Scoala de dupa scoala

Subtitlu

miercuri, 18 aprilie 2007, 19:23
8 MIN
 Scoala de dupa scoala

Scoala „Alecu Russo" a fost prima din Iasi

Elevii au nevoie de supraveghere, de recreatie prin activitati extrascolare atractive si trebuie sa mearga a doua zi pregatiti la scoala. Mai mult, au nevoie zilnic de o masa calda pe care o maninca impreuna cu ceilalti colegi. Tinuti impreuna, copiii leaga prietenii, devin mai responsabili si invata sa comunice si sa se ajute reciproc. Iata citeva dintre atuurile pe care au mizat scolile iesene atunci cind au infiintat programele de tip „after school", sau „scoala de dupa scoala". Costul lunar al acestor servicii variaza in general intre 150 si 400 RON pe luna.

Scoala nr. 40 „Alecu Russo" a fost un pioner in domeniu, in ceea ce priveste programul prelungit in cadrul unei unitati de invatamint de stat. „Am inceput intii cu elevii proveniti din familii nevoiase. Am vazut ca programul este bine primit de parinti si ne-am gindit sa-l permanentizam", a precizat Ofelia Ionescu, directoarea Scolii nr. 40.

Programul prelungit este deja la al treilea an si, din 350 de elevi citi are unitatea de invatamint, mai mult de jumatate isi fac temele in cadrul scolii. „In cadrul programului, elevii se joaca in cadru organizat sub supravegherea unui cadru didactic specializat, isi fac temele si iau masa.

De asemenea, incepind cu ora 15-16, pot participa la cluburile organizate tot in cadrul scolii – de muzica, dans, engleza sau pictura. Asa, copiii ajung acasa odata cu parintii, au temele facute si sint mai relaxati a doua zi. Se observa ca elevul care nu a facut temele cu un cadru didactic specializat este mai timid de teama ca nu a rezolvat corect exercitiile sau nu s-a pregatit indeajuns", este de parere invatatoarea Maria Galiceanu de la Scoala „Alecu Russo".

Programul de teme este de doua ore pentru elevii de clasele intii si a doua si de trei ore pentru cei de a III-a si a IV-a. „In cazul in care termina temele, copiii citesc, lucreaza suplimentar sau se joaca. Sint siguri pe munca lor. Ei isi fac temele neasistati, iar atunci cind nu au inteles ceva vin incet la catedra, fara sa isi deranjeze colegii si intreaba", a explicat invatatoarea modalitatea in care se desfasoara orele.

Programul e pe placul copiilor

Elevii sint citeodata chiar mai incintati decit parintii. „Nu-mi place sa fac temele cu tata. El rupe mereu paginile. Mai degraba cu mama. Cind faceam cu ei nu aveam deloc timp sa ma joc", a povestit Georgiana.

Dascalii sint de parere ca micutii isi asteapta parintii si abia apoi incep temele. Obositi, dupa ora 17.00, nici copiii si nici parintii nu au rabdare, si atunci apar conflictele in familie. Unii parinti au renuntat chiar la bone si si-au lasat copiii la scolile cu program prelungit. „Nu era chip sa fie ajutata la teme. Statea cu picioarele pe birou, mai scria ceva, apoi se gindea ca are nevoie de un pahar cu apa si tot asa. Prelungea momentul prea mult, iar bona nu reusea sa o faca sa inteleaga. Acum am renuntat la bona si o las pina tirziu la scoala. Pare sa se descurce mai bine", a declarat mama unei fetite de clasa a II-a.

Modelul de organizare a fost preluat de cadrele didactice de la Scoala nr. 40 din strainatate si au reusit sa-l adapteze la Iasi. Impactul a fost foarte bun printre parinti, care au solicitat serviciul, programul prelungit devenind un atu al scolii. „Desi atragem destule solicitari, nu neaparat din zona noastra, noi punem la dispozitie anul scolar viitor doar doua clase intii tocmai pentru a avea spatiul necesar desfasurarii programului", a precizat directoarea scolii, Ofelia Ionescu.

De cind fac lectiile in scoala, promovabilitatea la testele nationale a crescut

Costurile desfasurarii programului sint mai reduse decit cele de la o scoala particulara. „Acceptam si elevii din familii nevoiase, gratuit, dupa efectuarea unei anchete sociale. In rest, ora de meditatie este de 2 RON, iar masa care presupune trei feluri de mincare, 5,5 RON. Am amenajat in scoala o mini cantina, iar mincarea propriu-zisa o primim de la cantina Colegiului „Gheorghe Asachi". Per total, lunar, parintii platesc 60 RON pentru orele suplimentare si 82,5 RON pentru masa. Costurile depasesc 150 RON daca parintii solicita participarea elevilor la unul sau mai multe cluburi. Fiecare ora de club costa tot 2 RON", a precizat Ofelia Ionescu.

Programul functioneaza si la elevii de clasa a opta, care se pregatesc pentru testarea nationala. Scoala a ajuns in ultimii ani, gratie acestei forme de invatamint, sa obtina procentul maxim de promovabilitate la examenul de absolvire a gimnaziului.

„Obiectivul nostru este transformarea scolii intr-un centru de servicii educationale, prin asigurarea cit mai multor beneficii. Vrem sa organizam scoala parintilor si chiar sa aducem invitati din diverse domenii care sa le vorbeasca elevilor", a incheiat Ofelia Ionescu.

