Profesorii: „Sintem vazuti ca niste vampiri care sugem singele poporului”

vineri, 31 octombrie 2008, 19:25
3 MIN
 Profesorii: „Sintem vazuti ca niste vampiri care sugem singele poporului”

"Sintem vazuti ca niste vampiri care sugem singele poporului". "Toata lumea ne arata cu degetul". "Noi sintem prea mici, mereu am cedat".

Directorii de scoli ieseni se simt umiliti pentru modul in care sint tratati de guvern. Degringolada si tensiunea din sistemul de educatie se resimte puternic si in cancelariile profesorilor de la Iasi.

Unii dascali nici nu mai spera sa resimta vreodata majorarea salariala de 50% in buzunar. "Situatia este foarte complicata in acest moment. Tensiunile deriva din faptul ca salariile cadrelor didactice sint intr-adevar foarte mici. La fel si a universitarilor, pina la gradul de conferentiar. Apoi, tensiune deriva si din faptul ca, desi Parlamentul a votat, credem noi, in cunostinta de cauza, detinind informatii clare despre situatia economica a Romaniei, noi acum am devenit cei care destabilizam economia Romaniei", a declarat directorul Colegiului National, Cristina Valcu, afirmind ca in cele mai multe expuneri sint amintite exemple de proasta practica. "Nimeni nu spune ca si profesorii de vocatie au exact aceleasi salarii", a completat Cristina Valcu.

Declaratiile reprezentantilor guvernului cu privire la norma cadrelor didactice si la munca depusa de acestea i-a afectat pe multi dintre profesori. "Ne simtim ca ultimii oameni. Cum sa intrebam parintii daca au de unde sa dea bani pentru investitii?", a intrebat, retoric, directoarea Grupului Scolar "Constantin Brancusi", Monica Trupina, facind referire la solicitarea premierului Tariceanu de a chestiona parintii, primariile si sindicatele cu privire la investit iile din infrastructura.

Sindicatele sint pregatite de greve. Intii grevele de avertisment, in legatura cu care federatiile au hotarit sa aiba date diferite. Astfel, Federatia "Spiru Haret" va intra in greva de avertisment luni, 3 noiembrie, iar Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, pe 10 noiembrie. Greva generala este programata sa inceapa pe 18 noiembrie, dar "data poate fi devansata, in functie de cum vor decurge lucrurile", a precizat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei "Spiru Haret".

"Nu stiu daca o greva generala va rezolva problema, mai ales pentru ca trebuie sa ne pregatim pentru tezele cu subiect unic. Ramine oricum de vazut; ideal ar fi sa se rezolve fara sa ajungem la masuri extreme", a declarat Gabriela Sandulescu, directoarea Colegiului "Mihai Eminescu".

Si directoarea Colegiului National, Cristina Valcu, este de parere ca greva "nu este buna nici pentru elevi si nici pentru profesori. Pe de alta parte, avind in vedere ca sint anuntate greve atit din partea salariatiilor din educatie, cit si a celor din sanatate si a functionarilor publici, este posibil ca Guvernul sa evite o astfel de situatie".

Unii dascali sint de acord cu o greva, macar de citeva zile, pe post de "semnal". "Problema este ca aceste actiuni au de multe ori dedesubturi politice pe care noi, dascalii de rind, nu le cunoastem ori le aflam prea tirziu", a subliniat si directoarea Scolii "Stefan Birsanescu", Ariadna Istricinschi.

In aceste conditii, dascalii sint sceptici ca o sa vada vreodata cresterea salariala prevazuta de lege in propriile buzunare. "Marea majoritate a colegilor spera si isi doresc cresterea. Acum, ramine de vazut", a declarat Cristina Valcu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii