Soc la UPA: Guvernul nu permite universitatii private sa organizeze admitere

vineri, 10 iulie 2009, 23:05
5 MIN
 Soc la UPA: Guvernul nu permite universitatii private sa organizeze admitere

 "Vor avea dreptul sa dea admitere daca isi rezolva problemele, daca vor intra in legalitate", spune ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu. "Sint presiunile politice ale PSD. Ii fac proces penal", ameninta Niculae Niculescu.

Universitatii "Petre Andrei" i-a fost retras dreptul de a mai inscrie studenti in acest an. Aceasta daca institutia nu-si rezolva pina in toamna problemele de ordin legal. Practic, Universitatii "Petre Andrei" i s-a cerut sa solutioneze in doua luni conflictul care dureaza de cinci ani intre Doru Tompea si Niculae Niculescu, reprezentantii institutiei. "Vor avea dreptul sa dea admitere daca isi rezolva problemele, daca vor intra in legalitate. Daca nu, nu", a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.

"Le-am dat termen sa intre in legalitate"

Universitatea "Petre Andrei" nu se mai regaseste pe lista institutiilor de invatamint superior particulare acreditate, conform Hotaririi de Guvern nr. 749/2009, ce aproba nomenclatorul domeniilor, a structurilor institutiilor de invatamint superior si a programelor de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

In aceasta hotarire de guvern, atit Universitatea "Petre Andrei", cit si fosta Universitate "Apollonia", a carei fuziune de acum citiva ani cu "Petre Andrei" a fost controversata, sint sfatuite sa se conformeze legilor de infiintare a fiecareia in parte, altfel sint amenintate cu intrarea in lichidare. "Ministerul Educatiei va initia un proiect de hotarire de guvern de completare a prezentei hotariri, iar in caz de neindeplinire a acestor prevederi va demara procedura de intrare in lichidare", se arata in Hotarirea de Guvern 749/2009, in dreptul celor doua institutii.

Conform legii de infiintare 408/2002 a Universitatii "Petre Andrei", in momentul infiintarii institutiei, "personalul didactic si nedidactic din institutia care a fost autorizata sa functioneze provizoriu se preia prin transfer in interesul serviciului la institutia nou-infiintata.

Mai exact, la infiintarea universitatii, personalul si studentii Fundatiei "Petre Andrei" trebuiau transferati la Universitatea "Petre Andrei". "Acest lucru nu s-a intimplat decit partial. Mai mult decit atit, cei de la «Petre Andrei» s-au unit cu Universitatea «Apollonia» printr-o hotarire judecatoreasca, dar nu conform unei legi. Eu le-am cerut sa vina fiecare cu documentele si le-am dat termen 2-3 luni sa intre in legalitate", a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

"Studentii deja inmatriculati au dreptul sa-si continue studiile"

Prezenta hotarire de guvern suspenda dreptul Universitatii "Petre Andrei" de a mai organiza admitere in acest an daca nu-si rezolva la timp problemele de ordin legal. Nu vor fi afectati insa studentii care sint acum inmatriculati.

"Studentii inmatriculati cind universitatea avea acreditare si dreptul de a organiza admitere au dreptul sa-si continue studiile si sa dea examen de licenta", a declarat Ecaterina Andronescu.

In mod aparent surprinzator, decizia Ecaterinei Andronescu pare sa nu il deranjeze prea mult pe Doru Tompea, care arunca misiunea intrarii in legalitate in tabara lui Niculae Niculescu.

"Hotarirea de guvern ne da un mandat sa revenim la legalitate. Consider aceasta decizie o consemnare pentru aplicarea legii de infiintare a universitatii, respectiv de a fi preluate Facultatea de Drept si cea de Economie de pe organizatia nonguvernamentala «Petre Andrei». Apoi «Apollonia» nu are ce cauta la UPA pentru ca fuziunea este ilegala, in baza deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie 1137/2007", sustine Doru Tompea, reprezentantul Facultatilor de Psihologie, Asistenta Sociala, Sociologie si Stiinte Politice, membru marcant al PSD Iasi, coleg de partid cu ministrul Educatiei .

