Care vor fi marile investitii planuite de universitatile iesene in acest an

duminică, 06 ianuarie 2013, 17:41
4 MIN
 Care vor fi marile investitii planuite de universitatile iesene in acest an

In ceea ce priveste alocarea de fonduri catre universitati, conducerile institutiilor iesene de invatamant superior au pus la cale planul de bataie pentru anul 2013. In functie de banii de care vor dispune, atat de la stat, cat si din venituri proprii, universitatile vor decide care proiecte de investitii si reabilitari pot deveni realitate.

„Cuza" – doua camine si consolidari sau reabilitari de cladiri

Mari probleme financiare se inregistreaza la Universitatea „Al.I. Cuza", unde conducerea a admis ca institutia se afla intr-o situatie critica din cauza diminuarii alocatiilor bugetare, a diminuarii progresive a numarului studentilor de la taxa si a finantarii, in avans, din resurse proprii, a programelor POS DRU, mizand pe faptul ca banii vor fi rambursati in timp util. In prima sedinta a Senatului din anul 2013, reprezentantii universitatii vor analiza starea economica si vor elabora un raport in acest sens. In planul pentru investitiile din noul an a fost inclus caminul „Buna Vestire" al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae". Caminul de 120 de locuri va fi construit intr-o zona centrala, pe strada Closca nr. 9, in spatele Casei Modei, pe un teren oferit de Eparhia Iasi. Licitatia pentru construire a fost castigata deja de firma Iasicon SA, in luna august a anului trecut. Nici caminul C5 din Campusul „Titu Maiorescu" nu a fost uitat, lucrarile de reabilitare – modernizare incepute in 2011 nefiind incheiate. La capitolul reabilitari se mai inscriu consolidarea corpului principal si a serelor din Gradina Botanica, iar in vizor mai exista si un proiect de reabilitare si extindere a Corpului B.

UMF – un buget de 67 milioane euro pentru opt ani

De departe fruntasa la capitolul planuri pentru investitii este Universitatea de Medicina si Farmacie, care a lansat spre finalul lui 2012 un proiect conceput pentru perioada 2013 – 2020, cu un buget de 67 de milioane de euro, pe care UMF spune ca il poate acoperi. „Cele 67 de milioane de euro provin din finantari de la Ministerul Educatiei pe criterii de performanta in management, din venituri proprii, din proiecte europene si vor fi inclusiv componente de credit bancar", a explicat Daniela Drugus, director general administrativ la UMF. Implementarea acestor proiecte nu va incepe, insa, daca Senatul nu va valida strategia. In sedinta de pe 17 decembrie au fost prezentate proiectele, rectorul Vasile Astarastoae specificand faptul ca in prima sedinta din ianuarie, membrii Senatului isi vor exprima votul. Printre obiectivele cele mai costisitoare se numara un campus universitar in valoare de 16,5 milioane de euro, un centru de conferinte in valoare de 10,5 milioane de euro, un centru de medicina experimentala de 5 milioane de euro si reamenajarea Pietei Natiunii, care ar costa 4,8 milioane de euro. Astfel, daca implementarea va incepe, in aproximativ 24 de luni, Piata Natiunii va suferi o adevarata „schimbare la fata". Conform strategiei, ar urma constructia unei parcari subterane de 250 de locuri, distribuite pe doua niveluri, crearea de spatii culturale, sociale si expozitionale si a unei zone de ceainarie, pusa la dispozitia studentilor pentru lectura. In anul 2013 ar mai putea fi dotate Centrul de abilitati fundamentale, Centrul de studii aprofundate, Centrul de evaluare si examinare si Centrul de instruire medicala.

USAMV- continuarea lucrarilor la o cladire de cercetare si microproductie

La Universitatea de Stiinte Agricole, intentiile de dezvoltare ale conducerii vizeaza, in primul rand, crearea de spatii pentru desfasurarea eficienta a activitatii studentilor si a cadrelor didactice, dar si aducerea la zi a investitiilor cu termene amanate. „Noi, in fiecare an, am solicitat ministerului sume care sa conduca la derularea intr-un ritm corespunzator a investitiilor. Avem investitii incepute de 4 – 5 ani si nefinalizate. In opinia mea, nu este bine sa se amane foarte mult timp pentru ca o parte din ceea ce s-a construit trebuie intretinuta, iar preturile si tehnologiile evolueaza. Astfel apar unele decalaje, dar acestea nu depind de noi si nici chiar de altii mai sus. Criza nu a venit cu sau fara voia noastra", puncteaza rectorul Vasile Vintu. Principalele obiective sunt continuarea constructiei sediului TPPA – Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole, o cladire noua de invatare, cercetare si microproductie, care va servi tinerilor de la cele doua specializari din domeniul industriei alimentare, construirea unui camin studentesc modern cu peste 250 de locuri de cazare, dotarea unui laborator de virusologie din cadrul clinicilor veterinare si a unuia de echitatie si cabaline, unde investitia stagneaza din cauza revendicarii terenului din spatele Casei Sadoveanu de catre mostenitori. „Dupa constructia sediului TPPA, vom avea ceea ce acum pe lipseste – microproductie pe industrie alimentara. Studentii isi vor desfasura practica aici, vor lucra efectiv, asa cum se intampla in universitatile europene. Nu sunt sanse de a finaliza investitia in 2013", a mai declarat rectorul. In ceea ce priveste fondurile structurale, USAMV are in desfasurare un proiect de anvergura, care se va incheia la sfarsitul lunii septembrie. Institutul de Cercetari pentru Agricultura si Mediu, construit la Ferma Adamachi, va fi unul dintre cele mai moderne complexe de laboratoare din Romania, cu fitotron, sere si laboratoare de analiza pentru sol.

UTI – lucrarile de la bazinul de inot sunt in aer

La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi", multe dintre investitiile de amploare anuntate in anii trecuti sunt sistate, printre care si bazinul de inot. Pe langa o problema imobiliara, legata de revendicarea terenului, constructia care a fost inceputa acum 22 de ani va avea nevoie de imbunatatiri, iar instalatiile de reproiectari. Obiectivele pentru anul 2013 presupun crearea de spatii de invatamant si de cercetare, renovarea sediului rectoratului, constructia unei aule, a unui muzeu politehnic si a unei biblioteci.

Comentarii