In acest an, la Iasi au loc 19 concursuri de titularizare

luni, 14 mai 2007, 13:43
4 MIN
 In acest an, la Iasi au loc 19 concursuri de titularizare

18 scoli din judet, implicate in experimentul descentralizarii invatamintului, vor organiza singure concurs de titularizare. Multi dascali cred ca noul sistem implica mai multe riscuri, printre care subiectivismul comisiilor de evaluare si sistemul de pile care ar putea functiona in cazul selectiei viitoarelor cadre didactice.

Pe de alta parte, suprapunerea perioadei de sustinere a examenului de bacalaureat cu a concursului de titularizare inseamna doua tipuri de comisii si implica responsabilitate dubla din partea directorului.

Profesorii mai ridica si problema absolventilor care ar putea fi dezavantajati de titularizarea la nivel de scoala. Pe de o parte pentru ca abia sint iesiti din licenta cind au loc concursurile in scoli, iar pe de alta pentru ca in general scolile prefera cadrele cu experienta.

La tara nu prea sint candidati

In acest an, concursul de titularizare va fi organizat la Iasi atit la nivel de centre de examen, cit si la nivelul unitatilor de invatamint, ceea ce se doreste a fi un pas in fata spre descentralizarea invatamintului preuniversitar. Fiind prima astfel de incercare in contextul actual, organizarea din acest an a concursului de titularizare naste incertitudine si confuzie in rindul managerilor.

"Nu avem alta solutie decit sa incercam, sa experimentam si sa speram ca o sa iasa bine. Este destul de greu si costisitor", a declarat Marcela Popa, directoarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 22 din Iasi, una dintre unitatile implicate in pilotarea descentralizarii.

"Organizam concursul numai daca ramin posturi. Am regretul ca nu putem vedea candidatii la catedra", a declarat si Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Emil Racovita", care si-ar fi dorit ca examenul sa aiba si o proba de testare a abilitatilor didactice.

In mediul rural, posturile asteapta sa fie ocupate. La Scoala cu clasele I-VIII din Plugari, de exemplu, vor fi patru catedre vacante, la educatoare, romana, engleza si franceza/geografie. "Nu prea avem candidati. Cit despre organizarea comisiilor, vom colabora cu Inspectoratul Scolar pentru a avea metodist si profesor universitar", a precizat Lenuta Deleanu, directorul Scolii Plugari.

Mai multi directori se intreaba insa in ce masura profesorii universitari vor merge in diverse cotloane de judet, mai ales in conditiile in care sint prost platiti. "Prin decizia consiliului de administratie al scolii, competentele profesorului universitar pot fi inlocuite cu cele ale profesorilor cu gradul intii sau doi", a oferit o solutie sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila.

Absolventii, in dezavantaj

Perioada de desfasurare a concursurilor de titularizare este 12 iunie – 13 iulie 2007. "Pentru ca absolventii de anul acesta sa poata participa la examen, ar trebui ca acesta sa fie desfasurat in ultimele zile ale perioadei, ca sa poata face rost de adeverinte doveditoare ale calitatii de absolvent de studii superioare, asta desigur tinind cont ca, in general, examenele de licenta au loc in luna iunie", a mentionat Adrian Mantu, inspector de personal in cadrul ISJ Iasi.

"Vreau sa organizam concursul pina pe 10 iulie. Vom accepta si adeverinte pina la eliberarea documentelor absolventilor din acest an", a declarat Liliana Centea, directoarea Grupului Scolar "Unirea" Pascani.

Pe de alta parte, scolile cauta profesori cit mai experimentati. "Proaspetii absolventi ar trebui sa poata fi angajati pe perioada determinata intr-un program de mentorat, astfel incit performantele lor in ceea ce priveste competentele de predare sa fie foarte bune", este de parere Seryl Talpalaru.

Concursul, un fruct tentant pentru comisii

Insa cel mai mare risc, sustin unii dascali, este cel al subiectivismului si corectitudinii comisiilor de evaluare.  "Nu doresc deocamdata sa organizez titularizarea la nivelul scolii. Fructul nu este copt, iar tentatiile mari", a spus Alexandru Guta, directorul Liceului "Al. I. Cuza".

"Intr-adevar, subiectivismul ar putea interveni, insa se tinde spre descentralizare si spre plasarea responsabilitatii la nivelul scolii. Fiecare director de unitate va dori oameni competenti si de aceea ar trebui sa actioneze cu responsabilitate", a precizat Marcela Popa, directoarea GPP nr. 26.

Sefa ISJ combate posibilele pile care ar putea aparea prin buna-credinta a comisiilor. "Consider ca managerii isi doresc in continuare posturile pe care le ocupa, drept pentru care am incredere in buna lor credinta. Pe de alta parte, ISJ va monitoriza desfasurarea concursului prin observatori de la alte scoli", a declarat Camelia Gavrila.

Lista posturilor vacante se afiseaza pe 17 mai

Potrivit metodologiei, fiecare scoala la care va avea loc concursul de titularizare trebuie sa organizeze comisii de inscriere, de elaborare a subiectelor si de evaluare de tipul celor care vor exista si la concursul national.

Cele 18 scoli care isi asuma raspunderea pilotarii titularizarii la nivel de unitate sint Colegiile "Emil Racovita", "Costache Negruzzi" si "Octav Bancila",  Grupurile Scolare de Turism Iasi, "I.C. Stefanescu" Iasi, "Unirea" Pascani si Grupul Scolar Vladeni, Scolile "B.P. Hasdeu", "Ion Creanga" si "Garabet Ibraileanu", Gradinita cu program prelungit 26 din Iasi, Gradinita cu program prelungit si cea cu program normal din Tirgu Frumos, Liceul Teoretic "Ion Neculce" – Tg. Frumos si Scoala de Arte si Meserii Tg. Frumos, Scolile Plugari, Scinteia si Borsa.

"Pe 17 mai vom afisa lista completa si finala a tuturor catedrelor vacante, precum si centrele care vor organiza titularizarea la nivel national. Pe 18 mai incep inscrierile pentru concurs", a mentionat Adrian Mantu.

In urma cu un an, potrivit metodologiei, unitatile de invatamint ar fi putut, de asemenea, sa organizeze singure concursul de titularizare, insa nici una nu a ales atunci o astfel de modalitate de ocupare a posturilor libere.

Comentarii