La 50 de ani, obligati de Guvern sa faca facultate. Abramburica isi merita renumele?

Subtitlu

sâmbătă, 02 februarie 2013, 12:50
5 MIN
 La 50 de ani, obligati de Guvern sa faca facultate. Abramburica isi merita renumele?

Ecaterina Andronescu a semnat in decembrie o ordonanta de urgenta guvernamentala (OUG nr. 92 – n.r.), prin care se stipuleaza, la articolul 6, ca „educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare" a acesteia. Sindicalistii sunt surprinsi de faptul ca s-a emis acest act normativ, pe de o parte pentru ca nu au fost deloc consultati, dar mai ales pentru ca nu considera ca este firesc sa se ignore experienta si pregatirea pedagogica temeinica a absolventilor de scoli normale. Ieri, fostul ministru a nuantat, spunand ca, atunci cand OUG 92 va ajunge la dezbateri in Parlament, acea prevedere de mai sus va fi scoasa. Cand se va intimpla asta, nimeni nu poate acum sa stie. In plus, ce se va intimpla la dezbaterile parlamentare in mod sigur nu poate garanta un singur parlamentar, cum este Ecaterina Adronescu? Pana una sau alta, OUG 92 este in vigoare si va produce efecte mult timp de aici inainte.

Fara replica

„M-a lasat fara replica, in sensul ca nu ma asteptam sa emita un asemenea act normativ. Vom discuta aceasta ordonanta in detaliu cu colegii nostri care sunt implicati, pe toate categoriile dumnealor de varsta, si, in functie de opiniile dumnealor, vom lua atitudine. Inainte de a lansa in mass-media si in eter hotararea lor, era normal sa avem o discutie cu cei din minister, ca sa ne spunem si noi parerea. Stiu ca acum cativa ani s-a discutat ca tot personalul de predare din invatamantul romanesc sa aiba studii superioare, e adevarat lucrul acesta si am fost de acord. Dar cei care sunt in perioada aceasta in sistem fara studii superioare sunt invatatorii nostri care au facut liceul pedagogic de 5 ani, cu practica foarte multa si cu o experienta in fata careia ne inclinam", a comentat Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale „Gh. Asachi" Iasi. Conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) admite ca masura este corecta si necesara atat timp cat ii vizeaza numai pe cei care vor sa intre in sistem, pentru a preda la gradinita sau la clase primare. Aceasta prevedere este cuprinsa si in actuala Lege a Educatiei.

Echivalari nu se mai fac

„Eu as merge pe urmatoarea mentiune: cei care au facut ceea ce au facut sa intre in lichidare si sa urmeze studii superioare optional, adica doar daca doresc, avand stimulent salariul care va rezulta in conformitate cu aceste studii. Pentru cei care vin din spate sa se prevada obligativitatea acestor studii superioare. Nu este normal sa iei acum niste oameni cu experienta, de care trebuie sa se tina cont si pe care nu poti sa o ignori, si sa-i cari pe la facultati. Vorbim, totodata, si de principiul unei legi, ale carei prevederi nu pot fi aplicate decat pe viitor, si nu retroactiv. E clar o scapare care va fi remediata", a punctat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP.

Pana sa afle ca vor fi obligate sa urmeze studii de licenta pentru a putea ramane la catedra, cadrele didactice vizate au tot asteptat un raspuns din partea ministerului in legatura cu echivalarea competentelor profesionale dobandite intr-un cadru formal sau informal. Pentru echivalari si-au depus dosare peste 1.200 de educatori si invatatori din judet, printre ei fiind si dintre cei care au inceput facultatea. In urma echivalarii, potrivit unei metodologii aprobate prin ordin ministerial,  deveneau profesori pentru invatamant prescolar, respectiv profesori pentru invatamant primar.

