Cinci copii extraordinari

miercuri, 22 iulie 2009, 19:36
8 MIN
 Cinci copii extraordinari

De la an la an, numarul elevilor care provin din scolile de la tara si reusesc sa obtina medii bune si foarte bune de admitere la liceu se imputineaza. Anul acesta, doar 250 dintre cei 1.098 de elevi cu medii de peste 9 provin din scolile de la sate. Mai mult, numarul elevilor "de top" ce provin din mediul rural este, de la an la an, si mai mic. Doar zece dintre ei se afla in top 200 al celor mai buni elevi. Asta spre deosebire de anul trecut, de exemplu, cind numarul elevilor in acest top era cu sase mai mare. Ca o curiozitate, dintre cei zece, doar doi sint baieti. In "top 5" al celor mai buni elevi din mediul rural se claseaza in acest an cinci fete, de la cinci scoli diferite: Mara Stefania Strungaru, din Raducaneni, Patricia Carmen Chiscariu, din Heci, comuna Lespezi, Andreea Grigorovici, din Sinesti, Madalina Tataru din Tomesti si Delia Petrea din Valea Lupului. Ele sint cei cinci copii teribili care reusesc sa faca performanta chiar si in conditiile vitrege ale invatamintului rural. Cum reusesc, cititi in rindurile ce urmeaza!

  

Tinute departe de alte activitati extrascolare decit cele educative, absolventele au reusit sa intre la liceele dorite cu note peste 9,75. Nici una dintre cele cinci eleve din "top cinci" al celor mai buni elevi de la tara, realizat dupa media de admitere la liceu, nu a invatat pentru ca a fost obligata de parinti, dupa cum sustin chiar ele, ci pentru ca le-a placut. Doar una din ele a ales un profil umanist, celelalte patru neavind nici o tragere de inima spre acesta, ele preferind matematica-informatica.

Mara: Vreau sa-i inving pe toti cei de la oras

Pe primul loc in acest top cinci se afla Mara Stefania Strungaru, o fata plina de viata, care are mereu ceva de spus, cu ambitii mari si dorinte la fel de mari. Mara a terminat Liceul Teoretic Lascar Rosetti din Raducaneni cu media 9,84. Provine dintr-o familie nici prea instarita, dar nici saraca. Tatal ei este ex-silvicultor si actual mic intreprinzator iar mama sa este asistenta medicala la Ambulanta din Raducaneni.

"Parintii nu au avut nici o treaba cu invatatul meu. Am invatat din propria initiativa. Prind destul de repede, iar lectia o pricep chiar din clasa. In plus, noi mai toti am fost elevi foarte buni", a spus Mara despre ea si fratii ei.

Fata a intrat a douazecea pe lista la Colegiul "Costache Negruzzi" iar pentru anul scolar ce se va deschide in septembrie are un tel bine definit: "sa ii inving pe cei 20 intrati in fata mea". Afirma asta desi ii este putin frica de Negruzzi pentru ca, chiar daca a intrat unde si-a dorit, adica la profilul matematica-informatica, nu prea stie informatica.

Cu toate acestea, pe parcursul celor opt ani de scoala, Mara a participat la nenumarate olimpiade si concursuri si a adunat la fel de multe diplome. A facut-o, spune chiar ea, pentru ca in clasa ei nu prea a avut concurenta pe care si-ar fi dorit-o.

Pe linga cursuri, Mara a facut parte din trupa de teatru a scolii. "Nu vreau sa dau la teatru pentru ca din punctul meu de vedere poti deveni actor si fara sa faci o facultate. In plus, ajungi sa dai niste amarite de spectacole. Nu m-am decis ce vreau sa fac. Probabil voi tine cont de dorinta tatalui meu, care vrea medicina. Dar, cine stie", a explicat eleva, care crede cu tarie ca, daca vrei sa inveti, o poti face oriunde, la tara sau la oras. Are timp patru ani pentru a se decide ce va face cu viata ei. Mara va prinde si gustul de "caminist", pentru ca va sta la internatul colegiului, pe care il stie bine pentru ca si fratele ei cel mare a absolvit aceasta scoala.

Patricia nu isi permite sa stea la Iasi

Ocupanta locului II in "top 5", al elevilor de la tara, Patricia Chiscariu, este singura care nu isi va continua studiile in municipiul Iasi. I-ar fi placut sa ajunga tot la Colegiul "Costache Negruzzi", insa lipsa banilor au impiedicat-o, fiind nevoita sa aleaga un loc mai aproape de casa, la Pascani.

Patricia face parte dintr-o familie cu o situatie mai speciala. Parintii sint despartiti, iar mama sa locuieste la Bacau de citiva ani. Ea locuieste cu tatal, muncitor in constructii, care face bani doar atunci cind prinde lucrari.

Cu toate ca a lucrat zilnic si pe linga casa, ea fiind mezina familie, Patricia a avut si timp sa invete. A intrat la Liceul "Miron Costin" din Pascani cu 9,78 dupa ce a absolvit Scoala I-VIII din satul Heci, comuna Lespezi."Nu am avut posibilitati pentru a merge la Iasi. In plus, ceilalti doi frati ai mei sint elevi tot aici. Am invatat pur si simplu pentru ca mi-a placut. La fel ca si fratii mei: invatam de buna voie", a spus Patricia, care regreta mult ca a fost nevoita sa se desparta de colegii ei si de profesorii pe care ii considera foarte buni.

De altfel, nu numai ea a terminat gimnaziu cu nota asa mare, ci mai toti colegii ei. Dintre cei 23, doar trei au plecat sa isi continue studiile in alte judete, iar restul au intrat la aceeasi scoala ca si ea. Nu stie citi dintre ei vor merge si la facultate, insa ea stie unde se va inscrie: la Drept sau la Litere.

