Olimpici la pictura, sah si italiana au fost admisi fara concurs la Medicina

luni, 25 iulie 2011, 22:21
5 MIN
 Olimpici la pictura, sah si italiana au fost admisi fara concurs la Medicina

 

In anul universitar 2011-2012, au fost admisi fara concurs, pe locurile destinate olimpicilor, la specializarile Medicina, Farmacie, Nutritie si dietetica, 12 absolventi de liceu. Pe lista olimpicilor se numara si elevi cu rezultate la alte olimpiade si concursuri decit cele de biologie, chimie sau chiar fizica. De exemplu, din Bistrita si Focsani au fost acceptate absolvente premiante ale olimpiadelor nationale de istorie si italiana, iar din Galati o absolventa premiata la concursurile nationale de pictura. Din Iasi, pe linga olimpicii si premiantii la concursurile de biologie, chimie, fizica sau matematica, a fost admis si un absolvent care a facut si face performanta in sah. „Am antrenamentul de a ma concentra in momentele esentiale", explica Emanuel Chifor, absolvent al Colegiului „Costache Negruzzi", profilul matematica-informatica. „Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu olimpicii ieseni admisi la Medicina, pentru a vedea ce i-a motivat sa se indrepte spre aceasta, dar si pentru a afla daca performantele in baza carora au fost acceptati ii vor ajuta mai departe.

„O senzatie cu totul speciala"

Singurii olimpici cu rezultate la biologie si chimie admisi la Universitatea de Medincina si Farmacie din Iasi sint Adela Constantinescu, absolventa a Colegiului National ca sefa de promotie, si Cristian Haba, absolvent al Colegiului „Racovita", unul dintre cei 13 zecisti la bacalaureat. Cristian a obtinut mentiune la olimpiada nationala de chimie, premii la olimpiada judeteana de biologie si a participat in clasa a IX-a la Olimpiada Internationala de Stiinte pentru Juniori. S-a inscris, de asemenea, la facultatile de Medicina din cadrul Universitatii Cambridge si a Colegiului Imperial din Londra, insa, pentru a fi admis, ar fi trebuit sa aiba promovat un bacalaureat international. „La facultatile de Medicina din Marea Britanie bacalaureatul romanesc nu este luat in calcul. Considera ca noi dam la bacalaureat prea putine discipline din aria Stiinte. Ar fi trebuit sa dau un bacalaureat international, care are o alta structura. Trebuie sa urmezi cel putin un an de liceu dupa modelul lor. Aveam de ales sa urmez o specializare adiacenta, Stiinte Biomedicale, insa aceasta era mai putin pe partea clinica si nu m-a interesat. Oricum, am oportunitatea sa plec din Iasi la alte universitati de medicina cu bursa Erasmus", a explicat Cristian. Medicina a fost singura lui optiune, fiind atras de acest domeniu din copilarie, datorita mamei, care este cardiolog la Spitalul de Neurochirurgie. „Mama este doctor cardiolog la Spitalul de Neurochirurgie si o vad cum se intoarce acasa dupa ce da un diagnostic bun sau ajuta un pacient. E o senzatie cu totul speciala, pe care vreau sa o traiesc si eu", a spus Cristian.

„Mi se pare captivant sa tii inima la propriu in mina"

Adela Constantinescu, olimpica nationala la biologie, va studia in Marea Britanie, la Imperial College of London, specializarea Stiinte Biomedicale. „M-am inscris si la Universitatea de Medicina din Iasi, pentru a avea mai multa siguranta, dar categoric voi pleca, pentru ca visul meu dintotdeauna a fost sa studiez la Londra. Faptul ca am fost acceptata acolo este o sansa foarte mare pe care mi-a oferit-o viata. Specializarea la care am fost acceptata nu implica din primii ani direct Medicina, insa dupa 3 ani pot echivala cursurile pentru Medicina generala sau pentru Genetica, numai ca in loc de 6 ani, va trebui sa fac 7", a spus Adela. Ideea de a studia la Londra o atrage foarte mult intrucit va intra in contact cu tineri din intreaga lume. „Am vorbit deja pe forumul universitatii cu viitori colegi din India, Germania, Pakistan, Suedia, practic asta e farmecul de a fi student in Londra", a explicat Adela. Nu are medici in familie, mama acesteia, Ioana Constantinescu, fiind directoarea Grupului Scolar „Ioan Holban", insa viseaza sa devina un cardiochirurg foarte bun. „Mi se pare captivant sa tii inima unui om la propriu in mina", a spus ea. Alaturi de cei doi olimpici, au fost admisi si doi absolventi de liceu cu rezultate bune la concursurile nationale de chimie si fizica. Norin Forna, fiul decanului Facultatii de Medicina Dentara, Norina Forna, a fost acceptat in baza rezultatelor obtinute la concursul national de fizica „Stefan Procopiu". Este absolvent al Colegiului „Eminescu" cu media 9,85 profilul Stiinte ale Naturii, iar la bacalaureat are media 9,23. Nu a putut fi contactat telefonic, pentru a explica ce anume il motiveaza sa urmeze Facultatea de Medicina, dar ar putea fi de inteles ca urmare a meseriei mamei.

Vrea sa urmeze modelul bunicului, tot medic

Constantin Vazdautan, absolvent al Colegiului „G. Ibraileanu" ca sef de promotie, profilul Stiintele Naturii, a fost premiat constant la concursurile nationale de chimie „Magda Petrovanu" si „ChimeXpert" (premiul I si premiul de excelenta, n.r.), dar si la etapa judeteana a concursului de matematica aplicata „Adolf Haimovici". Medicina a fost singura lui optiune, pe care o are in minte de la inceputul liceului. Din punctul sau de vedere, concursurile l-au ajutat sa isi creeze „un set de principii logice, o matrice de gindire". Vrea sa devina medic deoarece este dispus sa se sacrifice pentru binele oamenilor. „Iubesc umanitatea si vreau sa fac ceva pentru ea. Vreau sa ma sacrific pentru oameni", a explicat Constantin. Emanuel Chifor, absolvent al Colegiului „Negruzzi", a ales Medicina ca sa urmeze modelul bunicului sau. „Bunicul meu a fost doctor – ginecolog, nu stiu daca specializarea asta o sa ma capteze – si as vrea sa continui oarecum traditia. Imi place foarte mult aceasta profesie si sper sa aduc un plus medicinei romanesti. M-am mai inscris si la Facultatea de Biologie, ca sa mai am o optiune", a spus Emanuel. Crede ca performantele obtinute la sah pina in prezent – a fost si vicecampion european cu echipa Romaniei la sah rapid, in 2009 – arata ca si-a dezvoltat un mod de gindire structurat, un atu important pentru un student la Medicina. „Sahul, pe care il practic din clasa I – a fost la scoala greva timp de doua luni si mama m-a dus la club, ca sa imi ocup timpul – ma ajuta foarte mult. In primul rind am o memorie mai buna si atentia dezvoltata, cred ca am antrenamentul de a ma concentra in momentele esentiale. Voi putea sa dau un randament mai bun in perioada in care voi avea de invatat foarte mult. Cele mai multe competitii la care am participat au fost de sah rapid, care presupun un timp de gindire de jumatate de ora pentru fiecare jucator, fata de doua ore, cit e la sah normal", a spus Emanuel.

 

Comentarii