Cu cit vor creste salariile in invatamint

luni, 04 februarie 2008, 21:46
5 MIN
 Cu cit vor creste salariile in invatamint

Cresterile salariale pentru personalul din educatie au fost batute in cuie, prin publicarea vineri in Monitorul Oficial al noilor coeficienti care contribuie la alcatuirea salariului de baza al salariatilor din invatamint. Pentru profesorii din invatamintul preuniversitar, majorarile cuprind cei 10% din ianuarie, pentru personalul didactic – cu exceptia dascalilor de gradul intii, care au beneficiat de aceasta crestere salariala inca de anul trecut – precum si cele 12 procente, in doua transe, cite 6% din aprilie si octombrie. De aceleasi cresteri beneficiaza si universitarii precum si personalul nedidactic auxiliar.

 

„Este o prima varianta a grilelor de salarizare. Noi speram ca pina pe 1 octombrie, cind va fi ultima crestere, sa fie imbunatatite. Pentru moment este bine, tinind cont ca primul ministru a anuntat intens anul trecut ca majorarea salariala a bugetarilor va fi facuta cu un procent dintr-o cifra. Prin presiuni, am obtinut doua cifre si speram sa obtinem si mai mult", a precizat Violeta Amariei, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Potrivit noilor grile de salarizare, remuneratiile profesorilor debutanti, cu definitivat sau cu gradul didactic II cresc din ianuarie 2008 cu 10%. De aceea, unitatile de invatamint vor trebui sa recalculeze salariile din ianuarie ale acestor categorii de personal, pentru aplicarea cresterii cu 10 procente.

Astfel, un profesor debutant va avea in mina un salariu de baza de 657 de lei, cu aproximativ 60 de lei mai mult decit in decembrie 2007. Similar, leafa unui dascal cu gradul al doilea si vechime maxima, de peste 40 de ani, va fi de aproximativ 1.060 lei, fata de 964 de lei, cit a fost in decembrie anul tercut.

Majorarea din octombrie ar putea fi de 9%

Salariile tuturor categoriilor de personal vor mai creste apoi in doua transe, cu cite 6% in aprilie si octombrie. Majorarea din octombrie ar putea fi de 9%, daca va exista crestere bugetara. La aceste majorari salariale vor intra si profesorii cu gradul intii.

Astfel, debutantii vor ajunge ca pina la sfirsitul anului sa ridice in mina un salariu de baza de 739 de lei, in timp ce profesorii cu gradul intii si vechime maxima sa simta o crestere a remuneratiei de la 1.272 lei, in ianuarie 2008, la 1.429 lei, din octombrie.

La salariile de baza, dascalii vor beneficia in plus de sporuri care vor insemna alte citeva milioane de lei vechi in plus, precum gradatia de merit de 20% din valoarea salariului de baza sau indemnizatia pentru dirigentie de 10% calculata la aceeasi baza.

De exemplu, un profesor cu gradul intii si vechime de 10-14 ani vechime, cu gradatie de merit si indemnizatie de dirigentie va primi pe linga salariul din ianuarie de aproape 950 de lei, inca 186 de lei, aferent gradatiei de merit si 93 de lei echivalentul sporului de dirigentie.

Invatatorii pot cistiga ma mult decit profesorii cu gradul II

Potrivit reglementarilor aparute vineri in Monitorul Oficial, sporul de stabilitate si cel de solicitare neuropsihica se regasesc in valoarea coeficientilor din care se calculeaza remuneratia dascalilor.

„Exista in continuare o serie de erori in grila intre transele de vechime care trebuie corectate. De exemplu, un invatator, adica un cadru didactic cu studii medii si vechime de 10-14 ani, primeste automat cei 10% pentru activitate educativa, potrivit statutului cadrelor didactice. Un profesor cu gradul II, cu aceeasi vechime poate sau nu sa aiba ore de dirigentie, ceea ce inseamna ca poate sau nu sa ia in plus 10%. Asa apare o discrepanta ca salariile dascalilor cu studii medii ar putea fi mai mari decit a celor cu studii superioare. Toti profesorii muncesc poate la fel de mult, insa studiile trebuie respectate", a incheiat Violeta Amariei.

