Fara locuri cu taxa in universitatile de stat?

joi, 19 mai 2011, 15:46
2 MIN
 Fara locuri cu taxa in universitatile de stat?

Universitatile de stat ar trebui sa elimine locurile de studii cu taxa. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege initiat si depus la Parlament de deputatul PDL Catalin Croitoru (fost lider sindical in domeniul educatiei) si de senatorul PDL Petru Filip, care vor sa modifice astfel Legea Educatiei Nationale.

In expunerea de motive, cei doi arata ca actualele reglementari ale legii "pot afecta negativ universitatile particulare si confesionale".

Rectorii universitatilor de stat iesene au declarat ca aceasta propunere este discriminatorie si neintemeiata.

Prof. Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, a precizat ca universitatile reprezinta o piata concurentiala, iar acest demers legislativ incalca egalitatea de sanse intre institutiile de invatamint superior. "Daca o universitate are capacitatea de a asigura mai multe locuri decit cele care au finantare de la buget, de ce sa nu o faca? Universitatile de stat pot organiza concursuri pentru ocuparea locurilor in regim cu taxa dupa ce au asigurat locurile cu finantare de la buget. Pina la urma, cei mai buni studenti vin la universitatile de stat, unde au un invatamint de calitate si profesori mai buni si nu platesc taxe", a declarat Gerard Jitareanu.

De aceeasi parere este si rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", care spune ca in majoritatea tarilor dezvoltate exista o taxa generala de studii, si ca Romania este o tara mult prea saraca ca sa-si propuna atitea gratuitati. "Universitatile nu sint un bun public, sint un bun meritocratic, in sensul ca se inscriu doar cei care au potentialul necesar pentru studii superioare, si in aceasta idee trebuie gindit un sistem care sa finanteze pe cei capabili, dar sa le ofere sanse si celorlalti. Cit despre universitatile private, la nivel international exista perceptia ca acestea fac parte din elita academica mondiala si constituie o alternativa la invatamintul de stat. In Romania nu este tocmai cea mai potrivita alternativa, pentru ca universitatile private romanesti nu vor fi niciodata la nivelul universitatilor de stat", a declarat Vasile Isan.

Ce spun privatii

De partea cealalta, profesorul Doru Tompea, rectorul Universitatii "Petre Andrei", institutie privata, a spus ca e normal ca acest demers legislativ sa deranjeze pe rectorii universitatilor de stat, desi nu crede ca acesta va fi aprobat. "De 21 de ani universitatea noastra functioneaza pe o piata agresiva, care pina in 2002 era monopolista,

incercind sa facem fata tuturor cheltuielilor si sa pastram un nivel inalt de educatie, in timp ce alte universitati de 150 de ani sint finantate din bugetul statului. Este foarte greu, si cu toate acestea noi am pastrat cifra de scolarizare la 500 de euro, in timp ce altii le-au marit in mod exacerbat. Acum, noua Lege a Educatiei aliniaza toate universitatile, nu mai sint universitati de stat si private, exista universitati bune si proaste", a spus rectorul Tompea.

Cu privire la aceasta propunerea legislativa, secretarul de stat Catalin Baba a declarat ca Ministerul Educatiei nu va initia un act de modificare a noii Legi a Educatiei Nationale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii