DNA-ul studentesc, pe urmele profesorilor spagari de la UMF

joi, 01 martie 2007, 14:32
2 MIN
 DNA-ul studentesc, pe urmele profesorilor spagari de la UMF

Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie vor sa elimine spaga din institutia in care invata. Pentru a-si atinge telul, ei au facut apel la Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, care a decis extinderea „DNA-ului Studentesc" si in UMF Iasi.

„Dupa repetate discutii avute cu studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie am ajuns la concluzia ca este nevoie de implementarea «DNA-ului Studentesc» si aici. Studentii s-au plins de faptul ca sint obligati sa dea bani, fie pentru a promova un examen, fie pentru a obtine locuri in camin. Sintem stupefiati de sumele care se invirt in jurul examenelor, si mai ales de spagile care se incaseaza pentru un loc in camin", a spus Ionut Ganju, lider al Asociatiei Studentilor Romani (ASR).

Acesta a catalogat UMF-ul Iasi drept „sat fara ciini". Liderul ASR are deja programata ieri o discutie cu rectorul Universitatii de Medicina si Famacie, prof.dr. Cristian Dragomir.

Dupa discutia cu rectorul, in calendarul actiunilor de eradicare a spagii in UMF, membrii DNA-ului studentesc au inclus distribuirea a 1.500 de pliante cu prezentarea acestui organism „justitiar". „Dupa primirea sesizarilor vom organiza flagrante, alaturi de Insepctoratul Judetean al Politiei Iasi si Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi. Insa, trebuie sa tinem cont de o problema. Nu numai profesorii vor putea fi supusi flagrantelor, ci si studentii care dau de buna voie spaga", a explicat Ionut Ganju.

Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa" recunoaste existenta spagii, dar considera ca este vorba de cazuri izolate. „Noi nu excludem posibilitatea existentei unor cazuri izolate si in UMF, dar nu putem sa acceptam acest lucru fara probe", se arata intr-o declaratie de presa, a Biroului Senatului UMF, replica la articolul publicat de „Ziarul de Iasi" saptamina trecuta, care relata despre tarifele pe care studentii sint nevoiti sa le plateasca petru diferite examene.

Pentru prevenirea coruptiei, conducerea Universitatii de Medicina admite ca a luat o serie de masuri care „vor fi si mai mult intarite": „cursurile la fiecare serie sint prezentate de mai multe cadre didactice, examenul se da in comisie, iar examenul cuprinde o proba scrisa evaluata pe baza unui barem de mai multe persoane", se mai arata in declaratia de presa.

Chestionarele la care au fost supusi studentii privind deficientele din UMF au caracter confidential cu toate ca – sustine conducerea institutiei – „nu au generat concluzii negative semnificative". „Nu dorim stigmatizarea unor persoane pe baza unor chestionare anonime, care au exprimat doar optiuni individuale, fara probe", este parerea exprimata de Biroul Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa".

Comentarii