„Echivalarile nu se mai fac. Oamenii au trimis dosare, dar nu a venit raspunsul de la Bucuresti, deci nu se produce efectul acelor echivalari. Alinierea la sistemul european presupune sa acceptam aceasta realitate, chiar daca este trista, chiar daca, sentimental vorbind, absolventii de scoli normale sunt foarte buni. Daca ne gandim la toti cei pe care i-am evaluat de-a lungul timpului, constatam lucrul acesta, insa nu avem cum sa ramanem doar la nivel de liceu pentru cei care capata statutul de profesor. Stiti foarte bine ca s-a introdus sintagma de profesor de invatamant primar si profesor de invatamant prescolar. Trebuie insa gasita o forma prin care scolile normale sa ramana, cu un anume beneficiu pentru cei care le termina. Trebuie gasita o forma conceputa ca anii aceia de studiu, care sunt foarte importanti pentru pregatirea de baza, inainte de studierea la nivel de licenta, sa conteze intr-un fel si sa foloseasca absolventilor", a precizat Camelia Gavrila, sefa ISJ Iasi.

Cadrele didactice care vor fi afectate de aceasta masura nu inteleg de ce s-a anulat posibilitatea de a-si echivala competentele profesionale si li se impune, in schimb, sa-si completeze studiile. „In 2012, am facut niste dosare pentru echivalarea competentelor profesionale si in luna noiembrie ar fi trebuit sa primim acele certificate care sa demonstreze ca nu mai suntem invatatori, chipurile, ci profesori pentru invatamantul primar. Nu s-a primit insa, pana la ora aceasta, niciun fel de hartiuta pentru absolut nimeni din tara, iar problema a ramas asa suspendata. Din punctul meu de vedere, vorbind doar despre persoana mea, eu mai am 6 ani pana la pensie. Daca cineva imi va demonstra mie ca pentru ultimii 2-3 ani nu mai sunt bun si toate rezultatele mele vor fi sterse cu buretele, atunci stau si ma intreb ce-am mai cautat peste 40 de ani in invatamant", a spus contrariat Vasile Mindirigiu, invatator la Scoala „N. Iorga", ale carui merite pedagogice au fost rasplatite cu distinctia de merit „Gh. Lazar".

Unii dascali sustin masura

Alti invatatori spun ca echivalarea competentelor profesionale nu i-ar fi multumit, intrucat le garanta doar titlul de profesori in invatamantul primar, nu si un salariu mai bun, motiv pentru care s-au si inscris la facultate, chiar daca au peste 50 de ani. „Am facut dosar pentru echivalare, fiindca voiam sa demonstrez ca pot. Eram insa deja student (anul II in prezent – n.r.), la specializarea Pedagogia invatamantului preprimar si primar din cadrul Universitatii «Stefan cel Mare» din Suceava, fiind mai aproape pentru mine. Nu mi-am dorit neaparat sa fiu student, dupa 36 de ani de vechime in invatamant, dar la facultate apar niste noutati pe care la cursurile de perfectionare le intalnesti numai pe ici, pe colo. Plus ca, daca eu am un salariu de aproximativ 1.700 de lei pe luna, un coleg cu aceeasi vechime si tot cu gradul I, insa cu studii superioare de specialitate, ajunge sa incaseze 2.100 lei pe luna. Consider ca masura data de Ecaterina Andronescu e buna in primul rand pentru ca ii pune pe oamenii amortiti, plafonati, la treaba. Cei care vor considera ca e inoportun sa faca facultate cu cativa ani inainte de a se pensiona o sa stea linistiti si o sa le ia locul cei cu diplome luate in dosul pietei", e de parere Valerian Anita, invatator la Tatarusi.

Pana una sau alta, ramane intrebarea: ce vor face acum cei vizati de ordonanta? Nimeni nu are un raspuns clar, cu atat mai mult cu cat nimeni nu pare a se grabi pentru a trece prin Parlament o eventuala modificare a actului normativ. In aceste conditii, putem pune intrebarea daca nu cumva, printr-un astfel de act normativ, s-a dorit doar oferirea de „carne de tun" pentru universitatile private, multe din ele in situatii dificile din cauza crizei, dar si a severitatii bacalaureatului din ultimii ani.

Comentarii