BRAVO!

Subtitlu

miercuri, 20 mai 2009, 18:48
10 MIN
 BRAVO!

Oare ce maninca copiii acestia de ajung sa fie atit de destepti? Din ce mediu provin? Ce fac parintii? Stau toata ziua cu cartea in mina retrasi in camerele lor, in fata biroului? Cei opt tineri care reprezinta Iasul si Romania la Olimpiadele Internationale sint tineri normali, cu  viata sociala, cu prieteni, cu pasiuni si hobby-uri. Singura diferenta intre ei si ceilalti este ca le place obiectul la care au facut performanta, isi gasesc timp pentru a lucra cite putin zilnic fara sa renunte si la studiu celorlalte obiecte din programa scolara. Iesenii vor reprezenta astfel Romania la Olimpiadele Internationale de geografie, matematica, chimie, fizica si romana. Cei opt invata la trei licee de prestigiu din oras: Colegiul "Costache Negruzzi", Colegiul "Emil Racovita" si Colegiul National. Acesti tineri cu performante deosebite, dar care nu difera de colegii lor decit prin faptul ca au o pasiune si o placere in a invata ceea ce le place, sint mindri si fericiti ca au reusit sa atinga acest virf.

Cine sint cei opt? Vlad Luca, elev in clasa a XII-a, si Mircea Rosca, tot in an terminal, ambii de la Colegiul Emil Racovita; Stefana Lucia Anita, eleva in clasa a IX-a, si colega sa de clasa Daria Condrea, plus Tudor Balan, elev in clasa a X-a la Colegiul Costache Negruzzi. De la Colegiul National s-au remarcat Monica Foszto, din clasa a VIII-a, Tudor Tiron Giurgica, din a IX-a, si Vladimir Rumleanschi, din clasa a X-a.

Mircea Rosca (Geografie): Nu fac nimic special

"Nu fac nimic special. Am ajuns aici doar prin perseverenta si vointa. Incerc sa invat aproape zilnic cite putin. In plus, la geografie e nevoie si de multa lectura, nu numai de teorie", explica Mircea Rosca, olimpic international la Geografie, elev in clasa a XII-a la Colegiul Emil Racovita. Tinarului i-a placut geografia inca din clasa a V-a, insa abia in clasa a IX-a a participat pentru prima data la etapa nationala.

Doar anul acesta s-a decis ca poate mai mult, asa ca, dupa ce a primit premiul al II-lea la etapa nationala, s-a inscris si la baraj, o proba speciala la care se pot inscrie toti tinerii care iau peste opt la etapa nationala. "Dintre cei 18 elevi, care ne-am inscris la baraj, doar patru tineri vom merge la internationala. Un coleg este din Olt, altul din Vilcea si doi din Iasi, eu si Vladimir, care a cistigat si anul trecut medalia de argint la Internationale", spune Mircea, care tinteste spre marele premiu la concursul care va avea loc in luna septembrie in Polonia.

Tinarului ii place foarte mult geografia, insa la fel de mult ii plac si tranzactiile la Bursa. Mircea joaca de trei ani pe un simulator virtual, conceput dupa structura reala a unei burse, joc in care sint inscrisi peste 120.000 de persoane din toata lumea.

"Cu ceva timp in urma eram pe primul loc. Ajunsesem sa string din jocul la bursa 800 de milioane de dolari. Acum am trecut pe pozitia a doua. Oricum, zilele acestea mi-am deschis un cont la o firma de brokeraj din America. Ar trebui sa primesc azi – miine confirmarea, apoi sa depun in cont 1.000 de dolari, bani pe care i-am strins eu, din diferite surse, dar mai ales din premiile obtinute la diferite concursuri", povesteste tinarul, care spera ca in primul an de speculatii la bursa sa stringa 30.000 de dolari.

