Directorii de scoli pot fi si membri de partid

Subtitlu

joi, 15 aprilie 2010, 22:24
5 MIN
 Directorii de scoli pot fi si membri de partid

Ministrul Daniel Funeriu a diminuat amenzile pentru parintii copiilor chiulangii de cinci ori. Daca in prima varianta parintii erau sanctionati cu sume intre 500 si 5.000 de lei, dupa modificare amenzile vor incepe de la 100 de lei si nu vor fi mai mari de 1.000 de lei.

La examenul de la sfirsitul gimnaziului, care coincide cu incheierea clasei a IX-a, elevii vor mai trebui sa dea o proba. Pe linga cele doua probe transdisciplinare scrise la limba romana si la o limba straina, respectiv la matematica si stiinte, si proba practica de evaluare a competentelor digitale, ei vor mai sustine o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale.

Bacalaureatul a ramas in aceeasi formula cu examen oral la romana si doua limbi straine, proba practica la calculator, proba scrisa transdisciplinara la romana si la o limba straina, respectiv la limba materna (comuna pentru toate profilurile) si inca o proba scrisa transdisciplinara in functie de profil.

Completarea pe care o fac reprezentantii ministerului in ceea ce priveste examenul maturitatii este legata de faptul ca absolventii clasei a X-a pot urma programul de diploma al bacalaureatului international, cu asumarea costurilor corespunzatoare. Diploma obtinuta in urma promovarii bacalaureatului international este recunoscuta si confera aceleasi drepturi cu diploma obtinuta in urma promovarii examenului national de bacalaureat.

O alta completare care ii vizeaza pe elevi este aceea ca pot solicita sa faca in loc de religie ore de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile pentru formarea comportamentului lor etic, social sau comunitar. In ceea ce ii priveste pe dascali, ramin obligatorii sase ani de studiu pentru formare (licenta, masterat didactic de doi ani si un stagiu practic de un an parcurs sub indrumarea unui mentor), insa li se ofera si o portita. Reprezentantii ministerului atrag atentia asupra faptului ca pregatirea practica din timpul masteratului didactic se poate derula sub forma unui stagiu in cadrul unui program al Uniunii Europene.

Fara functii in partid

S-au facut nuantari si in privinta numirii directorilor de scoli. Directorul adjunct trebuie sa fie, de asemenea, membru al corpului national de experti in management educational si sa ocupe functia in urma unui concurs public. Concursul este valabil si pentru inspectorul scolar adjunct. "Mi se pare foarte firesc sa dea concurs, insa nu este o noutate. S-a dat si pina acum concurs, doar in ultimii 2-3 ani, ani electorali, unii dintre ei au fost numiti prin delegatie, dar asta nu inseamna ca a fost ceva ilegal. De la preluarea mandatului am afirmat ca astept cu nerabdare ca toate functiile sa fie ocupate prin concurs", a precizat inspectorul scolar general de la Iasi, Liliana Romaniuc.

Lucrurile s-au nuantat si in privinta simpatiilor politice ale acestora. Daca in prima varianta directorii si directorii adjuncti nu aveau voie sa fie membri in vreun partid politic, acum interdictia este mai blinda. Ei nu pot avea functii de conducere in cadrul unui partid politic pe durata exercitarii mandatului. "Din punctul meu de vedere, cel mai corect ar fi ca directorii si directorii adjuncti sa nu aiba nici un fel de apartenenta politica pe durata exercitarii mandatelor, cred ca s-ar evita multe dintre problemele cu care ne confruntam. Cred totusi ca si aceasta propunere reprezinta un pas inainte catre depolitizare", e de parere Liliana Romaniuc.

Consiliile de administratie nu numai ca valideaza rezultatele concursului dat de directori, ci lor le apartine si decizia de numire in functie a acestora. In cea de a doua varianta a Legii Educatiei s-a facut si o completare referitoare la salarizarea educatorilor si invatatorilor. Ministrul Funeriu propune ca acestia sa nu fie remunerati in functie de nivelul studiilor, ci in functie de postul ocupat. "Multi invatatori cu studii mediii, absolventi ai liceelor pedagogice, sint mai bine pregatiti decit multi cu studii superioare", si-a motivat ministrul decizia in textul de lege.

