Cartele antichiul pentru toti elevii

Subtitlu

miercuri, 28 septembrie 2011, 13:05
5 MIN
 Cartele antichiul pentru toti elevii
Statisticile ISJ Iasi arata ca media per elev a numarului de absente la liceu este de 38. Regulamentul spune ca la 40 de absente ar trebui sa survina exmatricularea

Scolilor iesene nu le-a fost comunicat inca in mod oficial cum anume vor implementa sistemul de pontaj, insa conducerile acestora au inceput deja sa poarte discutii pe aceasta tema cu profesorii, elevii si parintii.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au anuntat ca din semestrul al II-lea ar trebui ca toti elevii sa aiba acces in scoli pe baza de cartela personalizata, astfel inca sa existe un control foarte riguros asupra frecventei lor la ore. Nu au mentionat insa si din ce fonduri ar urma sa se faca acest lucru, astfel ca, cel mai probabil, se va apela la buzunarele parintilor si ale cadrelor didactice. "Nu am auzit ca s-ar da bani de la bugetul central pentru asta, iar primariile nu stiu in ce masura vor avea posibilitatea financiara sa aloce o anumita suma – nici nu stim inca ce suma – pentru fiecare unitate scolara. Nu cred ca vor reusi toate scolile sa introduca acest sistem, probabil doar cele cu o situatie financiara buna", a precizat Cristina Valcu, director al Colegiului National. „Scoala nu va putea suporta costurile achizitionarii de cartele pentru 1.400 de elevi si 220 de angajati, astfel ca, cel mai probabil, parintii vor trebui sa dea bani pentru cartelele copiilor, iar angajatii pentru ale lor. Inca nu stim cit ar costa implementarea sistemului", a adaugat Dana Barnea, director al Colegiului "O. Bancila".

Problema banilor

Directorii unitatilor scolare cu un numar mare de elevi spun ca nu vor constitui o problema doar banii, ci si unele aspecte tehnice. "Noi avem un sistem de acces pe baza de cartela pentru profesori de aproape patru ani. Avem si pentru elevi, insa nu este folosit. E foarte complicat, avind in vedere ca avem o singura intrare. Va dati seama, aproape 700 de copii odata, dimineata si apoi la amiaza, sa intre pe aceeasi usa, pe unde se si iese! Nu e cum am vazut eu la o scoala din Anglia, ca se intra ca la metrou, pe mai multe «benzi»… La noi exista in acest moment un control riguros asupra intrarii si iesirii elevilor din scoala, prin intermediul bodyguarzilor, dar si al profesorilor de serviciu. Ne dorim cartele de acces si pentru elevi, dar trebuie sa vedem in ce masura vom reusi sa le folosim. Daca nu s-ar fi oprit lucrarile de reabilitare incepute in urma cu mai multi ani, am fi avut inca o intrare sau o iesire si nu ar mai fi fost atit de complicat", a mentionat Ecaterina Ursu, directorul adjunct al Liceului "V. Alecsandri".

Si Colegiul "Bancila" are de mai multi ani un sistem de acces pe baza de cartela, tot numai pentru profesori, insa intr-un singur corp de cladire. "Accesul se face pe baza de cartela numai in corpul de cladire in care se tin orele de cultura generala. Pe acolo intra numai profesorii. Avind 8 corpuri de cladire, nu stiu cum vom putea asigura un acces unitar. Totodata, ne punem intrebarea daca va trebui sa existe un aparat in fiecare, intrucit ar fi costuri mari", a explicat directorul Dana Barnea.

Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" este singura unitate scolara din judet in care au carduri de acces atit profesorii, cit si elevii. "Nu este un sistem de pontaj, ci un sistem de acces pe baza de cartela, ca sa nu intre persoane straine in colegiu. Cardul este folosit in acelasi timp ca ecuson. Informatiile legate de ora la care se intra si se iese din scoala, in cazul fiecarui elev, sint mai greu de stocat intr-o baza de date. In primul rind, pentru ca sint multi elevi, 1.463, dar si pentru ca nu introduc toti cardul. Cind deschide usa un elev, mai intra cel putin doi odata cu el. Va dati seama ca si usa ar ceda daca s-ar deschide si s-ar inchide dupa fiecare elev, plus ca ar dura peste o ora ca sa intre toti. Deocamdata, avem controlul accesului in scoala, iar in ceea ce priveste controlul prezentei, in baza pontajului, trebuie sa ne gindim la costuri ok, dar si sa nu fie un timp mare de asteptare. Ar putea fi, de exemplu, cite un cititor de card in fiecare clasa", a explicat Cristian Pravat, director adjunct al Colegiului "Asachi".

La limita

Tot la "Asachi", pentru combaterea absentesimului si imbunatatirea frecventei scolare, s-a format de la inceputul noului an si o comisie. 16 cadre didactice vor urmari prezenta elevilor la ore, pe clase si la nivelul intregului colegiu, la fiecare sfirsit de saptamina. "Absentele elevilor sint trecute si intr-o foaie de prezenta, care se gaseste in catalogul de la fiecare clasa. Datele din foile de prezenta sint centralizate la sfirsitul programului de catre profesorul de serviciu pe scoala, care le transmite mai departe la secretariat. Acolo sint centralizate in baza mare de date, la care au acces, la sfirsitul saptaminii, profesorii din comisia pentru combaterea absentesimului si imbunatatirea frecventei scolare. Aveam o comisie care monitoriza prezenta elevilor si in anii precedenti, insa lunar, si era formata din cadre mai putine. Avem tot interesul sa facem acest lucru, deoarece prima conditie pentru ca elevul sa promoveze pe parcursul anilor scolari si la bacalaureat este sa fie prezent la ore. In colegiul nostru au toate conditiile, inclusiv chiosc si tonomat pentru cafea, de ce sa plece?", a precizat Anda Tanasa, director principal al Colegiului "Asachi".

Sistemul de pontaj este vazut ca o solutie pentru reducerea absentelor, indiferent de dificultatile pe care le implica implementarea lui. "E un lucru foarte bun ca parintii sa stie parcursul zilnic al copiilor. La noi lucrurile sint mai simple in acest sens, pentru ca am introdus de anul trecut catalogul electronic, prin intermediul caruia parintii au acces in orice moment doresc la situatia si la frecventa scolara a copiilor. In plus, nu se poate iesi chiar usor de la noi din scoala: numai cu bilet de voie, semnat de catre diriginte si conducerea scolii. Sistemul de pontaj poate fi util in rezolvarea problemei absenteismului, care, din pacate, este una majora in sistemul nostru de invatamint. In alte state nici nu se pune problema ca elevul sa iasa din scoala", a punctat Cristina Valcu, director al Colegiului National.

Potrivit unui raport facut public de ISJ in luna august, la licee s-a inregistrat o medie de 38 de absente nemotivate per elev. Situatia este alarmanta, daca luam in calcul faptul ca metodologia prevede ca un elev sa fie exmatriculat daca are 40 de absente nemotivate.

Comentarii