta dupa anuntarea rezultatelor la examenul de bacalaureat inaintea contestatiilor, ministrul Daniel Funeriu a inceput ieri prin a-i felicita pe cei 90.765 de elevi care au promovat, dar si pe parintii, profesorii si invatatorii lor.

De asemenea, Daniel Funeriu i-a felicitat in mod special pe cei 65 de elevi care au obtinut media 10 la bacalaureat, precizind ca acestia vor fi premiati de Ministerul Educatiei in cadrul unei ceremonii. "Pentru prima data societatea intreaga stie ca diploma lor de bacalaureat are o valoare cistigata prin seriozitate, munca, onestitate, perseverenta si adeseori modestie", a adaugat ministrul Educatiei. El a citit apoi lista cu numele celor 65 de elevi din Romania care au obtinut media 10 la bacalaureat.

Ministrul a mai declarat ca Romania este la rascruce, iar rezultatele si comportamentele de la bacalaureat sint oglinda societatii, precizind ca natiunea trebuie sa aleaga daca va merge pe mina celor onesti sau pe mina smecherilor.

Tot ieri, ministrul a invitat partidele de opozitie la dezbateri privind reforma in educatie dupa rezultatele slabe consemnate la bac. Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 44,47%, un record negativ.

"O terapie de soc nedreapta"

Presedintele PSD Victor Ponta a cerut ieri demisia ministrului Funeriu si inlocuirea acestuia cu o persoanlitate recunoscuta si apreciata. "In numele USL consider ca ministerul Educatiei, in ultimii doi ani, a fost dus voit spre drum gresit, spre catastrofa. Demisia domnului Funeriu si inlocuirea sa cu o personalitate recunoscuta, apreciata, capabila de viziune, care nu doar sa execute operatii fara anestezie, se impune cit mai repede", a spus Ponta.

El a aratat ca, in opinia USL, examenul de bacalaureat a fost organizat intr-un mod "total gresit si nedrept". "Nu poti sa te astepti la rezultate bune dintr-un sistem in care, in ultimii doi ani, nu ai investit, ci, sistematizat, ai lucrat la distrugerea sistemului, la umilirea profesorilor, la distrugerea bazei materiale, la politizarea absoluta", a spus Ponta.

Potrivit liderului PSD, ceea ce s-a intimplat la examentul de bacalaureat reprezinta o terapie de soc "stupida, neadreapta si gresita". "Nu poti sa te razbuni pe jumatate din copii, din tinerii care participa la un examen doar ca sa arati tu ca a avut dreptate Traian Basescu cind a zis ca scoala scoate timpiti. Mie mi se pare absurd modul asta de a pune problema, n-o sa rezolvam nimic bun in acest fel", a spus Ponta.

Si alti lideri ai PSD au criticat ieri "dezastrul din invatamint", considerind tardiva invitatia la discutii pe tema educatiei lansata, pentru partidele din opozitie de ministrul Educatiei. Vicepresedinte PSD Ecaterina Andronescu a spus ca ii pare rau ca Daniel Funeriu a reactionat atit de tirziu "in situatia in care 130.000 de tineri trebuie sa plateasca pentru nesabuinta ministerului".

Senatorul PSD Dan Sova a declarat ca Daniel Funeriu trebuia sa faca reforma in domeniul invatamintului in urma cu citiva ani. "E greu sa convingi copiii ca intr-o tara condusa de Traian Basescu si Elena Udrea este nevoie de scoala", a aratat social-democratul.

Liderul TSD: Subiectele au fost prea grele

Deputatul Nicolae Banicioiu, lider al TSD, a sustinut, de asemenea, ca rezultatele inregistrate la examenul de bacalaureat au legatura cu "dezastrul din invatamint". "Domnul Funeriu nu cred ca poate explica cum de numai 65 de elevi au putut sa ia nota maxima din 200.000. Deci, clar, subiectele, dupa parerea, mea au fost mult mai grele ca de obicei, deci prost calibrate", a fost de parere deputatul.

Pe de alta parte, acesta a afirmat ca situatia are foarte mare legatura cu "dezastrul din educatie", cu taierile de salariu, cu lipsa de interes a cadrelor didactice. "Problemele sint mult mai complexe si cred ca nu domnul Funeriu e in stare sa le rezolve", a conchis Nicolae Banicioiu.

––-

Cum era bacalaureatul pe vremea lui Ion Iliescu

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ieri ca, pe vremea sa, nota 10 era "pentru Dumnezeu" si 9 era pentru profesori. Intrebat cum comenteaza faptul ca sint licee unde nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat, Ion Iliescu a raspuns ca "este greu sa dai o caracterizare generala".

Chestionat, inainte de sedinta BPN al PSD, despre acest subiect, Iliescu a povestit cum era bac-ul pe vremea sa. "Era chiar teoria unora ca 10 inseamna perfectiunea, asta apartine lui Dumnezeu, 9 e nota la nivel de profesor, deci nota 8 era o nota de virf pentru un elev, asa incit mediile noastre, chiar a sefilor de promotii, fata de mediile unora de astazi, care merg in jur de 10, 9, nu cred ca reprezinta pe plan calitativ o crestere fata de potentialul nostru", a spus fostul presedinte.

"Eu apartin unei generatii cind liceenii, absolventii erau probabil 10% dintr-o generatie, acum acopera foarte mult. Deci asta a dus la diluare. Liceele din Capitala de baieti si de fete se numarau pe degete. Deci era o selectie foarte severa, dupa invatamintul primar, cum era atunci, spre invatamintul gimnazial si, mai ales, dupa capacitate, la treapta liceala patrundeau mult mai putini", a mentionat el.

Comentarii