La Iasi au fost desfiintate 584 de catedre in invatamint

miercuri, 02 septembrie 2009, 16:01
2 MIN
 La Iasi au fost desfiintate 584 de catedre in invatamint

Anul scolar incepe cu 584 de catedre mai putin decit anul trecut. Aceasta decizie este consecinta faptului ca Ministerul Educatiei a cerut reducerea cheltuielilor de personal. Cele 584 de posturi au fost obtinute prin diferite metode, de la comasarea claselor pina la obligarea directorilor de scoli de a-si completa catedrele, insa nici un cadru didactic nu a fost dat afara.

In 19 unitati scolare, directorii de scoli si-au pierdut functia ca urmare a faptului ca respectivele unitati nu indeplineau conditiile detinerii personalitatii juridice. Una din acestea e Scoala Pietrosu – Tatarusi, care a fost desfiintata desi avea peste 200 de copii, cu tot cu prescolari, insa nu a primit avizul consiliului local spre a-si continua existenta.

Cu alte cuvinte, aceste scoli care nu detineau numarul de 200 de scolari sau 100 de prescolari vor fi coordonate de unitatea scolara din comuna respectiva. In locul acestor directori, vor fi numiti coordonatori.

"Nu se stie daca vor fi aceiasi directori denumiti si coordonatori sau vor fi numite alte persoane", a explicat Ovidiu Ursache, inspector general adjunct.

Prin eliminarea functiilor de directori s-au redus cheltuielile cu angajatii, care primeau pentru aceasta functie cam 40% in plus la salariu. In prezent, in judet sint 9.402 posturi didactice, dintre care aproape 3.000 sint ocupate de suplinitori. Aceste posturi sint distribuite in 309 unitati de invatamint, care si-au realizat planul de scolarizare in proportie de 99,5%.

Sint insa si clase de-a IX-a, mai ales la profilul tehnic, dar si la seral, care nu s-au mai infiintat pentru ca a lipsit numarul de elevi. Asa ca, daca la nivelul invatamintului liceal au fost propuse 1.023 de clase, doar 1.008 s-au si realizat. In schimb, la nivelul scolilor de arte si meserii s-au realizat 204 clase, exact cite au fost si propuse.

In anul scolar 2009-2010 in judetul Iasi sint la nivelul invatamintului primar 1.936 de clase, la cel gimnazial 1.776 de clase si 1.135 de grupe pentru invatamintul prescolar. Doar in municipiu numarul de prescolari a fost mai mare decit numarul de locuri, insa Inspectoratul a reamenajat spatii necesare pentru inca 13 grupe de prescolari. Investitia ISJ in aceste spatii este de 510.000 lei.

Comentarii