Dispozitiv automat de parcare a masinii cu spatele facut de studentii ieseni

luni, 10 mai 2010, 14:57
2 MIN
 Dispozitiv automat de parcare a masinii cu spatele facut de studentii ieseni

30 de studenti de la universitatile tehnice din Iasi, Galati si Chisinau au participat simbata la prima editie a concursului regional "Microcontrolere si aplicatii – Mihail Konteschweller", sustinut cu sprijinul firmelor Microchip Technology si INFINEON Technologies Romania.

Participantii au prezentat individual sau pe echipe microcipuri pentru masini propulsate electric, pentru autoparcarea unei masini sau pentru urmarirea somnului.

Echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Chisinau a obtinut premiul I pentru un robot care poate detecta gazele nocive si explozive. Robotul acestora a fost conceput sa inlocuiasca omul in situatii periculoase, de exemplu intr-o mina unde ar fi scurgeri de gaze.

Concurentii ieseni, 20 de studenti de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, au prezentat si un sistem de control pentru autoparcarea unei masini, un sistem somnografic si un sistem robotic bioinspirat. Cu acesta din urma au ocupat locul al II-lea in concurs. "Este un robot dotat cu o retea neuronala artificiala, care incearca sa mimeze gindirea umana. Foarte interesant a fost si sistemul de autoparcare a unei masini. Studentii nostri au prezentat o masina care s-a parcat singura cu spatele, cea mai dificila miscare pe care trebuie sa o faca un sofer. A fost reusita demonstratia lor. Sistemul de urmarire a somnului este doar intr-o faza incipienta, urmareste deocamdata doar temperatura in somn, mai au de muncit la el", a precizat prorectorul Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi, Horia Nicolai Teodorescu.

Microchip Technology si INFINEON  au premiat un sistem de control cu raze infrarosii a unei masini-robot, respectiv o  lucrare privind utilizarea multiprocesoarelor, realizata de un student de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati.

Studentii premianti au fost recompensati cu memorii externe de calculator si cu seturi de microcipuri, pentru a-i incuraja sa continue proiectele. Premiile au fost inminate de initiatorul concursului, prof. univ. dr. Horia Nicolai Teodorescu, prorector responsabil cu Relatiile internationale la UTI.

"Studentii care participa la acest concurs dovedesc ca stiu cel mai important element din electronica si automatica, microcontrollerul, plus ca dovedesc direct firmelor ca sint capabili. Daca firmele ii premiaza, au tot interesul sa ii si angajeze dupa ce termina facultatea. De exemplu, INFINEON sponsorizeaza inclusiv doctorate, cu conditia ca doctoranzii sa lucreze un anumit numar de ani la ei", a completat organizatorul concursului.

Comentarii