Sindicalistii din educatie asteapta lamurirea cresterilor salariale promise si pentru personalul nedidactic si didactic auxiliar. Guvernul a promis 10% in plus la remuneratii din ianuarie si pentru aceste categorii de personal.

Preparator cu 3 ani vechime: 12 milioane lei vechi

Si pentru personalul didactic universitar se vor inregistra majorari salariale cu 10% din ianuarie, iar de la 1 aprilie, respectiv 1 octombrie cu cite 6%.  Astfel daca un preparator cu experienta de pina la 3 ani are de la 1 ianuarie un salariu de baza net minim (calculat la nivelul minim din grila de salarizare) de 752, 75 lei, de la 1 aprilie va beneficia de o crestere de 45 de lei, iar de la 1 octombrie i se vor mai adauga inca 47,88 de lei.

Tot un preparator cu pina la 3 ani vechime poate avea un salariu maxim de 1.058, 34 lei in luna ianuarie, 1.122 lei in luna aprilie si 1.189 lei in luna octombrie. In continuare, vom prezenta salariile de baza nete ale universitarilor pe transele de vechime considerate a fi cele mai reprezentative, calculate la nivelul maxim din grila de salarizare. Univeritatile vor decide in functie de resursele bugetare daca vor acorda sau nu coeficientii maximi sau minimi.

Pentru un asistent cu experienta de la 3-6 ani, salariul va fi din ianuarie 1.083,73 lei cu 65 de lei mai mult in luna aprilie si cu inca aproximativ 69 de lei in plus din luna octombrie, daca va fi platit la grila maxima. Un lector/sef de lucrari cu o vechime de 6-10 ani are de la 1 ianuarie 2008 un salariu de baza net de maxim 1.390 lei, din aprilie va avea 1.473, 42 lei, iar in octombrie salariul va creste la 1.561,83 lei.

Salariul unui sef de lucrari cu vechime cuprinsa intre 15-20 de ani poate ajunge cel mult 1.662,39 lei in luna aprilie, de la 1.390 cit ia de la 1 ianuarie, iar din luna octombrie va urca la suma de 1.762,14 lei.

Profesor universitar cu 40 de ani vechime: 50 milioane lei vechi

Salariile conferentiarilor din transa de vechime 10-15 ani vor fi de 1.995 lei din ianuarie, 2.114 lei de la 1 aprilie si 2.241,70 lei din octombrie. Conferentiarii cu vechime de 25-30 de ani iau de la inceputul anului 2.038 lei, pentru ca din aprilie sa aiba 2.160,35 lei, iar din luna octombrie – 2.290 lei. Profesorii universitari cu 15-20 de ani vechime, vor avea lefuri de 3.450 lei din ianuarie, 3.657 lei din aprilie si 3.876, 73 lei din octombrie.

Lefurile nete de baza ale profesorilor universitari cu 35-40 de ani vechime sint de la 1 ianurie 4.360,62 lei, din aprilie 4.622 lei si din octombrie 4.899,56 lei.

De aceleasi cresteri se bucura si personalul nedidactic auxiliar: „Acest lucru reprezinta indeplinirea unei dorinte pe care sindicatul Alma Mater a avut-o dintotdeuna, dar nu a putut deveni realizabila pina in prezent", a declarat conf.dr. Constantin Amihaiesei, lider sindical din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza". 

Una din nemultumirile sindicatelor este neincluderea personalului TESA in intregirea bugetara. „Pentru personalul TESA trebuie discutat cu Ministerul Muncii. Vineri ne-am intilnit cu secretarul de stat al Ministerului Educatiei si urmeaza ca in citeva zile sa se stabileasca o intrevedere si cu reprezentanti ai Ministerului Muncii", a declarat prof.dr. Stefan Grigoras, lider sindical UTI.

Deasemenea liderii sindicali au lansat ieri un referendum pentru declansarea conflictului de munca pentru ca nu s-a respectat aplicarea acordului din 2005 incheiat cu premierul Tariceanu privind o noua grila de salarizare, care ar fi inclus si personalul TESA, a mai mentionat prof.dr Stefan Grigoras.

Comentarii