O eleva de la Liceul de Informatica va sustine pozitia Suediei in Parlamentul European

luni, 22 martie 2010, 15:24
3 MIN
 O eleva de la Liceul de Informatica va sustine pozitia Suediei in Parlamentul European

Ioana Roxana Zamfir, eleva in clasa a XII-a la Liceul de Informatica "Grigore Moisil", va participa alaturi de alti 179 de tineri din tarile membre UE la mai multe intruniri in Parlamentul European, programate in intervalul 10-17 aprilie.

"Va fi o simulare, toti cei selectati o sa jucam roluri ca in Parlamentul European real. Si nu sintem doar politicieni: unii sint jurnalisti, altii fotografi, ONG-isti, oameni care fac lobby pentru diverse cauze", a precizat Ioana.

Timp de o saptamina, cit va sta la Strasbourg, Ioana va trebui sa aiba interventii prin care sa prezinte pozitia Suediei fata de organismele modificate genetic si fata de emigrarea cetatenilor din afara Uniunii Europene. Pentru portofoliile din Consiliul Europei, respectiv din Parlamentul European, au aplicat 700 de tineri cu virste intre 18 si 25 de ani din toate tarile UE.

Selectia s-a facut in baza unui eseu pe tema "Entitatea europeana e un mit" si in functie de informatiile despre formarea personala, furnizate in formularul de inscriere.

"Am aplicat in luna ianuarie, iar in urma cu doua saptamini am primit o cartulie despre directive si legi europene pe care trebuie sa le invat, fiindca am de elaborat doua proiecte de lege, fiecare de cite doua pagini, despre pozitia Suediei fata de doua problematici intens discutate in Uniunea Europeana: organismele modificate genetic si emigrarea. Pina pe 28 martie, trebuie sa il trimit", a precizat Ioana.

Candidatii au platit o taxa de participare de 120 de euro si trebuie sa suporte, de asemenea, costurile deplasarii. "Pentru un bilet dus – intors iti trebuie in jur de 400 de euro, nu mi-as fi permis, dar am obtinut o bursa pe care o organizatie ieseana o ofera de citiva ani de zile elevilor foarte buni din liceul nostru", a spus Ioana. Ea are sansa sa traiasca o astfel de experienta in inima Uniunii Europene, fiindca si-a cultivat spiritul de initiativa de la inceputul liceului. S-a implicat in activitati de voluntariat si a sustinut mai multe proiecte extrascolare.

Proiectul pe care il va sustine la Strasbourg ii va permite sa se familiarizeze cu domeniul pe care il va studia la facultate.

Va urma facultatea in Scotia

Din decembrie anul trecut, a inceput demersurile pentru a se inscrie la Universitatea de Politica si Relatii Internationale din Kent, primul pas spre o viitoare functie de europarlamentar. "Am fost acceptata si de alte doua universitati din Scotia, insa am optat pentru cea din Kent, Marea Britanie, pentru ca, dupa trei ani de teorie, faci unul de practica la Bruxelles, direct la sursa", a mentionat Ioana.

Taxa de scolarizare ajunge la 3.200 de lire pe an, pe care o va acoperi dintr-un imprumut pe care il va face acolo. "Este un program sustinut de Guvernul britanic prin care poti face un imprumut pe durata studiilor, iar banii ii returnezi din momentul in care ai un job. Daca ai o ruda care locuieste in UK de cel putin trei ani, imprumutul nu mai este rambursabil", a spus ea.

A aplicat deja pentru o bursa de studiu de 1.000 de lire pe luna, care sa ii permita sa se descurce. "Fiind una singura pentru fiecare facultate, e foarte greu de luat", a marturist ea.

La virsta de 18 ani, Ioana viseaza sa aiba pe viitor o pozitie de pe care sa poata influenta in mod constructiv mersul lucrurilor in tara. "La noi mi-as dori sa avem un sistem de invatamint mai ordonat, sa fie pe viitor mai putina coruptie si nepotism si sa nu mai importam atit de mult din strainatate. Am ajuns sa importam si cartofi, rosii, ceapa din alte tari, cred ca ar trebui sa cumparam mai mult produsele autohtone, ca sa sustinem economia", a mentionat Ioana.

Comentarii