„Spiru Haret” continua sa faca inscrieri, desi nu are voie sa organizeze admitere

vineri, 07 august 2009, 14:24
3 MIN
 „Spiru Haret” continua sa faca inscrieri, desi nu are voie sa organizeze admitere

De pilda, la sediul universitatii situat pe Splaiul Independentei din Capitala, absolventii de liceu se pot inscrie la Relatii internationale si studii europene, Filosofie, Stiinte politice si studii culturale, Jurnalism, comunicare si relatii publice, Management financiar si contabil sau Marketing si afaceri economice internationale.

Vineri, angajatele de la secretariat le dadeau asigurari absolventilor de liceu ca nu vor avea nicio problema daca se inscriu, ca diplomele pe care le vor obtine sunt legale si ca nu exista nimic care sa poata anula respectivele documente. Intrebata de reporterul NewsIn daca se fac inscrieri la facultatea de Relatii internationale si studii europene, una dintre cele trei secretare a raspuns afirmativ. "La Relatii internationale si studii europene vreti? Aveti nevoie de diploma de bacalaureat in original, copii dupa certificatul de nastere si dupa buletin, trei poze tip buletin, adeverinta medicala de la medicul de familie, fisa de inscriere v-o dam noi, si va mai trebuie chitanta care arata ca ati platit taxa de inscriere de 60 de lei. Prima rata e de 4,7 milioane. Taxa se plateste in trei rate", a spus secretara.

Aceeasi secretara a fost intrebata daca, in eventualitatea inscrierii la forma de invatamant la distanta, diploma pe care studentul o primeste la finalul studiilor este diferita de cea de la invatamantul la zi. Secretara l-a asigurat pe potentialul student ca nu exista nicio diferenta intre diplome. "Nu e diferenta nici intre examene, nici nimic, nici nu scrie pe dipoma ce forma ai absolvit. Diferenta este decat la taxa, pentru ca e 3,7 milioane rata. Dar cel mai bine mergeti la zi, ca sa nu mai fie probleme, chestii…veniti la zi. Suntem autorizati sa functionam legal, nu exista nimic sa anuleze diplomele. Dar e mai sigur la zi", a adaugat aceasta, sugerand alegerea unei forme de studii acreditata.

Cat priveste data pana la care se pot face inscrieri, secretariatul "Spiru Haret" informeaza ca acest lucru va fi posibil si dupa 1 octombrie, data oficiala de incepere a anului universitar 2009-2010.

La intrarea in sediul din Splaiul Independentei, reprezentantii universitatii au lipit afise prin care dau asigurari ca institutia are dreptul sa organizeze admitere. De asemenea, pe site-ul universitatii, vizitatorii sunt intampinati cu un mesaj potrivit caruia "Informatia difuzata de unele posturi de televiziune privind sistarea inscrierilor este NEADEVARATA !!".

"Chiar daca am auzit de acest scandal, ma duc sa ma inscriu. Au absolvit multi la <Spiru Haret> si ar fi prea multe procese daca nu le-ar recunoaste diplomele. Eu vreau sa ma insciu la Finante-banci", spune una dintre absolventele de liceu convinse ca universitatea isi va rezolva, intr-un fel sau altul, problemele legate de diplomele eliberate pentru programe de studii neautorizate.

Universitatii Spiru Haret i-a fost retras dreptul de organizare a admiterii in anul universitar 2009/2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultatilor din Romania acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu. Astfel, in baza faptului ca "Spiru Haret" a solicitat si castigat in instanta sa fie anulate prevederile a doua HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 si 635/2008, universitatea nu a mai fost trecuta si in hotararea din acest an. Numai ca, anul acesta, hotararea are o prevedere noua, si anume aceea ca numai facultatile listate pot organiza admitere in anul universitar 2009-1010.

Rectorii a 25 de universitati din Romania i-au cer ministrului Educatiei Ecaterina Andronescu, joi, printr-o scrisoare deschisa, sa promoveze un act legislativ prin care sa oblige inmatricularea studentilor in anul universitar 2009-2010 numai la programele de licenta cuprinse in HG 749/2009.

Reprezentantii Universitatii Spiru Haret au cerut in instanta suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private".

Aproape toate centrele de invatamant din cadrul Universitatii "Spiru Haret" functioneaza ilegal, printre ele fiind cele din Capitala ale facultatilor de arhitectura, limba romana si matematica, dar si sedii din orase ca New York, Toronto sau Tel Aviv, a informat Ministerul Educatiei.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenti, ceea ce inseamna doua treimi din totalul studentilor din Romania. Institutia a fost infiintata in anul 1991 si a dobandit primele acreditari pentru invatamant la zi in 2002. Pana in prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolventi. (NewsIn)

Comentarii