Sindicalistii din invatamint negociaza contractul colectiv de munca

joi, 22 ianuarie 2009, 17:10
2 MIN
 Sindicalistii din invatamint negociaza contractul colectiv de munca

Sindicalistii si Ministerul Educatiei iau din nou la puricat contractul colectiv de munca la nivel de ramura. Desi sindicalistii au mai negociat o data la sfirsitul anului trecut aceleasi prevederi, schimbarile din cadrul ministerului au condus firesc la schimbarea comisiei de dialog. Asa se face ca saptamina viitoare, contractul colectiv de munca va fi din nou pe masa negocierilor.

"Discutiile cu vechea structura a ministerului au fost sistate pe perioada alegerilor. De marti incepem din nou discutiile pe aceasta tema si vor fi dezbatute doar punctele in divergenta", a declarat liderul Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Sindicalistii au intocmit la sfirsitul anului trecut si un raport comun, al tuturor federatiilor reprezentative in care au cuprins o serie de puncte pe care le vad ca necesare in contractul colectiv de munca. De exemplu, profesorii vor ca "orele de educatie fízica predate de invatatori si institutori, care nu sint predate de profesori cu studii superioare de specialitate, sa fie remunerate la plata cu ora". De asemenea, sindicalistii considera necesar ca „la cerere, salariatii angajati cu jumatate de norma sa fie incadrati in program normal, daca apar posturi vacante si daca intrunesc conditiile ocuparii acestor posturi".

Noi sporuri si mai multe zile libere sint iarasi puncte adaugate de sindicalisti ca propuneri la noul contract colectiv de munca. Elevii si profesorii ar trebui sa aiba liber, potrivit proiectului, a doua si a treia zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, pe 5 iunie, de ziua invatatorului, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau pe 5 octombrie, de Ziua Mondiala a Educatiei. Profesorii mai spera la ajutoare financiare pentru procurarea de manuale si o data la doi ani si pentru achizitionarea de vestimentatie corespunzatoare. Toate aceste propuneri vor fi discutate saptamina viitoare la Bucuresti.

De asemenea, Ministerul Educatiei si sindicatele vor intocmi comisii de dialog care sa discute pe tema descentralizarii si pentru a stabili criteriile de performanta in functie de care se va face salarizarea. "Nu vom accepta aceste criterii in orice conditii. Sa fie salarizarea potrivita care sa motiveze profesorii sa faca acte educationale de calitate si apoi vedem ce este si cu criteriile", este de parere Violeta Amariei, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.

Comentarii