Sefa ISJ considera ca studiile superioare sint o munca in plus, care ar trebui recompensata. "Pina la urma, e adevarat ca experienta isi spune cuvintul, are rolul ei, dar studiile superioare sint o munca in plus si ar trebui sa conteze", a mentionat Liliana Romaniuc.

––-

Modificarile din invatamintul superior: Rectorii ineficienti pot fi revocati de ministru

Ultima forma a proiectului de lege a educatiei aduce modificari si in rindul prevederilor pentru invatamintul superior. Se aduc citeva lamuriri atit pentru atributiile consiliului de administratie din universitati, precum si prevederi suplimentare legate componenta sau functionarea unor organisme institutionale.

In caz de nerespectare a obligatiilor aferente functiei de rector, in mare parte legate de "responsabilitatea publica", ministrul il poate revoca pe acela ce ocupa aceasta functie, insa nu fara consultarea senatului, se specifica in aceasta ultima varianta. Pentru o separare mai clara a senatului de consiliul de administratie, au fost trasate citeva resposabilitati ce intra in activitatea celui de-al doilea for: stabilirea bugetului, aprobarea executiei bugetare si a bilantului anual, scoaterea la concurs a prosturilor didactice si de cercetare, precum si propunerea unor strategii si politici pe domenii de interes specifice universitatii, adresate senatului.

Tot ca prevedere suplimentara, nerespectarea legislatiei, a politicilor de echitate si etica universitara, precum si adoptarea unei politici manageriale ineficiente sau lipsa transparentei, toate acestea vor fi constatate de catre Consiliul de Etica si Management Universitar. Acesta este format din trei reprezentanti numiti de Consiliul Rectorilor, trei numiti de Ministerul Educatiei si cite un reprezentant numit de Agentia Nationala de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior, Consiliul National de Finantare a Invatamintului Superior si de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamintul Superior.

Formele de organizare a programelor de studii ramin zi, respectiv seral, cu frecventa redusa si la distanta, mentiuni ce lipseau din prima varianta a textului de lege.

In rindul conducatorilor de doctorat pot fi cadrele didactice si de cercetare abilitate sau un cercetator stiintific abilitat. Astfel, aceasta calitate nu mai este legata neaparat de un titlu academic si nici de unul de cercetator. In rindul normelor universitare apare cea de "tutorat", necesara pentru implementarea sistemului Bologna, inexistenta pina acum. Rezultatele evaluarilor cadrelor didactice realizate de studenti vor fi informatii publice.

UMF poate avea spitale in patrimoniu

Cele mai multe noutati sint in zona invatamintului medical, care acum este reglementat separat. "In prima varianta erau 4 articole, dintre care ultimul era la un loc cu Medicina Veterinara. Acum este un capitol separat, care a fost redactat de Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania. Invatamintul medical este reglementat special la nivelul Uniunii Europene si trebuie adoptat ca atare", a spus rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae.

Unul din paragrafele importante aici se refera la posibilitatea ca universitatile sa-si constituie un patrimoniu din structuri sanitare ca baza de invatamint, respectiv spitale, clinici, centre de cercetare, fie prin transfer din sectorul public, fie prin asocieri cu institutii private. Admiterea la rezidentiat se face prin concurs national organizat de Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii.

Universitatile de medicina si farmacie acrediteaza, in teritoriul arondat, unitatile medicale, precum si personalul de aici pentru desfasurarea activitatilor de rezidentiat, pe baza unor criterii stabilite de Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie, promovate prin ordin al Ministerului Educatiei.

Conform noilor prevederi, administratia judeteana si locala are obligatia de a pune la dispozitia institutiilor de invatamint  superior medicale, gratuit, spatii de cazare pentru rezidenti.

Comentarii