Chiar daca ii place foarte mult geografia, Mircea se va inscrie anul acesta la FEAA, pentru ca doreste sa se specializeze pe acest domeniu: bursa. Asta nu inseamna ca renunta la geografie, dimpotriva. El spera ca anul viitor sa se inscrie la cea de-a II-a facultate. "Multe concepte din geografie se aplica la bursa. Sint doua domenii care se completeaza", spune tinarul, care este pregatit de profesorul Valerian Dragu.

Vlad Luca: Chimia te ajuta chiar si in bucatarie

Colegul sau, Vlad Simion Luca, elev si el in clasa a XII-a la acealasi colegiu, desi nu impartaseste aceeasi pasiune pentru bursa si geografie, a facut performanta in chimie. Dupa ce a trecut toate etapele concursurilor nationale de chimie, tinarul de 18 ani a reusit sa intre in lotul national de olimpici la aceasta disciplina. Asta insa dupa ce a obtinut locul al II-lea la etapa nationala.

"Merg la concursuri inca din clasa a IX-a, cind am luat la etapa nationala mentiune. Am ales chimia pentru ca este un obiect frumos, chiar daca la inceput nu prea pare. In plus, scopul participarii la aceste concursuri nu sint premiile", spune tinarul care, ca si Mircea, doreste sa dea o sansa Romanie, asa ca va urma Facultatea de Farmacie la Iasi. Insa, pina sa ajunga a se inscrie aici, Vlad va trebui sa dea tot ce stie si ce poate in luna iulie la Cambridge, loc unde este programata Olimpiada Internationala la Chimie. "Tin la Vlad ca si cum ar fi fost propiul meu copil. Este un tinar indragit de colectiv, care invata temeinic si logic. Am mai avut copii la olimpiade insa Vlad este special", il descrie profesoara care l-a descoperit si promovat, Petronela Ilas. Vlad este special pentru ca ii place obiectul si pentru ca se implica in studierea temeinica si logica a chimie.

Cu toate acestea, este un tinar normal, care iese cu prietenii, care citeste si beletristica nu numai carti de specialitate. "Imi place foarte mult partea practica a chimie, mai ales cea organica. Multe sinteze realizate aici te pot ajuta chiar si in bucatarie, chiar daca eu nu stiu sa gatesc", spune zimbind Vlad Luca.

Tudor Balan (Chimie): Plec in America, sint mai multe oportunitati

Vlad nu merge singur, in iulie, la Cambridge. Din lotul national de chimie face parte si Tudor Balan, elev in clasa a X-a la Colegiul "Costache Negruzzi", pregatit de profesorul Vasile Sorohan. "Chimia este stiinta prin care putem intelege din ce sintem facuti. Este un obiect pe care trebuie sa il intelegi, nu sa il inveti doar la nivel teoretic", spune Tudor Balan, care a cistigat anul trecut o medalie de aur la individual si una de argint la echipe la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori din Coreea.

Cu toate ca a facut cunoscut numele Romanie in strainatate prin medaliile si performantele sale, Tudor nu este patruns de sentimentul national. Mai mult decit atit, tinarul va pleca imediat ce termina liceul in America, la Universitatea din Missouri. "Am ales America pentru ca acolo sint mult mai multe oportunitati. Un doctorat in Romania nu valoreaza cit unul acolo. Aici totul merge prost, atit sistemul cit si mentalitatea, pe cind in State esti apreciat pentru ceea ce esti", spune tinarul, suparat pe faptul ca romanii se prefac ca totul merge bine, cind de fapt lucrurile nu sint chiar asa.

Nepotismul si coruptia sint in floare in aceasta tara, in opinia lui. Ca si ceilalti olimpici, si Tudor este un tinar normal, care are timp pentru toate, care invata cit trebuie si cum trebuie. Mai nou, s-a apucat de studiat singur chitara.

Stefana Anita provine dintr-o familie de matematicieni

Colega sa, olimpica la matematica, Stefana Lucia Anita, studiaza de mica pianul. Se relaxeaza atunci cind atinge clapele acestui instrument. Stefana este eleva in clasa a IX si va merge la sfirstiul lunii iunie la Balcaniada de la Sarajevo. Aceasta participare este o consecinta a faptului ca tinara a cistigat anul acesta premiul I, cu cel mai mare punctaj, la etapa nationala.

