Investitii de mii de miliarde la universitati din Iasi

luni, 14 ianuarie 2008, 17:10
3 MIN
 Investitii de mii de miliarde la universitati din Iasi

Universitatea „Al.I. Cuza" a anuntat un ambitios plan de investitii si achizitii pe anul 2008. Mare parte din investitii vor fi realizate din venituri proprii, – aproximativ 300 de miliarde de lei vechi – la care se adauga o suma de 900 de miliarde solicitata Ministerului Educatiei.

„Unele din lucrarile pe care si le-a propus universitatea in acest an vor fi realizate in continuarea celor de anul trecut, dar sint prevazute si altele noi", a declarat Bogdan Plescan, directorul general administrativ.

In fruntea listei se afla finalizarea caminului Akademos, care va fi terminat pina in luna mai. In acelasi timp, se va continua consolidarea corpului A, cu latura de sud, apoi cea de vest a cladirii. De asemenea, universitatea si-a propus inceperea lucrarilor de consolidare a corpului B, finalizarea caminului C3 si consolidarea cantinei „Titu Maiorescu", urmind ca din vara sa inceapa lucrarile si pentru caminul C5.

Lucrari de consolidare se vor mai efectua pentru corpul administrativ, Observatorul Economic, Muzeul de Istorie Naturala si pentru doua cladiri din statiunile de la Agigea si Piatra Neamt. Pentru aceste lucrari va fi alocata o suma de 71 de miliarde din veniturile proprii. Pe linga acestea, se intentioneaza o serie de lucrari de reabilitare la caminul Gaudeamus, la statiunea de cercetare stiintifica si practica studenteasca „Ion Gugiuman" din judetul Suceava, reabilitari termice pentru caminele C8, C10, C12 si C13, lucrari care se vor efectua si in complexul Tirgusor. Suma alocata acestor lucrari va fi de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi, tot din veniturile proprii ale universitatii.

Se va trece si la reabilitarea spatiilor de invatamint, a curtii interioare a corpului A si in cele din urma la o investitie mai veche a universitatii privind turnul de apa, urmind ca de la anul sa inceapa imprejmuirea zonei, a mai precizat Bodgan Plescan.

Si Gradina Botanica este cuprinsa in proiectele din acest an, mai exact lucrari privind instalatiile electrice, sere, parcul din aceeasi zona, unele din lucrari fiind efectuate si in timpul anului trecut. De asemenea, au fost prevazute lucrari la retelele electrice si in statiunea de cercetare pentru Biologie Marina de la Agigea, Potoci ti Muzeul de Istorie Naturala, care va fi reabilitat in ideea introducerii in circuitul muzeistic international.

In ceea ce priveste proiectarea studiilor de fezabilitate, este luata in evidenta extinderea corpului B, constructia unei sere acvariu in interiorul Gradinii Botanice, constructia complexului sportiv pentru Facultatea de Educatie Fizica si Sport si lucrari la statiunea de la Tulnici, judetul Vrancea.

Planuri mari si la "Arte"

Universitatea de Arte „G. Enescu" se poate mindri cu achizitii consistente facute in 2007, dar si anul 2008 este plin de proiecte. Cea mai mare realizare din anul 2007 este considerata a fi achizitionarea unor instrumente muzicale in valoare de 15 miliarde lei vechi, cu fonduri primite de la MECT, dupa 40 de ani in care universitatea nu a mai facut nici un fel de achizitii de acest gen.

Pentru dotarea laboratoarelor au fost atribuite 43 de miliarde, iar pentru instrumentele muzicale aproximativ 18 miliarde, din care au fost cheltuite doar 15. Au fost cumparate instrumente de suflat (flaut, oboi, contrafort, saxofon si clarinet) si piane, ultimele insumind 18 miliarde lei. Cele mai valoroase sint 2 piane marca Steinway, ambele in valoare totala de 150.000 de euro. Cheltuielile de anul trecut pentru consolidare au fost de aproximav 2.840 de mii lei noi, adica aproximativ 28 de miliarde de lei vechi.

Si pentru 2008 sint prevazute multe planuri de modernizare a universitatii. In aproximativ doua luni vor fi terminate doua studiouri, un studio teatru si un alt studio muzica de camera, unde se vor putea edita si cd-uri, dotate cu toata aparatura necesara. Costul acestor laboratoare este de 35 de miliarde de lei vechi.

Tot in acest an, vor fi realizate urmatoarele doua tronsoane ale sediului universitatii, in colaborare cu Banca Mondiala. Un alt proiect consta in mansardarea cladirii, la finalizarea careia universitatea va avea 30 de sali in plus.

Comentarii