Andreea: Mi-e frica de liceu, nu mai e ca la noi in sat

Andreea Grigorovici, eleva care se afla pe pozitia a III-a in "top cinci", al celor mai buni elevi de la tara, recunoaste ca nu stie ce facultate va urma. Este o fire mai timida si mai tematoare, asa ca, momentan, isi doreste doar sa treaca cu bine de Liceul de Informatica, la care a intrat cu nota 9,77.  

Andrea provine dintr-o familie de profesori, mama sa fiind chiar directoarea scolii pe care a absolvit-o: "Veniamin Costache" din Sinesti. "Faptul ca mama este directoarea scolii nu m-a ajutat, pentru ca atit ea, cit si tata, care este profesor de sport, erau mereu informati daca se intimpla ceva. Mi s-a mai reprosat ca am note mari pentru ca mama este directoare. Insa au facut asta nu colegii de clasa, care stiu cit de mult invatam", a povestit Andreea.

Cind a intrat la scola, isi aminteste fata, a invatat bine pentru ca asa au dorit parintii, mai ales mama ei. "Apoi totul a venit de la sine", a spus eleva care avea pe biroul din camera sa o culegere de texte de limba romana pentru clasa a IX-a. S-a apucat deja de invatat cite ceva, pentru ca ii este putin frica de liceu, unde stie ca nu mai e ca in sat. "Nu stiu cum va fi. Voi avea colegi noi, oameni noi. Imi este putin frica. Tocmai din acest motiv nu voi sta la internat, ci la gazda, pentru ca nu stiu daca fetele cu care voi nimeni in camera vor fi de treaba", a explicat Andreea.

Faptul ca este un copil care a invatat singur, fara sa fie impins deloc de la spate, este sustint si intarit si de tatal fetei. "A invatat singura pentru ca a dorit. Oricum, Andreea a facut parte dintr-o clasa foarte buna. A fost o generatie de exceptie. Sotia mea mi-a spus ca nu a mai fost una la fel de buna de pe vremea cind a terminat ea clasa a VIII-a, adica de prin ’77", a subliniat tatal Andreei.

Madalina se va trezi la 5,30 in fiecare dimineata

Doar o sutime o desparte pe ocupanta locului IV de Andreea. Madalina Tataru a intrat la Colegiul National, sectia matematica-informatica, cu media 9,76. Ea a absolvit Scoala "D.D Patrascanu" din Tomesti, unitate care mai are elevi printre cei peste 250 care au note peste 9. "Nu am tocit. Am fost mai mereu atenta la ore si retinem foarte usor. Nici nu mai era nevoie sa invat pentru a doua zi", a povestit Madalina.

Ea face parte dintr-o familie in care mama este asistent maternal iar tatal pompier la o firma privata. "Mi-am dorit foarte mult sa intru la Colegiul National, la mate-info, pentru ca este un liceu de prestigiu", a spus fata.

Chiar si faptul ca se va trezi la 5,30 in fiecare dimineata pentru a prinde microbuzul de Iasi la ora 6.15, care o va lasa in Baza 3, de unde va lua un al mijloc de transport spre Centru, nu o sperie. Este o lupatoare. A invatat sa citeasca si sa scrie la sase ani, iar la scoala a dat tot ce avea mai bun.

"E rau sa fii prost, dar e si mai rau sa fii destept. La scoala toti profesorii trageau de mine sa merg la olimpiade si, pentru ca nu doream sa supar pe vreunul, mergeam la toate", a explicat fata, care, din cauza stresului, a avut chiar si probleme de sanatate.

"Este un copil foarte bun, dar si extremist. La ea este ori totul ori nimic", a completat mama sa.

Madalina nu stie ce facultate va urma, insa este convinsa ca va da totul pentru a-si mentine standardele inalte. "Nu stiu ce vor face dupa liceu, stiu doar ca vreau sa fac ceva care sa nu includa multa munca, dar bani cit mai multi", spune fata rizind.

Delia: umanista dintr-o familie cu dragoste de stiinte exacte

Singura eleva din cele cinci pentru care matematica nu inseamna mare lucru, chiar daca mama ei este profesoara de matematica, este Delia Petrea. Eleva a absolvit Scoala I-VIII din Valea Lupului si a intrat la Colegiul "Mihai Eminescu", sectia filologie-bilingv engleza, cu media 9,75. Si in cazul ei mama este directorul scolii absolvite iar tatal inginer.

"Nimeni nu mi-a zis ceva vreodata legat de faptul ca mama este directoare scolii. Am invatat pentru ca trebuia sa invat. In plus, la unele obiecte profesorii nu tineau ca fiecare lectie sa fie invatata la perfectie", a povestit Delia.

Contrar asteptarilor, cel care a indemnat-o si a pus-o mereu sa invete este tatal ei. Si i-a prins bine. Delia a facut parte dintr-o clasa foarte buna, zice ea. Toti cei 16 colegi ai sai au intrat la scoli bune din Iasi. "Nu stiu ce voi face dupa ce termin. Una din optiuni este chiar Facultatea de Jurnalism", isi doreste fata. Insa, pina sa decida ce meserie vrea sa urmeze, Delia va trebui sa faca fata cererilor unui colegiu de elita.

Toate cinci vor trebui sa faca fata unui program de studiu diferit, unui ritm diferit, unor profesori mult mai exigenti. Insa, toate sint convinse de un lucru: nu vor cobori stacheta.

Comentarii