"Voi aplica prevederile legale pina in toamna. Voi incerca sa conving cele doua facultati, de Drept si Economie, sa intre in legalitate. «Apollonia» trebuie sa se reintoarca pe legea ei de infiintare si sa functioneze separat", a adaugat Doru Tompea.

Niculae Niculescu, reprezentantul Facultatilor de Drept, Economie, Comunicare si Medicina, sustine ca hotarirea de guvern ce exclude Universitatea "Petre Andrei" de pe lista institutiilor de invatamint superior acreditate este o greseala.

"Astea sint presiunile politice ale PSD, din care doamna ministru face parte. Astept mai intii sa mi se explice de ce crede dumneaei ca nu respectam legea, pentru ca noi avem hotariri judecatoresti irevocabile de partea noastra. Dumneavoastra credeti ca ne speriem de cine stie ce aberatie? Doamna ministru sfideaza hotariri irevocabile, ea sfideaza legea. Daca persista in asa ceva, ii fac proces penal", a amenintat Niculae Niculescu. El sustine ca o hotarire de guvern nu poate impiedica desfasurarea sesiunii de admitere. "UPA este infiintata prin lege si o hotarire de guvern nu poate ridica acreditarea si nici sa anuleze legea de infiintare. E un abuz al Ministerului Educatiei", sustine Niculae Niculescu.

Un razboi ce pare fara sfirsit

Conflictul de la "Petre Andrei" s-a declansat in 2004, cind Niculescu a fost ales rector al universitatii fara prezenta reprezentantilor Facultatilor de Psihologie -Asistenta Sociala si Stiinte Politice, el nefiind recunoscut de cele doua facultati si nici de ministrii Educatiei in ultimii cinci ani. Universitatea "Petre Andrei" a fost infiintata in 1999 ca o institutie nonprofit cu personalitate juridica.

In 2002, aceasta institutie a fost acreditata prin lege ca universitate privata. In 2004, atunci cind Universitatea "Petre Andrei" a fuzionat cu Universitatea "Apollonia", in actul de fuziune este invocata, ca reprezentant al Universitatii "Petre Andrei", institutia infiintata in 1999, respectiv o institutie nonprofit a fuzionat cu o universitate.

Tabara lui Niculae Niculescu a vazut in legea de infiintare a Universitatii "Petre Andrei" transformarea institutiei nonprofit in universitate, in timp ce Doru Tompea sustine si astazi ca cele doua institutii sint doua persoane juridice distincte – cea infiintata ca organizatie nonguvernamentala in 1999 si cea de-a doua, "UPA din Iasi", universitatea infiintata prin lege in 2002, pe care Doru Tompea pretinde ca o reprezinta.

Cele doua pareri distincte au fost alimentate pe parcursul celor cinci ani de razboi de numeroase procese, intilniri in instanta, hotariri ale instantelor judecatoresti. Nici un ministru al Educatiei nu a rezolvat in nici un fel problema celor doi rectori de la "Petre Andrei".

Conducerea "Spiru Haret" considera ca Andronescu face jocul universitatilor de stat

Alaturi de Universitatea "Petre Andrei", Universitatea „Spiru Haret" din Bucuresti a primit si ea interdictie de a scolariza anual un numar de studenti egal cu studentii tuturor celorlalte universitati din tara la un loc.

In acest an, Universitatea "Spiru Haret" ar fi primit 56.000 de diplome de absolvire cu antetul MECI, in timp ce alti 60.000 de absolventi ar risca sa nu-si mai primeasca diplomele de absolvent. Conducerea de la "Spiru Haret" a afirmat, ca si Niculae Niculescu, ca o hotarire de guvern nu poate sa fie mai tare ca o lege si a anuntat ca nu o va respecta, ci va organiza admitere.

Conducerea Universitatii "Spiru Haret" a invocat interese ascunse ce ar sta la baza deciziei Ecaterinei Andronescu, dat fiind ca, prin interdictia de a organiza admitere aplicata unor mari universitati private, numarul candidatilor la universitatile de stat, aflate in criza financiara, va creste. "Nu sint justificate aceste presupuneri, intrucit eu le-am spus ca, daca isi vor remedia problemele, vor putea organiza admitere", a spus ministrul Educatiei.

Comentarii