Liceul de Arta ofera program de lectii pentru elevii care vin la orele de instrument

O forma a programului „after school" functioneaza si la Colegiul National de Arta „Octav Bancila". Invatatoarele care ajuta elevii la teme spun insa ca efortul nu se justifica daca nu au mai mult de 10 elevi in fiecare zi. „La noi este alt regim. Nu avem copii care sa vina la orele de dupa-amiaza 5 zile din 5. In general se prezinta elevii care au ore de instrument dupa-amiaza. Pentru parinti si pentru elevi este foarte avantajos. Copiii nu sint pusi pe drumuri, maninca linistiti o masa calda la cantina, isi fac temele pe a doua zi, se relaxeaza in curte si merg apoi la orele de instrument", a precizat Maria Chisca, invatatoare la Colegiul „Octav Bancila".

Nu toti parintii apeleaza insa la aceasta modalitate de petrecere a timpului liber dintre scoala si orele de specialitate. In programul „after school" sint implicate trei clase, doua de a III-a si o clasa intii. „Avem cam 7-8 copii zilnic. Nu prea este rentabil. Facem cu ei lectiile, dar citim si povesti, desenam. Deocamdata ne adaptam, atit la spatiu, cit si la cerinte. Practicam acest tip de activitate de la 1 octombrie anul trecut si cu siguranta este loc de mai bine", a mai spus Maria Chisca.

Cu toate acestea, programul a fost infiintat la cerinta parintilor care par incintati. „Mi s-a intimplat sa arunce mincarea la gunoi pentru ca il certam de ce nu maninca. Acum nici nu il mai pun pe drumuri si are si o masa calda. Este avantajos", a spus mama unei fetite care studiaza la Colegiul de Arta.

„Pentru ca sintem la un colegiu unde accentul cade mai mult pe specializare decit pe studiul teoretic, am intilnit parinti care faceau ei temele copiilor, care doar le copiau. Asa ii invatam sa le faca singuri, le termina mai repede si avem certitudinea ca au si inteles", a precizat Doina Spiridon, o alta invatatoare implicata in proiect.

Pentru ca elevii nu vin la „scoala de dupa scoala" in fiecare zi, tariful este calculat pe zi. „Am stabilit un pret special pentru elevii de clase mici pentru masa de la cantina, de 3 RON pe zi, ajutorul la lectii fiind de 6 RON, pentru fioecare sedinta", a explicat Dana Barnea, directoarea Colegiului de Arta „Octav Bancila".

Fundatia „Solidaritate si speranta" ofera parc de joaca, sala de calculatoare

La Liceul „Vasile Alecsandri" sint aproximativ 50 de elevi de clase primare asistati la teme. Pentru ca multi dintre acestia invata dupa-amiaza, programul de studiu si efectuarea temelor este dimineata.

„Noi desfasuram acest tip de activitate prin Fundatia Solidaritate si Speranta. Deoarece nu exista spatiu in scoala am inchiriat intr-o cladire alaturata si l-am amenajat corespunzator. Exista si parc de joaca, sala de calculatoare, sala de mese si doua sali de cursuri. Fiecare elev are dulapiorul sau, unde se poate schimba pentru scoala. Avem patru grupe, fiecare de 12-15 elevi", a precizat coordonatorul proiectului Gabriela Berea.

Programul copiilor incepe la ora 8.30 cu efectuarea temelor timp de doua ore, cu o pauza de pachetel la mijloc. Apoi, pina la orele care incep de regula la 13, elevii au programate diverse activitati recreative. „Mergem in Copou, la Palatul Culturii, in parc la joaca", a adaugat Gabriela Berea.

Deja sint solicitari pentru anul viitor, cu toate ca parintii trebuie sa scoata din buzunar lunar 200 RON pentru activitatile supravegheate de cadrele didactice si 350 RON, daca doresc si masa.

„Suplimentar putem pune la dispozitia parintilor inca o ora de engleza (una este prevazuta in pretul initial), cercuri de desen, sah", a mai precizat coordonatorul programului.

Programul „after school" se adreseaza in principal elevilor de la Liceul „Vasile Alecsandri", foarte putini dintre copiii de care are grija personalul fundatiei fiind de la alte scoli. „Sint in clasa a III-a si faceam pina acum temele cu bunica. Daca nu stiam ceva, o sunam pe mama la serviciu. Imi place acum ca le termin mult mai repede si am timp de joaca", a spus o fetita de la „Alecsandri".

Copiii par sa fie obisnuiti cu ajutorul la teme dat de firme specializate sau prin programe in cadrul scolii. Dintre cei citiva elevi care erau la ore la Fundatia Solidaritate si Speranta, cel putin doi mai fusesera la un centru particular pentru asistenta. „Mie imi place mai mult acum, pentru ca nu mai tipa doamna la noi!", a exclamat o alta fetita.

Sistemul se extinde

„Programele de tip «after school» ar merita sa fie reglementate mai riguros, pentru ca sa gasim forme de a o sustine. Efectele sint pozitive: pregatirea elevilor este mai buna si este facuta cu ajutoprul personalului avizat. Ca puncte negative, cred ca invatatorul care se ocupa si de activitatile de dupa-amiaza ar putea presa sau forta familiile sa isi introduca copiii in astfel de programe. Unele familii poate nu doresc, iar altele poate nu-si permit. Invatatorii trebuie sa faca o diferentiere neta intre cele doua activitati", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Fenomenul programelor „after school" a inceput sa ia amploare mai ales de la inceputul acestui an scolar, atunci cind au fost infiintate mai multe societati particulare prestatoare de astfel de servicii. „RoMagic Family Care" – din Podul de Fier, „Bravo" – din cartierul Alexandru cel Bun si „Kites – after school" – de pe bulevardul Socola sint doar citeva dintre exemple. Acest tip de programe il ofera si Liceul „Mihai Eminescu" precum si Colegiul „Costache Negruzzi".

Astfel, parintii ocupati au de unde alege in functie de buzunar si de scoala la care invata copilul o solutie pentru ocuparea timpului liber.

Comentarii