"Este pentru prima data cind particip la Balcaniada pentru juniori", spune tinara, care provine dintr-o familie de matematicieni. Bunicul ei a fost profesor de matematica la Colegiul National, bunica a fost tot profesoara de matematica. Tatal este profesor la aceeasi disciplina la Universitatea "Al.I. Cuza", mama este profesoara de fizica iar sora ei este studenta in primul an la Informatica-matematica. Doar bunicii de pe mama ies putin din acest tipar, bunica fiind profesoara de istorie iar bunicul inginer. "Nu pare sa avem prea multa imaginatie daca este sa ne uitam la familia mea", spune rizind Stefana.

Cu toate ca provine dintr-o familie de matematicieni, eleva nu s-a simtit constrinsa in alegerea sa. S-a indreptat spre acesta disciplina pentru ca "se pare ca imi merge mintea pentru asta", sustine tinara, careia ii place sa isi petreaca timpul liber cu prietenii, ascultind muzica, citind literatura SF. "Sora mea a dat o sansa Romaniei, pentru ca s-a inscris aici la facultate. Eu as vrea sa merg la Ecole Normale din Paris, pentru ca mi-a placut foarte mult Franta. Oricum, cind voi fi mare imi doresc sa intru in cercetare sau in invatamintul universitar", isi doreste tinara, care este pregatita de profesorul Adrian Zanoschi.

Daria Condrea are miine olimpiada la Romana

Stefana face parte din clasa profesorului Camelia Gavrila, la fel ca si Daria Condrea, olimpica la limba romana. Ea va pleca spre Bucuresti chiar astazi, pentru ca olimpiada incepe pe 22 mai. Si ea face pian.

Nici mama, nici tatal ei nu au vreo legatura cu disciplina la care tinara s-a facut remarcata. "Am avut noroc sa dau peste doamna diriginta Gavrila, care si-a dat seama ca sint buna la aceasta disciplina si s-a implicat mult", spune tinara, care spera sa iasa si la competitia din Capitala pe primul loc.

Spre deosebire de colegii ei, Tudor si Stefana, Daria nu va pleca sa studieze in afara, insa, "daca as avea posibilitate, as studia la alta universitate din afara pentru ca la noi in Romania, asa cum spune si Tudor, valorile nu sint recunoscute. Totul merge pe pile si pe nepotisme".

Vladimir Rumleanschi (Geografie) este basarabean

Daca elevii olimpici de la Colegiul Costache Negruzzi planuiesc sa paraseasca Romania, cei trei campioni de la Colegiul National sustin ca sint prea tineri ca sa se gindeasca la acest subiect. "Sa scapam de BAC si de criza economica si apoi ne mai gindim si la acest aspect", spune zimbind Vladimir Rumleanschi, elev in clasa a X-a si olimpic la Geografie. El va merge impreuna cu Mircea Rosca la competitia din Polonia.

Vladimir, care a facut gimnaziu intr-o localitate rurala din Republica Moldova, a inregistrat anul trecut un record: a fost primul elev iesean care fost admis in lotul national la geografie, obtinind medalie de argint la Olimpiada Internationala de Geografie, care s-a desfasurat in Tunisia. "Pentru performanta trebuie sa faci sacrificii", spune tinarul pregatit de profesoara Cornelia Fiscutean.

Vladimir a ales sa vina in Romania pentru ca a dorit sa capete o altfel de experienta si, in plus, dorea sa isi obtina independeta de la o virsta cit mai mica, pentru a-si forma astfel o personalitate cit mai puternica. Vladimir este la fel de plin de viata ca si ceilalti colegi. Mai mult decit atit, este cit se poate de spiritual, pus bine la punct cu ce se mai intimpla prin lume.

Desi sta la camin, Vladimir nu se plinge ca nu poate invata, insa recunoaste ca e putin mai greu. "Daca invatatul e una dintre prioritati, atunci totul este bine. Eu stau in camera cu un coleg. Ii sint extrem de recunoscator familie lui, care mi-a fost mereu alaturi", sustine Vladimir, care isi doreste ca si colegii sai sa aiba o alta imagine asupra scolii, sa isi gaseaca alte modele decit cele gen Gigi Becali.

"Mi-ar placea ca sistemul sa se schimbe intr-atit incit sa ridicam media la nivel general. Da, sint virfuri in Romania, insa ar trebui sa fie cit mai multi elevi ca noi", isi doreste Vladimir, care recunoaste ca intre Republica Moldova si Romania exista diferente doar la modul de organizare a scolii, nu si la capitolul materii de studiu si mod de predare.

Tudor Tiron Giurgica (Fizica): Nu inteleg de ce multa lume critica invatamintul din Romania

"Nu inteleg de ce multa lume critica sistemul de invatamint din Romania. Sa nu uitam ca, in fiecare an, Romania obtine o gramada de medalii si este mereu in fruntea clasamentului", spune Tudor Tiron Giurgica, olimpic la fizica si elev in clasa a IX-a. 

Tinarul s-a intors anul trecut, ca si Tudor Balan, cu o medalie de aur de la Olimpiada din Coreea iar acum se pregateste pentru Olimpiada Internationala de Fizica din Iakutia, Siberia, care va avea loc la inceputul lunii iulie.

Este pregatit pentru concurs de profesorul Jean Rotaru . "Am ales fizica pentru ca imi place, desi parintii mei nu au nici o treaba cu acest domeniu. Atunci cind ajungi la astfel de rezultate devine din ce in ce mai greu pentru ca trebuie mereu sa te autodepasesti. E mai mult decit o ambitie personala", spune tinarul, care inca nu are nici o ideea despre ce va face cind va termina liceul: daca va studia fizica in tara sau va pleca in strainatate.

Pina atunci va continua sa studieze ceea ce ii place fara insa sa uite si de celelalte materii, Tudor numarindu-se printre putinii elevi din Iasi care a terminat gimnaziu cu nota zece.

Monica Foszto a renuntat la chitara pentru matematica

Cea mai tinara dintre cei opt olimpici ieseni este Monica Foszto. Este eleva in clasa a VIII-a la acelasi liceu cu Vladimir si Tudor si face parte din echipa de romani care va participa la Balcanianda de matematica din Sarajevo, alaturi de Stefana. "Este o senzatie foarte placuta sa-ti demonstrezi tie si celorlalti ca poti. Am aratat ca pot fi foarte buna, ca sint capabila. Insa, odata cu performanta, apar tot felul de activitati la care trebuie sa renunti pentru ca nu mai ai timp", spune Monica.

Ea a renuntat la cursurile de chitara la care s-a inscris in iarna, insa ca si ceilalti colegi este constienta ca pentru performanta trebuie sa faci sacrificii si nu trebuie sa neglijezi celelalte obiecte. "Eu nici nu am intrat la liceu deci nu stiu ce vor face apoi, daca voi pleca sau nu din tara. Oricum, este un domn de la un liceu particular din Bucuresti care vineaza olimpici, si care ma tot suna, insa nu vreau sa plec acolo pentru ca eu nu pot trai fara mama, de care sint foarte atasata, si, in plus, m-am obisnuit aici", explica Monica, care este ajutata de profesoara Valerica Benta.

Toti acestia elevi sint convinsi ca le-ar fi fost mult mai greu daca nu ar fi fost ajutati de profesorii lor, care le-au descoperit talentul si care s-au implicat activ in studiul la discipinele pentru care vor concura la Olimpadele Internationale. Ei considera ca performanta se poate obtine doar prin studiu si ca nu exclude o viata normala cu activitati specifice virstei. In ceea ce priveste dezvoltarea lor ca cetateni ai acestei tari, parerile sint impartite: din nefericire, jumatate dintre ei ar renunta la Romania oricind.

Comentarii